100 leggazdagabb magyar

2024.07.07. 09:43

Paár Attila a leggazdagabb Győr-Moson-Sopronban

Tizenhatodik a leggazdagabb magyarok listáján a győri Paár Attila 111 milliárd forinttal, vagyona egy év alatt 21 milliárddal nőtt, míg 2012-ben még csak 5,7 milliárd volt, olvasható a 100 leggazdagabb magyart bemutató kiadványban.

Gyurina Zsolt

A lista első helyén Mészáros Lőrinc áll 990 milliárd forinttal, a második Csányi Sándor 700 milliárddal, Győr-Moson-­Sopronból Paár Attila után Krankovics István az 55. helyen (Kravtex-Kühne Csoport, 47,86 milliárd Ft), Gasztonyi László és családja a 76. helyen (Vill-Korr Hungária, 33 milliárd Ft), Horváth Ernő és Ferenc a 89. helyen (Alcufer, 27,4 milliárd Ft), Matusz Balázs a 95. helyen található (Matusz-Vad, 20,8 milliárd Ft). Mindannyian hátrébb csúsztak néhány helyet, de vagyonuk nőtt. Nem rangsorolva 15 milliárd forint feletti a vagyona Kovács Ottónak és családjának (EU-Trezor Kft.), Tóth Péternek (Lipóti Pékség), Szekeres Istvánnak (MIB Invest Group), Bogisich Ferencnek (QP Production Kft.), Kovács Róbertnek (Aquacomet), Somogyi Jánosnak (Somogyi Elektronic). 

DSC_4834
Paár Attila igazi lokálpatriótaként az oktatásba és a művészetbe is invesztál Győrben.
Fotó: Csapó Balázs

Kiemelkedő tavalyi eredmény 

Paár Attila 1972-ben született, Győrújbaráton járt általános iskolába, majd a Hild József Építőipari Szakközépiskolá­­ban magasépítési ágazat szakon érettségizett. Nős, három gyermek apja. A Magyar ­Érdemrend lovagkeresztje és a Győr Díszpolgára cím birtokosa. Lokálpatrióta, mecénás, aki az építő- és szállodaiparban, az ingatlanfejlesztésben és az oktatásban érdekelt. Hobbija az utazás, a vadászat, és festménymagángyűjtő. A kiadvány úgy fogalmaz, hogy a több mint negyedszázados West Hungária Bau Kft. tavalyi eredménye a gazdasági szektor visszaesése mellett is kiemelkedőnek mondható. A versenyszféra kiélezett státuszában a robbanásszerű energetikai fejlődést, az energiatárolással kapcsolatos jövőbeni célfeladatokat, a magyar–kínai és egyéb külföldi partnerség elmélyítését tűzték ki célul maguk elé. A piaci és a közbeszerzési munkák megrendelési aránya nagyjából ötven százalék, a társaság árbevétele 115 milliárd forint volt, míg a több mint 1200 fős munkavállalói csapattal büszkélkedő WHB Group cégcsoportszinten 240 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el. Biztató, hogy a már most megkötött szerződések alapján 2024-re a West Hungária Bau Kft. előirányzott árbevétele a 145 milliárd forintot, a WHB Group cégcsoporté pedig a 250 milliárd forintot is elérheti. 

Húzóágazat az építőipar 

Paár Attila, mint a WHB Group társasághoz tartozó cégek tulajdonosa és a West Hungária Bau Kft. alapító tulajdonosa és ügyvezetője, az építőipari vállalatot napjainkra a tervezéstől a mélyépítésen át a magasépítésig a villamos- és szakipari munkák mellett a teljes generálkivitelezéssel a legmagasabb szintre emelte. A generálkivitelezési munkák területén is méltán lehet büszke magára a cég, hiszen több, 100 százalékban saját kivitelezési és több, nagy arányban WHB-kivitelezési munkájuk fut jelenleg is. Elemzésében a magazin közölte: a társaságon belül a húzóágazat a West Hungária Bau Kft., de kiemelt figyelemmel bír árbevétele alapján a Magyar Építő Zrt. és a WHB Elektro Kft. A cégcsoport továbbra is sikeres az acélszerkezet-gyártásban, emellett a TSPC csoport beintegrálódásával a WHB Group portfóliója mérnöki tevékenységű társaságokkal, illetve tavaly a szállodaiparral és sportturizmussal bővült ki. A néhány éve megvásárolt győri ETO Park Szolgáltató és Élményközpontot teljeskörűen felújították. Terv, hogy híddal kötik össze az ETO Park Hotellel, ahonnan közvetlenül meg lehet majd közelíteni az idén megépülő egészségközpontot is. 

Gyűjtő és mecénás 

Paár Attila hosszú ideje Cziráki Lajos festőművész alkotásainak gyűjtője, így tervei között szerepel magángyűjteményének bemutatása, melynek méltó helyét szintén az ETO Park komplexumban képzeli el. Győr-Moson-Sopron leggazdagabb embere a kultúra mellett az oktatásban is évtizedek óta mecénáskodik, ennek egyik jeles példaértékű tevékenysége, hogy 2024. év elején a WHB Grouphoz köthető és más építőipari vállalkozásokkal közösen, a győri Széchenyi István Egyetem szakmai támogatásával megalapította az Építőipari Regionális Tudásközpontot Győrben, ahol szakmai oktatókkal, digitális és modern építési technológiákkal történő elméleti és gyakorlati oktatás zajlik a duális szakképzésben részt vevő középiskolai diákok és egyetemi hallgatók számára, a jövőre nézve karrierlehetőséget kínálva a számukra. 

Cégek a régióból - A leggazdagabb cégek listáján régiós székhellyel 37. a győri Kravtex-Kühne, a járműgyártó értéke 34,2 milliárd, a 40., a hulladékfeldolgozással és -kereskedelemmel foglalkozó győri Alcufer Kft. 32,1 milliárdot, a 93., a takarmánytermelésben érdekelt Agrofeed Kft. 15,7 milliárdot ér. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában