Támogatott tartalom

5 órája

A szerelem hozta a városba, karrier várta a Danánál

Munkaköre és feladatai olyan sokrétűek, hogy nehéz felsorolni, mi minden tartozik Nagy Péterhez, a Dana Utópiaci Értékesítési Központjának operációs vezetőjéhez. A szakember a vállalattal együtt fejlődött, bevallása szerint sikereihez szenvedélye, a sport is hozzájárult.

PR cikk
Nagy Pétert a folyamatos kihívások hajtják előre, a Danánál bőven akad izgalmas feladat. 
Forrás: Dana Hungary Kft.

Nagy Péter elmúlt tizenhárom éve a legjobb példája annak a változatos karrierútnak, amelyet a vállalat kínál az ambiciózus és nyitott szakembereknek a vállalatnál. Az Utópiaci Értékesítési Központ – azaz Győrben időrendben a 3. gyáregység – operatív vezetőjeként nemcsak a gyárban dolgozó közel száz ember napi munkájának koordinálása a feladata, de hozzá tartozik a vevői reklamációkezelés is, valamint folyamatfejlesztési vezető is egyben.

Abban, hogy Nagy Péter éppen a Danánál kötött ki, szerepet játszott a szerelem is, ugyanis győri származású párját követte, aki szeretett volna visszaköltözni a városba. Így került 2011 nyarán a Danához, alapanyag-tervezői pozícióba a vállalat akkor induló 3. gyáregységébe. Már az első időszak nagyon izgalmasnak bizonyult, a gyár indulása ugyanis tulajdonképpen a korábban más helyszíneken működő üzletág „Győrbe költöztetését” is jelentette egyben. A raktár akkor még egy belgiumi külsős partnernél, a vevői kapcsolattartás pedig Németországban működött, ezeket a tevékenységeket kellett az akkor már Győrben működő két további üzletág mellé költöztetni.

Péter egy négyfős csapatba került, s részese volt a teljes raktárkészlet, közel 200 kamionnyi áru Győrbe szállításának. 

Együtt laktuk be a csapattal a gyárat, a mi feladatunk volt az összes folyamat részletes kidolgozása, ami hatalmas kihívás volt.

– emlékszik vissza.

Ki kell lépni a komfortzónánkból

Két évvel később már ő irányította a csapatot, alapanyag-beszerzési vezetőként, ami nemcsak szakmailag, hanem emberileg is izgalmas időszakot jelentett. S nem csak azért, mert korábban nem dolgozott vezetőként.

Érdekes helyzet volt, hogy egyik napról a másikra a korábbi munkatársaim vezetője lettem… Szerencsére nagyon jó volt a munkakapcsolat közöttünk, és ez a mai napig megmaradt, nem okozott törést a változás. Talán azért sem, mert a kezdetektől figyeltem arra, hogy őket is bevonjam a döntésekbe, hogy érezzék, egy hajóban evezünk, így hamar elfogadtak, mint vezetőt.

– mondja.

Öt évvel ezelőtt adódott a lehetőség, hogy egy másik területen is kipróbálja magát, és az operációs terület vezetője lett. Jelenleg két műszakban dolgozó 55 ember tartozik az irányítása alá, munkáját két műszakvezető segíti. S hogy teljes legyen a kép – és kellően változatos  feladatainak a köre –, a sikeres beilleszkedés magával hozta a folyamatfejlesztési vezető pozíciót is, így már három, komoly felelősséggel járó pozíciót tölt be a Danánál. Ezt azonban cseppet sem bánja, sőt.

Nagyon komplex a feladat, de egyáltalán nem bántam meg, hogy ennyit vállaltam. Azt vallom, hogy időnként változtatni kell, ki kell lépni a komfortzónánkból, csak így tudunk fejlődni és előrelépni. Meg kellett tanulnom folyamatosan priorizálni a feladatok között és mérlegelni, éppen hol van rám a legnagyobb szükség. Szerencsére mindegyik oldalról van mögöttem támogatás, így könnyebb lavírozni a mindennapokban.

Nem könnyű terep

Nagy Péter szerint azért is kihívás a mindennapi munka számára, mert az utópiaci értékesítés nehéz terep, nem nagyon lehet előre látni a folyamatokat, így azt sem, hogy a Dana partnereinek éppen milyen alkatrészekre lesz szükségük. 

A múltbeli adatok segítenek ugyan tervezni, de a jelenlegi gyorsan változó járműpiacon ez sem könnyű.

– mondja. 

Ebben a helyzetben elengedhetetlen az azonnali reagálás, hogy megőrizzük a versenyképességünket, ehhez állandó éberség kell. A robotizáció, az ipar 4.0, azaz az ipari termelés digitális átalakulása megköveteli azt is, hogy folyamatosan képezzük magunkat, ez frissen és naprakészen tart.

Nagy Péter úgy érzi, megtalálta a tökéletes munkahelyet és a rá szabott feladatokat a Danánál. A logisztikát éppen a szerteágazó feladatok miatt szereti; élvezi, hogy mindig érik új kihívások. Nem csoda, hogy az új projekteket kedveli a legjobban, amelyek adnak egy plusz adrenalinlöketet a mindennapokhoz. 

Az ember hajlamos belefásulni a napi rutinfeladatokba, de az új kihívások ezt nem engedik. Élvezem, hogy mindig lehet tanulni, még ha hibázik is az ember, abból is lehet építkezni. Ráadásul a Dana négy győri gyáregysége között rugalmas az átjárás, ami tovább bővíti a karrierlehetőségek körét. Nekem pedig a fejlődés a célom.

– vallja a szakember, aki el tudja képzelni, hogy egy európai pozícióba lépjen tovább a Danánál, de itt Győrben, a Dana-kampuszon is vannak még lehetőségei.

Vezetőként is jó alap a sport

Nem tagadja, az elmúlt években egyre fontosabbá vált számára, hogy ne csak szeresse a munkáját, hanem össze tudja azt egyeztetni a családi élettel is. Amióta ugyanis a Danánál dolgozik, megnősült és született két fia, akiknek szeretne aktívan részt venni az életükben. 

A nagyobbik fiam, Benedek harmadikos, a kicsi, Sebestyén pedig  most kezdte az iskolát, úgyhogy családi fronton is van kihívás bőven…

– mondja, majd hozzáteszi: ebből a szempontból is szerencsésnek mondhatja magát, mert a Danánál megtalálta a munka/magánélet egyensúlyt.

Forrás: Dana Hungary Kft.

Abban, hogy sikeres vezetővé vált, Nagy Péter bevallása szerint nagy szerepe volt régi szenvedélyének, a kosárlabdának. Ma már ugyan csak amatőr szinten kosarazik – heti két edzésre így is igyekszik eljutni –, de a sportban szerzett készségek és hozzáállás ma is az egyik alapját jelenti az életének.

Korábban Zalaegerszegen éltem, ahol csak két sport létezik, a foci és a kosárlabda; nekem a 195 centis magasságommal az utóbbi feküdt igazán... Ma is igazi csapatjátékos vagyok, és nem csak a pályán: hiszem, hogy a munkában is jobb közösen megélni a sikert. Magamon is érzem, hogy a sport fejleszti a jellemet: megtanultam, hogy nem vagyok egyedül, számíthatok másokra, és hogy milyen közösen dolgozni, célokat elérni. Ezért is örülök, hogy a fiaim is sportolnak, hiszen amit a sporttól kapnak, azt nemcsak a pályán, hanem később az élet minden területén tudják hasznosítani – ahogy én is teszem.

– mondja. Ennek is köszönhető, hogy vezetőként is könnyen megtalálja a hangot mindenkivel, és ezért igyekszik a csapatát is közös projektek felé terelni, például a társosztályokkal közös feladatok formájában.

Hiszem, hogy ha megértjük, hogy mások hogy működnek, könnyebb lesz a kommunikáció, s ezáltal a közös munka is. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában