Nagy bejelentések

2024.09.03. 14:11

Visszatér a WHB Győr Rally - Benzingőz és új gyorsasági szakaszok + Fotók, videó

A tavalyi siker után hétévégén visszatér a WHB Győr Rally, amelyet idén a TRP Hungary rendez a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével. Több újdonsággal, rengeteg szórakoztató programmal és új, még izgalmasabb gyorsasági szakaszokkal készülnek, melynek részleteit kedden a Városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették.

Simon Roberta

Fotó: Molcsányi Máté

A hazai motorsportban a tavalyi év egyik legsikeresebb rendezvénye volt a WHB Győr Rally, amely évtizedek után tért vissza a városba. A történelmi helyszíneket érintő gyorsasági szakaszokra tavaly több ezren, a belvárosira közel 20 ezren voltak kíváncsiak. Ezen felbuzdulva a viadal idén sem maradhat el a HUMDA Országos Rally Bajnokság versenyei közül, így szeptember 6–8 között az autósport rajongói együtt szurkolhatnak a hazai ralisport legjobbjainak.

A pénteken kezdődő versenyen valamennyi kategória rajthoz áll, sőt az ORB, ORC, HISTORIC, ORB2 és ORB3 mellett a CEZ bajnokság versenyzői is megmérettetik magukat a háromnapos rendezvényen. 

5 kategóriában, 120 versenyző, 7 gyorsasági részen, 700 kilométeres távon küzdenek a dobogós helyekért.

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnöke a rendezvény tradícióiról és a tavalyi sikert emelte ki, amire szeretnének idén még egy jó nagy lapáttal rátenni.

- Tavalyi is pazar helyszíneket érintett a rali útvonala, ám az idei évben egy kis változással készülünk. A legtöbben a belvárosi szakaszra és a Rábaringre voltak kíváncsiak, ezért most nem egy napra tettük, hogy minden érdeklődő részt vehessen rajta. Utóbbit szombaton, míg a belvárosi gyorsaságit vasárnap tartjuk meg - mondta a rendezőbizottság képviseletében Őry Tamás, a TRP Hungary ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: A három megyében zajló verseny lebonyolításában 800 ember vesz részt és 40 társhatósággal dolgoznak együtt nyolc hónapja. Két területet pedig  feltámasztottak, hogy a bakonybéli és a kisgyónbányai részen is versenyezni lehessen leaszfaltozták.

A Rábaring rengeteg izgalmat tartogat, amit az ugratók, az ikonikus döntött kanyar és a változatos útfelületek garantálnak. A  győri belvárosi szakasz nem csak a nézőkre fókuszál, hiszen a tempósabb részek, az izgalmas kanyarok és a körforgalmak a versenyzők számára is élvezetessé teszik a belvárosi gyorsot. A látvány nemcsak a pálya mellől, hanem a versenyautókból is különleges, amely a II. WHB Győr Rally egyik fénypontjává teszi ezt a gyorsaságit - jelentették ki többször is a keddi sajtótájékoztatón. 

Az idei Győri Rally pályázó verseny is egyben, hisz a szervezők tervei szerint jövőre nemzetközi szintre emelnék az eseményt. Amennyiben sikeres lenne a pályázatuk, 2025-ben a Győr Rally is bekerülhet a Mecsek Rally mellett a Mitropa-kupába.

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke egy együttműködésről tett bejelentést, amely a jövőben határozza meg a sportágat. 

- Új útra lépett a szövetségünk, hisz régi vágyunk vált valóra azzal, hogy már valódi promotere van a rally sportnak Magyarországon. 2022 óta folyamatosan keressük az együttműködő partnereinket, akik segítségével tovább tudjuk emelni az autóversenyzés színvonalát. Nagy öröm, hogy a Győrben működő egyetemen magas színvonalú autóipari kutatómunka folyik amit felhasználhatunk versenyeink fejlesztéséhez - fogalmazott. Kiemelte: Az MNASZ kinyitja kapuját a hallgatók felé. A Széchenyi-egyetem egyik professzorával, dr. Hanula Barnával együttműködési megállapodást kötött a MNASZ, a jövőben egy biztonságos szabályrendszer megalkotásában segítik a szövetséget, amely alapja lehet a jövőben a hazai megmérettetéseknek.

A motorsport ünnepe lesz hétvégén 

- fogalmazott dr. Szauter Ferenc a Széchenyi István Egyetem JKK igazgatója. - Számos programmal készülünk az egyetem hallgatóival, a technológiai gondolkodásra helyezve a fókuszt, családbarát módon bemutatva, de lesz ingyenes gokart, és motorszimulátor is. Ezzel pályaorientáció és utánpótlásképzést 

Dr. Varga Attila, az RSB elnöke a sajtótájékoztatón a szabályokra és a biztonságra hívta fel a figyelmet és az egyik legszabályosabb versenynek tartja a győrit.

A szakszerűen kialakított, biztonságos nézői pontok, a családok számára játszótérrel is felszerelt terület és számtalan kiegészítő program pedig azok számára is remek szórakozást nyújt, akik csak most ismerkednek a sportággal.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester szerint megtiszteltetés ilyen színvonalú esemény házigazdájának lenni. 

- Már tavaly is hatalmas öröm volt a győrieknek, hogy hosszú évek után ismét rally versenyt rendeztek a városban. Azonban az igazi visszajelzés az, ha sorozattá válik. Bízom benne, hogy a második rally után, az autósport a jövőben is Győrt, a világ motorgyártásának fővárosát választja - fogalmazott, majd balesetmentes versenyzést kívánt.

A programoknak a központja a Dunakapu téren lesz, ahol minifesztivál és a rali ünnep várja az érdeklődőket, de itt lesz a  Fontos helyszín lesz még az ETO Park, ahol helyet kap a Szervizpark, amelyben a rajongók és nézők találkozhatnak kedvenceikkel.  

Klausz Kristóf, győri rallyversenyző tavaly mérettette meg magát először hazai pályán, mint mondta hozták a megszokott színvonalat, helyi egyetemistaként pedig még nagyobb öröm volt számára szülővárosában is gyúrni az aszfaltot. 

- Sajnos a tavalyi célba érés elmaradt, idén szeretnénk legalább a belvárosi szakaszig eljutni, és dobogós helyet szerezni - beszélt terveiről a fiatal tehetség, akit egy hajszál választott el a bajnoki címtől. 

A II. WHB Győri Rally gyorsasági szakaszainak helyszíneit és időpontjait ITT>> találják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában