kisalfold.hu videó

2024.08.02. 07:42

Tandemmel tekernek a látássérültek Győrből Párizsba a paralimpia megnyitójára – Fotók, videó

A Tandem-Szem Egyesület 2007 óta működik a Győrben, tagjaik közül többen tizenkét évvel ezelőtt a londoni olimpiára tekertek, most 1700 kilométert tesznek majd meg Párizsig, a paralimpia megnyitójára. Tandemmel vágnak neki a nagy kalandnak, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a parasportolók teljesítményére.

Ollári Gergely

– Az idei nagy célunk, hogy egymást segítve tandemkerékpárral eljussunk a paralimpia megnyitójára. Egy pihenőnappal tervezünk és tizenhárom napot tekerünk majd Párizsig – mondta el az egyesület elnöke, Pálmai-Matis Mónika. Tandemmel vágnak majd neki a hosszú útnak, és meg sem állnak Párizsig.

Tandemmel tekernek vármegyénk látássérültjei a paralimpia megnyitójára. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a parasportolók teljesítményére, és arra is, hogy bebizonyítsák: látássérültként sem lehetetlen a sportolás és a szabad- idő értékes eltöltése.
Tandemmel tekernek vármegyénk látássérültjei a paralimpia megnyitójára. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a parasportolók teljesítményére, és arra is, hogy bebizonyítsák: látássérültként sem lehetetlen a sportolás és a szabad- idő értékes eltöltése. 
Fotó: Molcsányi Máté

Az egyesület tagjai tudják, mire vállalkoztak. Az elnök szerint az utazással céljuk, hogy felhívják a figyelmet a parasportolók teljesítményére, és arra is, hogy bebizonyítsák: látássérültként sem lehetetlen a sportolás és a szabadidő értékes eltöltése. Hatfős társaság vág majd neki augusztus 13-án a nagy útnak, két tandem páros, valamint velük tart két kísérő is. Utóbbiak segítik a folyamatos élelmiszer beszerzést, a szállásokkal való kapcsolattartást. A francia fővárosba indulók naponta mintegy 100 kilométert tesznek meg.

Tandemmel tekernek Párizsba

– Éjszakáink és nappalaink is azzal telnek jelenleg, hogy az utazás körülményein dolgozunk. Nem vágunk neki felkészületlenül, ősztől elkezdtük a fizikai felkészülést: kerékpározunk, futunk és erősítünk. Én magam is többet futok, célunk, hogy még jobb formában legyünk a nagy kalandra. Soha nem késő sportolni, ezt valljuk mi is, és szeretnénk felhívni a figyelmet a parasportolók nem mindennapi teljesítményére – tette hozzá az elnök.

A kíséret és a tartalék kerékpárok szállítása az ikrényi önkormányzatnak köszönhető majd, de a Győri Lions Club, úgy ahogy annak idején, most is segítik őket. Az egyesület törekvéseit támogatja Tömböly Tamás, a Hobbikerékpárosok Országos Klubja elnöke is. Mint lapunknak elmondta: mindig nagy szeretettel gondolunk a Tandem-Szem kerékpárosaira

Anyagilag is igyekszünk támogatni őket, ők látássérültként tekernek majd el Párizsig. Hatalmas kihívásra vállalkoztak, egyébként kerékpártúráinkon mi is mindig örömmel fogadunk olyan sérülteket, parasportolót, aki szívesen tekernének velünk.

Aki teheti, segítse ezt a nagyszerű sportteljesítményt 

– fogalmazott Tömböly Tamás. 

A támogatók között szólítottuk meg Malasits Zsolt győri festőművészt is. 

Kisgyermekként jó barátságot kötöttem a kerékpározással, gyakran használom napjainkban is. Örömmel támogatom a Párizsba indulókat, nagyon örülök annak, hogy vannak olyan emberek akik erre energiát, erőt szánnak, hogy utazásukkal segítsék, és felhívják a figyelmet a fogyatékkal élőkre

 –mondta el lapunknak. 

Az egyesület már pontos terveket is készített az útvonalról, a napi távokról, a szükséges forrásokról. A jelentős költségek miatt azonban nem tudják egyedül finanszírozni a célkitűzést, ezért továbbra is várják a támogatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában