Ez történt anno

2024.09.09. 08:31

Lemondott plébánosról, orvoshiányról és biciklitolvajokról írtunk 10, 20 és 30 éve szeptember 9-én

A vasárnapi szentmisén jelentette be Balogh Tibor nagybajcsi plébános a híveknek, hogy a papi hivatásáról lemond, családot szeretne - erről írt 10 éve a Kisalföld.

Kisalföld.hu

10 éve - Lemondott a misén

 

A vasárnapi szentmisén jelentette be Balogh Tibor nagybajcsi plébános a híveknek, hogy a papi hivatásáról lemond, családot szeretne. 

A nagybajcsi templomban megdöbbentek vasárnap a hívek, amikor a mise végén a plébánosuk bejelentette, hogy a papi hivatását szüneteltetni kívánja. Úgy tudjuk, emberi hangú, őszinte beszédében arról szólt, hogy családot szeretne, amit papként nyilván nem tehetne meg. Balogh Tibor elismert tagja az egyházközségének, Nagybajcs mellett Kisbajcs és Vámosszabadi plébániai teendőit is ellátja. A bajcsi labdarúgócsapatban is játszik - ilyen minőségében szerepelt már a Kisalföldben. Legutóbb karácsony előtt nyilatkozott. 
Bejelentése után természetesen megkerestük Balogh Tibort. Azt mondta, hogy napokon belül egyeztet a megyés püspökkel, azt követően szeretne nyilatkozni. Balogh Tibor egyébként 1981-es születésű fiatal plébános, 2007-ben szentelték pappá. A püspöki hivatallal is felvettük a kapcsolatot, ott is a szerdai találkozóra hivatkoztak, s azt ígérték: aznap nyilatkozatot adnak ki, amely tisztázza a helyzetet. Az a tény, hogy egy plébános indul egyhelyi önkormányzati választáson, nem összeférhetetlen. Tehát csak emiatt nem kellett volna lemondania az atyának.

 Tibor atya bejelentése felkavarta az állóvizet, s nemcsak azokban a falvakban, ahol plébános. Számos praktikus kérdés megfogalmazódik ilyenkor a civilekben, például az, hogy misézhet-e még ezek után. Egyházi berkekből kértünk választ, megtudtuk, hogy a püspök engedélyétől függ, hogy a pap a hivatását meddig gyakorolhatja. Ha felfüggesztik, akkor valószínűleg a falvait a többi paptársa között fogják szétosztani, de az ismert paphiány miatt ez nem lesz egyszerű. Mi történik, ha valamikor mégis visszatérne a papi hivatáshoz? 

„Ahogy mi mondjuk, akkor ágytól, asztaltól meg kell válnia ismét, s kérnie kell a visszatérést.” A cölibátus - a papi nőtlenség - kérdése is azonnal előkerült, a papság egy része annak megszüntetését sokadszor is szorgalmazná, hozzátéve ugyanakkor, hogy mindez legfeljebb választható megoldás lehetne, „hiszen vannak, akiknek a nőtlenség több erőt ad”. Voltak, akik a nős diakonátus (szerpapság) lehetőségéről beszéltek, amely valamelyest enyhítené a paphiány jelentette gondot. 

A történet tehát szerdán folytatódik, ám most hétfőn - a választási regisztráció utolsó napján - újabb fejlemény történt. Balogh Tibor neve ugyanis felkerült a nagybajcsi polgármesterjelöltek közé: Huszár Imre jelenlegi polgármester kihívója Balogh Tibor lesz. Jogászi segítséggel megtudtuk, hogy önmagában az a tény, hogy egy plébános indul egy helyi önkormányzati választáson, nem összeférhetetlen. Tehát csak emiatt nem kellett volna lemondania az atyának. 

A nagybajcsi eset a bejelentés módja és időzítése miatt különleges, de az is tény, hogy nagyon ritkán találkozunk hasonlóval. A Kisalföldben 2007-ben nyilatkozott a papi hivatásával Győrhöz kötődő Szabó Tamás tábori püspök, akinek lemondása hátterében vélhetően hasonló ok állt. AGyőri Egyházmegyében 15-20 évre visszamenőleg emlékeztek egy ilyen esetre. 

20 éve - A türelem orvost terem 
 

 

A Kisalföld tegnap inkognitóban tesztelte a megyei kórház szakrendeléseit, s ez alapján megállapítható: bizonyos esetekben drámai mértékű várakozási idővel kell számolni. Nyolc újságíró hívta tegnap különböző időpontokban a kartonozói szakrendelésekre való bejutás szándékával, hogy pontos képet kapjunk arról, milyen várakozási időkkel kell kalkulálniuk azoknak, akiknek nem telik arra, hogy drága pénzért maszek rendelést vegyenek igénybe. A negatív toplista első helyén az ortopédia áll, tegnapi időpontkérésünkre azt a választ kaptuk, december 8. napján járulhatunk a szakorvos színe elé. Nem sokkal jobb a helyzet a reumatológián, ahová november közepe előtt lehetetlen bejutni, s nagy türelem kell a szemészeti szakrendeléshez is. A magyar beteg joggal elégedetlen.

Ha valaki tegnap be akart jelentkezni az ortopédiára, az december 8-ára kapott időpontot. A reumatológiai rendelésre november közepére juthat be a „szerencsés” beteg. Lapunk nyolc újságírója telefonált be tegnap különböző időpontokban a győri szakrendelőbe, tudakolva, hogy mikor járulhatnak az orvos színe elé. Kiderült: örülhetünk annak, hogy per pillanat csak inkognitóban, és nem valódi panasszal érdeklődünk, mivel több szakorvoshoz csak több hónap múlva lenne szerencsénk. A szakrendelésre jelentkezők panasza az égig ér, de a helyzet egyelőre nem változott. 

Lapunk rendszeresen közölte a főként SMS-ben érkezett észrevételeket, egy olvasónk például több mint egy hete ezt írta a megadott telefonszámra: „Szeptember elsején kértem időpontot a győri ortopédiára. December másodikára kaptam...” Az egy hete megjelent SMS beküldője tegnap telefonon elmondta: maga a háziorvos javasolta a Szent Imre úti rendelőt. 

- Sarokkinövésem volt és begyulladt. Sántítottam, majdnem szitkozódtam a fájdalomtól. Azt mondták, három hónap múlva jöhetek a rendelésre — meséli Verba Lajos. — Nem akartam hátat fordítani a saját orvosomnak, gondoltam, ha ő odaküldött, oda is megyek. Aztán kénytelen voltam másutt megoldani a dolgot. Süt a nap, szinte még nyár van, decemberben pedig már a karácsonyra szeretnék készülni. Nem tudom, minek fizeti az ember a tb-t, ha aztán minden problémájával a Kardirexben köt ki.

 - Megijedtem, amikor apró, pici kiütéseket észleltem a két és fél éves kislányomon - osztja meg élményeit egy nevét elhallgató olvasó. - Ráadásul éppen bárányhimlőjárvány volt a bölcsiben, jól rám ijesztettek, hogy ez csak attól lehet. Elmentünk a háziorvoshoz, aki széttárta a kezét, ennek semmi köze a fertőző betegséghez, ez bizony futószemölcs. Vigyem a gyereket bőrgyógyászhoz. Beutalót kaptunk, időpontot viszont nekem kellett egyeztetni. Két hónap múlva tudtak volna bennünket fogadni. A kiütésekből több lett, két nap múlva felhívtam egy maszek bőrgyógyászt, aki másnap fogadott bennünket. Igaz, fizettem első körben háromezer forintot, de megérte. 
Nekem is írt kenőcsöt, azért nem fogadott el pénzt. Talán együtt érzett velem, ezért tette. A gyereket viszont két hónapig hetente vittem. Meggyógyult, a pöttyök eltűntek, a többi nem számít — így a panaszos. 

Dr. Bugovics Elemér, a megyei kórház főigazgató főorvosa szerint a vezetőség már több nyilatkozatában kifejtette, hogy a helyzet nem fog változni, ennyi a kapacitás. A betegek mégis bejönnek a legkisebb problémával is, amihez nem feltétlenül lenne szükség szakorvosra. Évente egymillióan jönnek be járóbeteg-ellátásra, s a tapasztalatok szerint közülük csak százötven-kétszázezernek lenne rá 
szüksége. A legtöbben a háziorvosnak sem mutatják meg a panaszukat, rögtön a kartonozót hívják. Tudomásul kell venni, hogy a háziorvosok maguk is szakorvosok, igenis, hogy alkalmasak a bajok legnagyobb részének a kezelésére. Egy gyulladás miatt nem fontos a beteget az ortopédiára irányítani, ahol ilyen beteg és ilyen orvoslétszám mellett valóban több hónap a várakozás - véli a főigazgató, aki szerint a rendszer merev ahhoz, hogy a helyzet a beteglétszám csökkenése nélkül javuljon. Egy orvosnak negyven szakórája lehet hetente. Ezt nem növelhetjük tetszés szerint, ugyanúgy, ahogy az orvosok létszámát sem. Kormányzati procedúrát igényelne. Akkor számoljunk csak napi hat órával, tudva, hogy egy orvos óránként öt-hat beteget láthat el. Ha többet vállal, akkor azért vonják felelősségre, mert hanyagul végzi a dolgát. Ördögi kör. 

30 éve - Biciklitolvajok 

 

Győrben csak az utóbbi két hónapban legalább 90 Mountain Bike kerékpár tűnt el majdnem nyomtalanul. A kétkerekűek darabját minimum 20-30 ezer forinttal számolhatjuk, így korántsem jelentéktelen, legalább kétmilliós értéket vittek el a kerékpárlopásra szakosodott fiatalkorú bandák. A rendőrségi nyomozás ugyanis azt már felderítette, hogy a győri belvárosban és a lakótelepeken fiatalokból szerveződött csoportok foglalkoznak a legújabb „biznisszel”. A tettesek leggyakrabban a lakótelepek alagsori tárolóit veszik célba. A legtöbb lopást a Marcalváros I-II-ről, valamint Adyvárosból jelentették be - mondta el lapunknak Hoffmann Gábor főhadnagy, a Győri Rendőrkapitányság bűnügyi alosztályának vezetője.

 - A tolvajok könnyen kinyitják a közös tárolókat, hiszen azok szabványzáraihoz viszonylag egyszerű kulcsot találni. Alaposan felmérik, kiismerik a terepet, nem ritka az sem, hogy egyetlen éjszaka 3-4 kerékpárt is elvisznek ugyanarról a helyről. A körlakat sem segít: egy nyomás az erővágón, és már viszik is a kerékpárt.

Csaknem kétmillió forintnyi érték a bandák zsákmánya 

A kerékpárlopásra specializálódott, feltehetően kiskorú csoportok 5-7 ezer forintért adnak túl a lopott, jóval értékesebb áron. A kétkerekűeket utólag nehéz azonosítani, mert sok tajvani és hongkongi biciklin nincsen gyári szám. Éppen ezért a rendőrség azt ajánlja a kerékpár-tulajdonosoknak, hogy saját érdekükben vagy csak márkás és megjelölt kerékpárokat vegyenek, vagy a biciklik főbb alkatrészeibe több helyre gravíroztassanak bele azonosító jelet vagy számot. Ez azért is előnyös, mert a tolvajok, illetve az orgazdák több esetben szétszerelték a lopott kerékpárokat, és különböző helyekről származó alkatrészekből állítottak össze „új", könnyebben továbbadható járműveket. 

A köztudatban elterjedt az a tévhit, hogy a rendőrség nem foglalkozik a lopott kerékpárokkal. Ez természetesen nem igaz, azonosító jel nélkül azonban lehetetlen köröztetni a kerékpárokat, és azt is nagyon nehéz bizonyítani, hogy egy megtalált kétkerekű bűncselekményből származik - mondta Hoffmann Gábor. 

-Javaslom, hogy a lakók fogjanak össze és vásároljanak hengerzárat a tárolóhelyiségekre, hiszen a saját érdekük, hogy azt ne lehessen egy szériakulccsal kinyitni. Figyeljék azt is, kik járnak be a lépcsőházba, és ha gyanús idegent látnak, tegyenek bejelentést nekünk egy hiányos személyleírás is nagy segítség lehet. 

A helyzet a közterületeken sem rózsásabb. A bűnözőket a járókelők sem riasztják el. Egyikük egy táskából előkapja az erővágót, átmetszi a zárat, társa pedig felpattan a járgányra és elkerekezik. Gyakran csak száz méterrel viszik odébb a lopott kerékpárt, és azt egy bokor alá lökve várják ki a kedvező alkalmat, amikor veszély nélkül visszajöhetnek érte. Ezért a nyomozók kérik azokat, akik ilyen elhagyott kétkerekűeket találnak, jelentsék azt a rendőrségen.

-Részeredményekről már most is beszámolhatunk, hiszen időről időre elfogunk egy-egy tolvajbrigádot. A lebukottak azonban idővel tovább folytatják tevékenységüket, és vállalkozó szellemű újoncok is mindig akadnak. Jelenleg két gyanúsított 20-22 kerékpár ellopását ismerte be, köztük azonban számos a régebbi eset is - mondta el a főhadnagy, akinek becslése szerint Győrben akár 5-6 kerékpárlopásra szakosodott banda is működhet. Fogtak el olyan tettest is, aki megrendelésre „dolgozott”, addig keresgélt, amíg meg nem találta a kliens igényének megfelelő színű, típusú, sebességfokozatú bringát. 

- Van reális esély arra, hogy az ellopott kétkerekűt visszakapja a tulajdonosa?

-Igen, de többnyire csak akkor, ha a kerékpáron volt azonosító jel. Hogy a kerékpárlopás további terjedését megakadályozzuk, a jövőben szigorú intézkedéseket vezetünk be. A közúti ellenőrzések során a rendőrjárőr vagy a nyomozó kérni fogja a kerékpárosokat, hogy bizonyítsák be, hogy a jármű a jogos tulajdonuk. Aki erre képtelen, attól az igazolásig akár le is foglalhatják a kerékpárt. Ezért kérjük a becsületes polgárokat, hogy a megfelelő papírokat tartsák maguknál, ha pedig új kerékpárt vesznek, akkor arról kérjenek számlát, és arra a bolttal írassák rá a jármű számát, színét, leírását. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában