Kajak-kenu

2024.07.04. 19:36

Győriek jutottak ki a világ- és Európa-bajnokságra – galéria, videó

Győrben rendezték meg a felnőtt, U23-as és ifjúsági maraton válogatóversenyt. A háromnapos esemény már az idei második válogatója volt a szakágnak, amelynek tétje a metkovicsi világ- és a poznani Európa-bajnokságon való részvétel.

Kisalföld.hu

Erdőssy Csaba nagyszerű győzelmet aratott.

A viadal a 3,4 kilométeres rövid körös számokkal kezdődött.

A férfi kajak egyesek mezőnyében a 14 versenyző állt rajthoz, köztük a négy győri, Kolozsvári Brúnó, Varga Olivér, Erdélyi Tamás és Tamás Gergő. Közülük végül Varga végzett a legjobb helyen, negyedik lett, kevéssel maradt le a dobogóról. Kolozsvári 5., Erdélyi 8., Tamás 13. lett.

Női kajakban a felnőtteknél nem volt győri induló, női kenuban Varga Flóra képviselte a Graboplast VSE színeit, ő végül hét versenyző közül a 6. helyet szerezte meg.

A normáltávú versenyben férfi K I-ben a hét indulónak 30 kilométert kellett leevezni, természetesen futószakaszokkal tarkítva. A szeles időjárás ezúttal nem segítette a versenyzők dolgát. A Sellyei Csanád, Boros Adrián (Graboplast VSE), Péli Zalán, Kékesi Árpád, Noé Bálint, Erdőssy Csaba (Graboplast VSE) és Kulifai Tamás alkotta mezőny a futam nagy részében együtt haladt, látszott, hogy mindenki a hajrára tartalékol. A taktikai csatából először Kulifai Tamás esett ki, aki egy borulás következtében kényszerült feladni a versenyt. A vége előtt nem sokkal Noé Bálint is leszakadt a vezető bojtól. Az utolsó métereken jött aztán a tűzijáték, az Erdőssy, Péli, Boros és a rövid kört megnyerő Sellyei is a legmagasabb sebességi fokozatba kapcsolt, végül Erdőssy Csaba szelte át elsőként a célvonalat. A győriek kiválósága mögött mindössze két másodperccel lemaradva Péli érkezett be a második helyen, míg a bronzérmet Boros Adrián szerezte meg.

 

"A múltkori tapasztalataim alapján sikerült a taktikát kicsit megreformálni az edzőm utasítása révén. Csak a legvégén vezettem, de nagyon jól sikerült, örülök a győzelmemnek – emelte ki a futamgyőztes, majd a nemzetközi versenyekre is kitért. – Készülni kell az Európa-, illetve világbajnokságra. Szerencsére itt Győrben adottak a körülmények. Reméljük, a legjobb eredményeket tudjuk majd hozni."

A kajakos hölgyeknél – nekik 26 kilométert kellett teljesíteni – a rajt után Kiszli Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia (Graboplast VSE), Kőhalmi Emese, Csépe Panna és Sinkó Panna a második futószakaszig egymás vizén evezve tudott haladni, az utolsó körre pedig már csak Kiszli, Kőhalmi és Czéllai maradt, ők hárman csatáztak a győzelemért. Mindhárman erős hajrába kezdtek a cél előtt, amelyet a kilencszeres világbajnok Kiszli Vanda bírt a legjobban és kereken egy másodperccel sikerült maga mögé utasítania a második helyen célba érő Kőhalmit. A dobogó harmadik fokára Czéllai-Vörös Zsófia állhatott fel.

Férfi kenu egyesben Szmandray Benedek 6. lett, a nők hasonló számában nem volt győri.

A zárónapon a felnőtt párosok küzdöttek. A férfiaknál a 30 km-es verseny óriási csatát hozott, végül a győri Boros Adrián, Erdélyi Tamás kettős örülhetett, mindössze 39 századdal előzték meg a Noé Bálint, Kulifai Tamás egységet, a dobogó harmadik fokára pedig a szintén győri Varga Olivér, Aradi Bátor duó állhatott fel, ők is alig 2 másodperccel maradtak csak el a győztes hajótól.

A maraton magyar bajnoksághoz képest ez számomra határozottan nehezebb volt. Elképesztően nagy szél volt, felfelé még a sodrás sem segített. A formám sem volt a legjobb érzésem szerint, de Adrián tartotta bennem a lelket

– értékelt a futamgyőzelem után Erdélyi Tamás.

„Az elejétől kezdve tudtam, hogy megcsináljuk. Nem nagyképűségből mondom, mert érzi az ember, ha tudja irányítani a mezőnyt. Bennünk volt, hogy bármikor előre tudunk kerülni. Én azt gondoltam, ezt a finish-ben is meg tudjuk csinálni” – emelte ki Boros Adrián.

A nők versenye nagy meglepetést hozott. A 26 km-es távon a nagy esélyes Kiszli Vanda és Czéllai-Vörös Zsófia alkotta egység komoly technikai problémákkal küzdött, ami ki is hatott az eredményükre. A duó még az első körben a partra is kievezett, hogy orvosolja a problémát, de közben túl nagy hátrányba került, és csupán a negyedik helyen ért célba, több mint hét és fél perccel lemaradva a győztestől.

Ami az utánpótlást illeti: mindenképpen említést érdemel a két 2009-es születésű, vagyis a mezőnynél nagyjából három évvel fiatalabb serdülő lányka, Hudi-Kadler Panni – a legendás győri sportvezető, Kadler Gusztáv unokája – és Zatykó Panka, akik az ifik K2 18 km-es versenyszámában a második helyen zártak, ezzel kivívták az indulás jogát az Eb-re és a vb-re is. Ebben a számban Gaál Julianna és Hatos Borbála hatodik lett.

Rajtuk kívül K I férfi ifjúsági U17–U18-ban Ivancsó Tamás rövid körön harmadik, normál távon második lett. Utóbbi versenyszámban Ballagi Bendegúz nyolcadik helyen lapátolt célba.

K I női ifjúsági U17–U18-ban a hosszabbik távon Németh Helka ötödik, Tasi Sára hetedik lett, Kolozsvári Lili nem ért célba.

C I női ifjúsági U17–U18-ban kettős győri diadal született a győztes Hoffer Eszter mögött Varga Flóra ért célba, Nagy Kincső a hatodik helyet szerezte meg.

K II férfi ifjúsági U17–U18-ban a Mayer Hunor, Pálinkás Ármin hajó hatodikként zárt, Wéber Barna Ballagi Bendegúz oldalán nem ért célba.

Az eredmények alapján jelenleg így fest az Eb- és vb-indulás

  • Boros Adrián – K II, 30 km, Eb, vb
  • Erdélyi Tamás – K II, 30 km, Eb, vb
  • Erdőssy Csaba – K I, 30 km, Eb, vb
  • Kolozsvári Brúnó – K I, 30 km, vb (az U23 miatt az Eb-re nem megy)
  • Varga Olivér – K II, 30 km, Eb
  • Aradi Bátor – K II, 30 km, Eb
  • Czéllai Vörös Zsófi – K I, 26 km, Eb; K II, 26 km, Eb
  • Ivancsó Tamás – ifi K I, 22 km, Eb, vb
  • Hoffer Eszter – ifi C I, 11 km, Eb, vb
  • Varga Flóra, ifi C I, 11 km, Eb, vb
  • Hudi-Kadler Panni – ifi K II, 18 km, Eb, vb
  • Zatykó Panka – ifi K II, 18 km, Eb, vb

Az indulókról a végleges döntést majd később hozza meg a szövetség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában