Környezetvédelem

2 órája

Iskolában az Erdő program: közelebb viszik a gyermekeket a természethez

Negyvenegy oktatási intézmény csatlakozott Győr-Moson-Sopronból az Iskolában az Erdő programhoz. Közelebb vinnék a gyermekekhez a természetet, és meghoznák a kedvüket ahhoz, hogy a jövőben az iskolai csoportok minél többször keressék fel a hazai erdőket.

Mészely Réka

A környezeti nevelés mindig hangsúlyos volt a Háry László Általános Iskola életében.

Fotó: Molcsányi Máté

Az Iskolában az Erdő program szervezőinek tájékoztatása szerint a sikeres tavaszi indítás után a program őszi üteme szintén országos lefedettségű lett, és eredményességét mi sem jelzi jobban, mint, hogy a regisztrálható 500 intézményi hely a meghirdetés napján betelt. A legtöbben Pest, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből jelentkeztek, míg a legaktívabb városok a második ütemben Budapest, Debrecen, Győr és Sopron. Mint megtudtuk, 41 vármegyei intézmény csatlakozott a programhoz. A foglalkozások az erdőpedagógiai módszereken alapuló játékos ismeretszerzés, szemléletformálás lehetőségét teremtik meg az erdő és fenntarthatóság témakörét körül járva. Az Országos Erdészeti Egyesület hosszú távú oktatási koncepciójának a része az iránymutatás a természetközeli, fenntartható, egészségesebb életmód felé. 

Az elnyert pályázat keretén belül tanulhatnak a természetről, az erdőkről a gyerekek a Soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskolában.
Az elnyert pályázat keretén belül tanulhatnak a természetről, az erdőkről a gyerekek a Soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskolában.
Fotó: Máthé Daniella

Az erdő szeretete, tisztelete

– Célunk, hogy közösségünkben a természet szeretete, tisztelete, óvása a mindennapjaink részévé váljon, és hogy tanulóink tudatosan alkalmazzák a megszerzett ismereteiket – emelte ki érdeklődésünkre Horváthné Világi Hajnalka, a programhoz csatlakozó Háry László Általános Iskola igazgatója, aki szerint az intézmény szép környezetben helyezkedik el, így a természettel együtt élhetnek.

– A környezeti nevelés mindig hangsúlyos volt az iskola életében. Módszertani megújulásaink során nagy hangsúlyt fektetünk az élményalapú oktatás megalapozására, fejlesztésére. A tantestület innovatív: évtizedek óta témanapot, illetve projekthetet tartunk e témakörben is, túrákon igyekszünk megismerni a környező zöld területeket. Fa- és növényültetéssel ismerjük meg őshonos növényeinket, gyógynövényeket. Készítettünk madáretetőket, melyeket minden télen kihelyezünk. Fáinkon mókusok, baglyok élnek, melynek csendes megfigyelése természettudományos foglalkozásokon zajlik. A tavalyi tanév végén a projekthéten éppen az erdő és a természet témáját jártuk körbe a gyerekekkel. Jelenleg is egy fotókiállítás látható természetfotózás témakörében – tette hozzá az igazgató. 

Innovatív kezdeményezés

A soproni Szent Orsolya iskola is elsőként csatlakozott a programhoz. Nagy Árpád munkaközösség vezető elmondta:

Az Országos Erdészeti Egyesület képzése innovatív kezdeményezés, amelynek célja, hogy közelebb hozza a diákokat a természethez és az erdők világához. A program keretében a tanulók interaktív erdei foglalkozásokon vehetnek részt, ahol gyakorlati ismereteket szerezhetnek az erdőkről, a fenntarthatóságról, és a környezetvédelem fontosságáról.

A soproni pedagógus arról is beszámolt, hogy az iskolában folyó nevelési-oktatási munka során is nagy hangsúlyt fektetnek az ifjúság környezeti nevelésére. A tanév során többször túrákat szerveznek a gimnazistáknak. Ezen modulokhoz kiválóan alkalmazkodik az Iskolában az Erdő program. Azt remélik, a foglalkozások segítik a gyermekeknek megérteni a természeti erőforrások megőrzésének fontosságát, és ösztönzi őket a környezettudatos életmódra.

Kiemelt a környezetvédelem

– Iskolánk Örökös Ökoiskola és kiemelten kezeljük a környezetvédelmet. Minden tanévben bővítjük a területet a hagyományos programjaink mellett – a papírgyűjtéstől a szemétszedési akciókig – nyilatkozta Márkusné Hardi Gabriella, a mosonmagyaróvári Fekete-iskola igazgatója. Kifejtette: „Az előző tanévben csatlakoztunk a Kölcsönkapott levegő országos szemléletformáló projekthez és az Iskolakert programhoz. Most sikerrel pályáztunk Iskolában az Erdő és a Legyél te is űrhajós, a Földnagykövete! országos klíma- és környezetvédelmi programokra, valamint különböző akciókkal készülünk Az Év Állatvédő és Állatbarát Iskolája 2025 pályázati benyújtására.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában