Dunai árhullám

6 órája

Kisapostagon ellenőrizte a védekezést a kormányfő (videó) – frissül

Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak. Az árhullám elleni védekezés fejleményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b3) az árvízvédelmi munkát ellenőrzi Kisapostagon 2024. szeptember 22-én. Mellette Varga Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j2) és Nagy Attila polgármester (j4)

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Cikkünk frissül!

Takarmánnyal mentik a vadakat a vízbefúlástól

Erdőlátogatási tilalom van érvényben Gemencben, a szakemberek a vadakat szemes- és szálastakarmány segítségével csalogatták a magaslati biztonságos pontokra – írja a Magyar Nemzet.

A Gemenc Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy

vadállomány védelme érdekében a vadakat ne zavarják, mert ijedségükben az ártér felé menekülhetnek.

Az erdőn át vezető autós és vasúti forgalmat korlátozzák, az autósok a megszokottól eltérően körültekintőbben vezessenek.

Budapest agglomerációjában a Pilisi Parkerdő pedig arra kéri a természetjárókat, hogy ameddig az árvízhelyzet fennáll, ne látogassák az erdőket.

Vízzel a víz ellen: különleges mobil gátat vetett be a kormány

Dunaszekcsőnél vízzel tölthető mobil gát lett bevetve – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a magyar kormány. Felidézték,

a 2013-as nagy árvíz után 12 kilométernyi ilyen védművet vásároltak.


 

OVF-szóvivő: a déli szakaszokon még áradás van, a felső szakaszokon már elkezdődött az apadás

A déli dunai szakaszokon még folyamatos az áradás, a felső szakaszokon pedig már elkezdődött az apadás – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Siklós Gabriella közölte: az árhullám Dunaföldvár térségében jár és az alsóbb szakaszok felé tart, ahol hétfőre-keddre várják a tetőzést. Mindenütt elkészültek a védekezési munkákkal, felépítették az ideiglenes védműveket – tette hozzá.

Elmondta, jó hír a védekezőknek, hogy a fenti szakaszon, a Szigetközben már kicsit gyorsult az apadás mértéke, a Dunakanyarban viszonylag még lassabb, de azt várják a szakemberek, hogy itt is felgyorsulhat majd.

A drónnal készült felvételen a Duna vizével elöntött utcák a Fejér vármegyei Adonyban 2024. szeptember 22-én
Fotó: Jánossy Gergely / Forrás: MTI

Kitért arra is, hogy még mindig az árvizes jelenségek okozzák a legtöbb gondot a vízügyi szakembereknek. Mint mondta, egyre többfelé találnak buzgárokat, jelennek meg szivárgások, csurgások, amelyeket azonnal kezelni kell – hangsúlyozta a szóvivő.

Példaként említette, hogy szombaton a szakembereknek egy hódjárta üreg miatt kialakult szivárgást kellett kezelniük.

Siklós Gabriella kérdésre elmondta azt is, hogy a lenti szakaszokon a vízügyi igazgatóságok szakemberei, illetve átvezényelt kollégák is dolgoznak, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése pedig abban az esetben érkezik a helyszínre, ha azonnali beavatkozásra van szükség. A szóvivő erre példaként említette Pilismarótot, ahol 16 órás megfeszített munkával érték el, hogy ne szakadjon át a gát.

A Duna főváros alatti szakaszán folytatta az árvízvédelmi munka ellenőrzését Orbán Viktor

A dunai árhullám tetőzése által érintett Kisapostag volt a miniszterelnök munkájának következő állomása vasárnap – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor Varga Gáborral, a térség országgyűlési képviselőjével és Nagy Attila polgármesterrel együtt a kisapostagi Panoráma utcában kiépített ideiglenes védművet ellenőrizte. A vízügyesek azt jelentették a miniszterelnöknek, hogy

a településen két zsáknyi szélességű, négy zsák magas nyomvonal épült ki 500 méter hosszan, ami 50 ház 150 lakóját védi.

A védmű kiépítésében helyi és a szomszédos települések: Mezőfalva és Baracs önkéntesei vettek részt a vízügyi szakemberek műszaki koordinálása mellett.

A védművek jól bírják a terhelést, és a védekezésben dolgozók is kiválóan teljesítenek a Duna térségbeli tetőzése idején

– hangzott el a jelentésben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: szervezetten, nyugodtan zajlik az árvízi védekezés

Amíg bárkit bárhol fenyeget az árvíz, a Magyar Honvédség készen áll a segítségre, szervezetten, nyugodtan zajlik a munka – mondta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára vasárnap reggel feltöltött videóban.

A magyar emberek számíthatnak a segítségünkre!

– hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter az operatív törzs ülésére tartva elmondta: az ülésen kiértékelik a szombaton elvégzett munkát és kiadják a vasárnapra vonatkozó feladatokat.

Ezután irány Kisoroszi, ahol a körbezárt települést a Magyar Honvédség H145-ös helikoptere segíti

– mondta.

– A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát! – zárta a felvételt Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Rétvári Bence: keddig-szerdáig még magas vízállásra kell számítani

Keddig-szerdáig mindenképpen még magas vízállásra kell számítani – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvíz elleni védekezésről adott telefoninterjújában, a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Rétvári Bence elmondta, a tetőzés után arra kell figyelni, hogy a lassan apadó víz mellett is megőrizzék a gátak és védművek stabilitását. Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző nehézségek, szivárgások, gátszakadások, buzgárok 80 százaléka a tetőzés utáni időszakban következik be, ezért a következő napokban folyamatos figyelőszolgálatra van szükség, hogy sehol ne tudjon áttörni, átszivárogni a víz.

Az államtitkár közölte, a Duna déli részén is folyamatos volt a felkészülés, az ottaniaknak annyi előnyük van, hogy pár nappal később ér oda a tetőzés. Jelezte: eddig nem volt nagyobb probléma, minden nehéz helyzetet sikerült kivédeni. Ehhez arra volt szükség, hogy folyamatosan, a nap 24 órájában mindenki odategye magát az építkezés és a megfigyelés terén is – tette hozzá.

Rétvári Bence kérdésre elmondta, hogy egyedül Pilismarótnál volt rendkívüli esemény, ahol megcsúszott a védekezés gerincét adó töltés, de a búvároknak egy 16 órás művelettel sikerült a problémát megoldani. Ezért is nevezte fontosnak, hogy mindenhol ott vannak a vízügyes szakértők, akik tudják, mit kell tenni kritikus helyzetekben, és azok a katasztrófavédők és katonák, akik a megfelelő élőerőt biztosítják az önkéntesek mellett.

Az államtitkár kitért arra is, hogy alig van olyan vármegye, ahonnan ne jött volna önkéntes a védművek megerősítését szolgáló munkálatokhoz. „Jó érzés, hogy az ország így össze tud fogni” – fogalmazott. Hozzátette: mindenki összefogott, „mindenki beletette a magáét”, ezért sikerült azt elérni, hogy a környező országokkal ellentétben eddig nem követelt emberéletet az áradás.

Rétvári Bence köszönetet mondott minden politikusnak, akik hasznossá tették magukat a gátak mentén és a közösségi médiás megjelenéseikkel arra ösztönöztek másokat is, hogy vegyenek részt a védekezésben. A leghatározottabban visszautasította ugyanakkor Magyar Péter és a Tisza Párt részéről azokat a kritikákat, miszerint nem vesznek részt katonák és egyéb hivatalos szervek a védekezésben, mert – közölte – a katonák mindenhol ott voltak, ahová hívták őket, mint ahogy a katasztrófavédelem szakemberei is.

Hatékonyan és gyorsan lehet reagálni a mobil gátakkal az árvízi helyzetre

Az elmúlt tizenegy év legnagyobb dunai árvize halad végig Magyarországon, ám a 2013 óta végzett előkészületeknek köszönhetően hazánk könnyebben tudja venni az árhullám okozta veszélyt.

Az egyik ilyen fejlesztés a mobil gátak megépítése volt több településen, amivel hatékony módon és gyorsan lehet reagálni az árvíz okozta nehézségekre

– írja a Magyar Nemzet.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a minap látványos felvételeket tett közzé, szemléltetve, ahogyan a korábban felállított mobil gátak sikeresen védelmezik Nagymaroson, Szentendrén, Visegrádon és Budapesten az elárasztott környék melletti otthonokat, házakat, kerteket és utakat.

A héten Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatott Nagymarosra, ahol személyesen ellenőrizte az árvízi védekezést, majd a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésben leszögezte:

Nagymaroson a mobil gát jól vizsgázik. Megcsináljuk!

A Ripost kereste az Országos Vízügyi Főigazgatóság kommunikációs osztályát, hogy a mobil gátakról érdeklődjenek, a portál kérdéseire pedig az alábbi válaszokat adták:

Árvízvédelmi falakat olyan belterületeken létesítenek, ahol a szokványos, szerkezetes földtöltésekhez szükséges hely nem áll rendelkezésre. Magyarországon az árvízvédelmi falak és a mobil árvízvédelmi falak túlnyomó többsége az önállóan védekező önkormányzatok tulajdonában és kezelésében van. Az árvízvédelmi falak fix magassággal és kiépítéssel rendelkeznek. Ezzel szemben a mobil árvízvédelmi falak esetében az oszlopok helye (alépítménye) van kialakítva, a mobil elemeket pedig egy raktárban tárolják és szükség esetén állítják fel.

Megjegyzendő, hogy hiába ígérgette a baloldali városvezetés, nem épült meg Budapesten a Római-parton a mobil gát. További részletekért kattintson.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában