Hattyúk halálát okozta

5 órája

Megjelent a madárinfluenza Győrben

A magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát mutatta ki a múlt héten Győrben, az adyvárosi 2-es tavon elhullott bütykös hattyúkból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma – tájékoztatta érdeklődésünkre a hivatal lapunkat.

Kisalföld.hu

2494781803

Fotó: Shutterstock

Mint azt szombati számunkban megírtuk, hat fióka pusztult el rövid időn belül idegrendszeri tüneteket követően (a felnőtt madarak élnek). A Nébih laboratóriumába mintát küldtek az elhullott hattyúkból. 

Tájékoztatásuk szerint, a győri tavon 6 elhullott hattyút találtak, abból 3-at küldtek be laboratóriumi vizsgálatra, és abból 2 lett pozitív, 1 negatív. A maradék 3 elhullott hattyút eltávolították a tóról, majd egyből ártalmatlanításra küldték.

A hatóság figyelmezteti a lakosságot, hogy amennyiben klinikai tünetet mutató vagy elhullott vadon élő madarat látnak, abban az esetben haladéktalanul értesítsék a helyi állategészségügyi hatóságot, és semmiképpen se nyúljanak hozzá a beteg vagy elhullott madarakhoz. 

A baromfitartókat továbbá arra kéri a hatóság, hogy tegyenek meg mindent a vadon élő madarak és a baromfik közvetlen vagy közvetett érintkezésének elkerülése érdekében, valamint szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat. 

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában