Díj és elismerés

7 órája

A nyugdíjas győri jegyző ismét az egyetemi iskolapadot választotta

A Győri Polgárok Szolgálatáért Díjat vehette át utolsó munkanapján Nagyné dr. László Edit Győr polgármesteri hivatalának jegyzője a szeptember 30-i apparátusi értekezleten a szintén elköszönő dr. Dézsi Csaba András polgármestertől. A helyi önkormányzás területén végzett több évtizedes kimagasló, példaértékű köztisztviselői munkáját, polgárbarát, a lakosság érdekeit szem előtt tartó vezetői tevékenységét ismerték el a polgármester és a jegyző asszony által két éve alapított díjjal.

Barki Andrea

A Győri Polgárok Szolgálatáért Díjat vehette át utolsó munkanapján Nagyné dr. László Edit győri jegyző a szeptember 30-i apparátusi értekezleten a szintén elköszönő dr. Dézsi Csaba András polgármestertől.

Nagyné dr. László Edit jegyző 40 éves közszolgálat után vonult nyugdíjba, de rögtön iskolapadba ült.
Fotó: Csapó Balázs

A helyi önkormányzás területén végzett több évtizedes kimagasló, példaértékű köztisztviselői munkáját, polgárbarát, a lakosság érdekeit szem előtt tartó, innovatív vezetői tevékenységét ismerték el a polgármester és a jegyző asszony által két éve alapított díjjal. 

A méltatás szerint Nagyné dr. László Edit jogász, munkajogász, kamarai jogtanácsos 1983-ban, több mint 40 évvel ezelőtt kezdett el dolgozni a hivatal jogelődjénél, a Győr Megyei Városi Tanács építési és közlekedési osztályán. Közigazgatási pályafutása alatt mindig vezető szerepet töltött be. A közigazgatási iroda vezetőjeként a győri okmányiroda kialakítását koordinálta. A kormányhivatal vezetőjeként is komoly szerepet vállalt, majd visszatérve a polgármesteri hivatalba, a jogi és önkormányzati osztály, ezt követően a hatósági főosztály vezetője lett. 2021 őszén, pontosan a születésnapján, a város jegyzőjévé nevezték ki

A nyugdíjba vonuló jegyző asszonnyal szerkesztőségünkben beszélgettünk a közigazgatásban eltöltött több mint negyven év feladatairól, eredményeiről, terveiről.

– Miért éppen a közigazgatást választotta az egyetem elvégzése után?

– Két kisgyermek mellett jó választásnak tűnt egy meghatározott idejű munkahely. A feladat is nekem való volt, szerettem egy-egy komolyabb jogi ügy kifejtését, a problémák megoldását, azt, hogy segíthetek. A közigazgatásban a negyven év alatt sok változást megértem, de az ember mindig a feladat megoldására koncentrál. 33 évig vezetőként dolgoztam, mellette 1993-tól 2013-ig módom volt a győri iskolák jogi képviseletét is ellátni. Nagyon szerettem, mert szép sikereket tudtam elérni munkaügyi, polgári peres eljárásokban is. 

– Mire emlékezik vissza szívesen, mivel elégedett? 

– Büszke vagyok arra, hogy részt vehettem az okmányirodák létrehozásában is. Olyan még Magyarországon nem volt, 2000. január 1-el jött létre az okmányirodai rendszer országosan. Nagy újdonság volt, de én mindig is hittem a digitális közigazgatásban, mert úgy láttam, ez a jövő. Ugyancsak büszke vagyok arra, hogy szülővárosom, Győr jegyzője lehettem. Ez a csúcsa egy hivatali munkának. A jegyző a polgármesteri hivatalt irányítja, így az egész város életére hatással van. Nem mindegy, hogy működik a hivatal. 

– Mit sikerült ebben a két évben elérni a hivatal működésében?

– Elégé szakemberhiányos hivatalt vettem át.  Megvizsgáltuk, mi az oka annak, hogy elmennek a szakemberek. Kiderült, hogy a legtöbbször anyagi okokból. Nagyon alacsonyak voltak a fizetések, és a piacon jobban megtalálták a számításaikat. A szervezeti rendszert is át kellett nézni. Én például jónak találom a főosztályi rendszert, mert ha jók a vezetők, akkor gyorsabban, hatékonyabban lehet eredményt elérni. Fontos volt, hogy a bérek rendezésével megállítsuk a fluktuációt. Ebben a polgármester úr mellettem állt és összességében 52 százalékos illetmény fejlesztést hajtottunk végre a két év alatt. Úgy érzem, hogy a hivatal most már vonzóvá vált, szívesen jönnek ide dolgozni, jó szakembereket tudunk felvenni. Egy jegyzőnek az is fontos, hogy a hivatal dolgozóinak jólétéről gondoskodjon. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között dolgoznak az emberek. Igyekeztünk belső felújításokkal javítani a munka és szociális körülményeken. Egészségbiztosítást kötöttünk a dolgozóknak, ez utóbbit elköszönésemkor jelentettük be. Nyilván szükség van a dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésére. 

A város működtetésében fontos, hogy az a itt élők el tudják intézni az ügyeiket, megfelelő tájékoztatást kapjanak annak mikéntjéről. A digitális rendszernek köszönhetően ez is egyszerűsödött, de a város lakói az újonnan létrehozott lakossági irodában is tudnak információhoz jutni. 

A választások szervezése is óriási feladatot adott a hivatalnak.

– Mivel tervezi nyugdíjas napjait tölteni?

– Szeretnék az adatvédelemben jobban otthon lenni, ezért beiratkoztam az ELTE-re. Adatvédelmi és adatbiztonsági szakjogász szeretnék lenni munkajogász végzettségem mellett. Ez egy új, fontos terület, ezzel szeretnék foglalkozni, de emellett szeretnék több időt tölteni a családommal, három unokámmal is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában