EzTörténtKisalföld

2024.07.20. 10:00

Túl drága a magyar sztráda, lángok martaléka lett egy ház Tényőn

Húsz évvel ezelőtt arról írtunk lapunk hasábjain, hogy a szomszédos országok autópályadíjaival összehasonlítva a magyar sztráda a legdrágább. Beszámoltunk arról is, hogy a lángok martaléka lett egy nádtetős hétvégi ház Tényőn.

Kisalföld.hu

15 éve – Életét adta a fociért 
Nincs rá jobb kifejezés, döbbenet, ami történt. Tizenöt évvel ezelőtt egy fiatal, makkegészséges győri futballista halt meg, s nem tudni, miért. Beck Tamás, az ETO FC 19 esztendős labdarúgója egy pápai edzőmérkőzésen lett rosszul. A fiatalember az előző idényben a Gyirmót utánpótlás-együttesében szerepelt kölcsönben, s az NB I-be feljutott Pápa második csapatába akart igazolni. Imádta a labdarúgást, s nagy tervei voltak. „Általában az az ember jut a legmesszebb, aki hajlandó menni! Aki mer nagyot álmodni... Focizom, és remélem, még jó sokáig csinálhatom!” - írta Tamás egy internetes közösségi oldalon saját magáról. 

Miután nem bírt tovább futballozni Pápán, alig tíz perc után lekéredzkedett a pályáról. Ellátták, majd jobban lett. A meccs végén a szintén futballista ikertestvérével, Ádámmal és egy másik labdarúgóval hazamentek Győrbe. Éppen abba a kollégiumba, amit Fehér Miklósról, a szintén fiatalon elhunyt egykori győri játékosról neveztek el. Ott aztán egyre rosszabbul lett, mentőt kellett hívni hozzá. Először a belgyógyászatra vitték, majd az intenzívre került, ám az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Beck Tamás este a kórházban elhunyt. 

 

20 éve – Túl drága a magyar sztráda 
A szomszédos országok autópályadíjaival összehasonlítva a magyar sztráda a legdrágább. Míg Szlovákiában a személygépkocsi éves matricájáért alig ötezret, Ausztriában húszezret kell fizetni, addig nálunk harmincezer a tarifa – számoltunk be róla húsz éve lapunk hasábjain. Mint írtuk: a négynapos matrica bevezetése ugyan sikeresnek bizonyult hazánkban, a nyár végétől azonban újabb – húszszázalékos – tarifaemelés várható. 

25 éve – Leégett egy ház Tényőn 
Lángok martaléka lett egy nádtetős hétvégi ház Tényőn huszonöt évvel ezelőtt. A „vörös kakas kukorékolására” a szomszédok figyeltek fel, s azonnal értesítették a tűzoltóságot. Személyi sérülés szerencsére nem történt, mivel a tulajdonosok nem tartózkodtak az épületben. A tűzesettel kapcsolatban találgatások láttak napvilágot a településen. Néhányan tudni vélik, hogy valami telekvita következtében csaptak a lángok az égre vasárnap este. Mivel a házban sok hétvégéjét eltöltő budapesti művész házaspár szombaton reggel elutazott nyaralni, nem tudták őket értesíteni, és lapunk sem tudta megkérdezni őket, hogy szerintük mi okozhatta a tüzet. A környékbeliek elmondása szerint gyújtogatás történt, méghozzá kívülről. Ugyanis benn semmi gyúlékony anyag nem volt, s az elektromos rendszert áramtalanították a tulajdonosok, amikor távoztak. 

Az Amerikából hazatelepült festőművészt, H. Zoltánt közvetlensége miatt mindenki szerette a környéken. Mindenkihez volt egy kedves szava, s értékes képeiből kiállítást rendezett, színesítendő a falunapot. A győri tűzoltóság parancsnokhelyettesétől, Hullámos Lászlótól a tűz keletkezésének körülményei után érdeklődtünk. Ő annyit közölt lapunkkal, hogy idegenkezűségre utaló körülmények miatt az eset kivizsgálását bűncselekmény alapos gyanújával átadták a Győri Rendőrkapitányságnak. A rendőrség mára ígért előzetes tájékoztatást az ügyben, mivel a helyszíni vizsgálatok tegnap még késő délután is folytak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában