Hirdetés

2024.08.26. 08:00

II. Haydneum Eszterháza Fesztivál (2024. augusztus 30.-szeptember 7.)

Haydn hercegi szolgálatának lenyűgöző helyszínén koncertszerű operaelőadás és zenetörténeti séta, de fortepianoest és vonósnégyesek sora is vár a fesztivál közönségére.

PR cikk
Forrás: Capricornus Consort Basel

Az immár második alkalommal megrendezésre kerülő Haydneum Eszterháza Fesztivál ezen a nyárvégen A lakatlan sziget című opera koncertszerű megszólaltatásával kezdődik, a teljes eseménysorozat pedig benépesíti a nagy komponista hercegi szolgálatának kitüntetett jelentőségű, impozáns helyszínét. Érdeklődő és lelkes közönséggel, valamint nagyszerű hazai és külföldi előadóművészekkel egyaránt, hiszen már a Vashegyi György vezényletével felhangzó Haydn-operában olyan csodás énekesek fognak közreműködni, mint Ella Smith vagy Marianne Beate Kielland

Forrás: Haydneum / Pilvax Films

De itt koncertezik majd Olivia Vermeulen énekszavát kísérve a kiváló svájci régizenei formáció, a Capricornus Consort Basel, akárcsak a historikus előadásmód egyik legelső és mindmáig előkelő rangú vonósnégyese, a Salomon String Quartet. Szólóestet ad a fortepiano-játék idén 70 esztendős mestere, a holland Ronald Brautigam, a zárókoncerten pedig az Orfeo Zenekar élén köszönthetjük majd a karmesterként is tevékeny japán hegedűvirtuózt, a világszerte ünnepelt Shunske Satót.

Berecz András és Berecz István 
Fotó: Emmer László

Éppily gazdag és változatos lesz a koncertek műsora, hiszen Haydn és Mozart művei mellett nemcsak a velük hajdan alkalmilag együtt kvartettező Dittersdorf és Vanhal kompozíciói fognak felhangzani, hanem korábbi, felfedezésre érdemes barokk mesterek szerzeményei is. Így ízelítőt kaphatunk a diplomataként is tevékeny holland gróf, Unico Wilhelm van Wassenaer és az énekes-zeneszerző, Franz Xaver Richter hangszeres zenéjéből csakúgy, mint Giovanni Battista Ferrandini munkásságának vokális vonulatából. S ami a műfaji sokféleséget illeti, azt – túl az operával, vonósnégyesekkel, billentyűsszonátákkal és szimfóniával reprezentált Haydn-életmű dimenzióin – olyan programok teszik majd érzékletessé, mint Berecz András és Berecz István népzenét, népdalt, mesét és táncot egyként játékba hozó „Apja-fia” estje, vagy akár a tudását mindenkor jó adag humorral fűszerező Bősze Ádám zenetörténeti sétája, amely az Esterházy-kastély kertjében indul a hajdani hercegi ünnepek és muzsikusi hétköznapok nyomába.

Forrás: Haydneum / Pilvax Films

További információ: www.haydneum.com
Haydneum / László Ferenc

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában