Ezüstöt szereztek

2024.09.17. 11:00

Európa-bajnokságon vettek részt a soproni flyballosok

Idén is részt vett a soproni Hellodogs Flyball & Agility Team csapata az egyik legnépszerűbb kutyássport rangos megmérettetésén, a flyball Európa-bajnokságon. Végül az egyesület New Generation csapata szoros küzdelemben a második helyen végzett a Belgiumban megrendezett versenyen.

Papp Fanni

Világszerte az egyik legnépszerűbb kutyássportjai közé tartozik a flyball, amit az egyre népesebb soproni csapat is szívvel-lélekkel űz. A Hellodogs Flyball & Agility Team öt évvel ezelőtt indult négy fővel, azonban mára már 20 taggal és 40 kutyával büszkélkedhet. A kitartó és az összeszokott társaság az évek során számos jó eredményt ért el, tavaly például kétszeres Európa-bajnokok lettek. A soproni csapat küzdőszelleme példaértékű, az idei belgiumi Eb-n pedig újra dobogóra állhattak.

A soproni Hellodogs Flyball & Agility Team csapata.

Flyball és a csapatszellem

- A flyball igazából az egyetlen olyan kutyás sportág, amit csapatban űznek és a lényege az idő, a pontosság és a gyorsaság. Általában a versenyek két naposak szoktak lenni. Az első nap tartanak egy időmérőt, ami második nap helyezéséről dönt, ahol már kiesnek a csapatok. Idén az Európa-bajnokságot Belgiumban rendezték meg, amelyen két csapattal vettünk részt. A megmérettetésen közel százharminc csapat vett részt, ami nyolcszáz embert és több mint ezer kutyát jelent. Le a kalappal a szervezők előtt, ugyanis minden zavartalanul zajlott, jó hangulatban - kezdett bele Gulyás László a Hellodogs Flyball Team vezetője. Hozzátette, fantasztikus küzdelemnek árán végül egy ezüstéremmel tértek haza, amire nagyon büszke a csapat.

- Nem adjuk fel, jövőre újra versenybe szállunk, csapatként dolgozunk és egymásért küzdünk. Ez egy rendkívül összetett sportág, a kutyáknak pedig egy-másfél évre van szükség a betanulásra. Igazából fajta független, de például egy bernáthegyinek nehezebb teljesítenie, hiszen meg kell fordulnia a flyballgépen, illetve teljes gyorsasággal kell a pályán a két ebnek elfutnia egymás mellett - fejtette ki el a vezető.

Gulyás László végezetül elmondta, mindenkinek ajánlja a flyballt.

- Egy kölyökkutyával elkezdeni a sportot könnyebb, hiszen nincsenek berögzülések és tematikusan tudjuk felépíteni, de idősebb korban is betaníthatóak a feladatok. A betanulást aprólékosan építjük fel, kezdve a labda visszahozástól, aztán következik az akadálypályák használata, illetve a gép megismertetése. Végül összességében, csapatban végezzük az edzéseket.

Összhangban a pályán: A flyball az egyik legnépszerűbb kutyás csapatsport, amely az 1960-as években Amerikából indult. A verseny során négy kutya és négy felvezető fut egy akadálypályán, ahol egy lámpára indulnak a versenyzők és egy másik csapat ellen futnak. A kutyának át kell ugrania négy akadályon, a flyballgépből ki kell vennie a labdát és azzal együtt kell visszafutnia, hogy a következő kutya váltani tudja. Aki hiba nélkül teljesíti a pályát, az nyeri a futamot.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában