Nikolics Tudományos Emléknap

2024.09.16. 16:31

Nikolics Károly gyógyszerészre emlékeztek

A Kárpáti malomban rendezték meg idén a Nikolics Tudományos Emléknapot. Prof. dr. Nikolics Károly gyógyszerészre, Sopron város díszpolgárára halálának évfordulóján emlékeztek hálás tanítványai.

Bódvai Ildikó

Sopronban a minden évben megemlékezést tartanak a legendás gyógyszerész prof. dr. Nikolics Károly tanítványai és tisztelői. Idén különleges helyszín adott otthont a megemlékezésnek. Az ország több pontjáról érkeztek a vendégek. A hétvégi program keretében a megemlékezések mellett tudományos előadások is elhangzottak. Dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz az esemény szervezője és házigazdája köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepi alkalmon jelen volt dr. Zelkó Romána és dr. Klebovich Imre, a Semmelweis Egyetem professzorai.

Nikolics Károly
Beszédében Nikolics Károlyra emlékezett dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Nikolics Károly, a példakép

Dr. Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke „Emlékeim Prof. Dr. Nikolics Károlyról” címmel tartot előadást. A személyes hangvételű, sokak számára eddig ismeretlen dokumentumokat is bemutató tartalmas visszaemlékezés példaképként állította Nikolics professzor életútját a következő fiatal gyógyszerésznemzedék számára. A programban elhangzó „A 400 éves Soproni Oroszlán Patika története a Nikolcs család tükrében” címmel Dr. Ragasits Judit a patika jelenlegi tulajdonosa, levéltári kutatások eredményeivel fűszerezett magas színvonalú előadásának nagy sikere volt. A fiatal gyógyszerész nemzedék rátermettségét bizonyítandó, dr. Szabó Bálint az idei Rozsnyay Mátyás Emlékverseny I. helyezést elért munkáját, dr. Palcsó Barnabás pedig PHD értekezését mutatta be a kollégáknak. 

A tudományos rendezvényt a Malmárium galéria helyiségében, az ugyanaznap délután nyíló Fejér Zoltán festőművész emlékkiállításának díszletei között tartották. A konferencia résztvevői megtekinthették a 300 éves kulturális örökséget, a Winkler Oszkár emléktáblával és az ICOMOS-díjjal kitüntetett Kárpáti malmot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában