Otthon

2024.07.07. 10:43

6 hálószobai tervezési hiba

Furcsa, de igaz: életünk nagyjából egyharmadát ágyban töltjük. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között, ezért is fontos kellő gondot fordítani a hálószoba berendezésére. Megmutatjuk a leggyakoribb hibákat e téren.

Kisalföld.hu

A hálószobának a béke és pihenés szigetének kell lennie. Igyekezzünk megteremteni ehhez a megfelelő körülményeket.

Túl vibráló falszín 

Egy időben divat volt vörösre, narancssárgára vagy élénkbordóra festeni a hálószoba falát, ez azonban egy ideje már kiment a divatból. Szerencsére, mert ahelyett, hogy a különleges falszín bensőséges kuckóvá varázsolta volna a helyiséget, általában nemcsak nyomasztó lett a végeredmény, de a vibráló, energetizáló falszín a pihenést is megnehezítette… 

A hálószobának pihentető menedéknek kell lennie, nem felspannoló, élénkítő helynek, ezért a megnyugtató környezet érdekében válasszunk világosabb, lágyabb árnyalatot! A letisztult és tisztaságot sugárzó fehér mellett a halvány pasztellszínek is tökéletesek. Ha inkább valami mélyebb, izgalmasabb színt látnánk szívesen a hálóban, az legyen tengerészkék vagy antracitszürke. 

Nincs hangulatvilágítás 

Nagy hiba kizárólag a plafonon elhelyezett fő fényforrásra hagyatkozni, hiszen ezzel megfosztjuk magunkat a kellemes, pihentető hangulattól, amit a megfelelő fényforrások nyújtanak. Kombináljuk a különböző típusú és erősségű fényforrásokat mennyezeti lámpák, falikarok, beépített spotlámpák, olvasólámpák formájában. Ha csak az éjjeliszekrényen elhelyezett olvasólámpák árnyalják a képet, azok fel- és lekapcsolását is oldjuk meg az ajtó mellől is, így egy mozdulattal elérhetjük a finom világítást. 

Túl nagy ágy 

Sokan követik el azt a hibát – nemcsak a hálószoba, hanem más helyiségek berendezésénél is –, hogy a szoba méretével nem arányos, túl nagy bútorokat választanak. Ez összenyomja a teret, kényelmetlenné teszi a közlekedést és feleslegesen rabolja a rendelkezésre álló helyet. Ezért bármilyen csábító is egy királyi méretű franciaágy, válasszunk inkább egy kisebb darabot, különösen akkor, ha nincs túl sok helyünk. A túl nagy ágy beszűkíti a közlekedési útvonalakat és csökkenti a tárolóhelyre kihasználható teret, ami pedig nagy kincs… Az arányosság elvét érdemes függőleges irányban is figyelembe venni, kis hálószobába például ne tegyünk baldachinos ágyat! 

Nem megfelelő méretű szőnyeg 

…vagy ami még rosszabb, hogy egyáltalán nincs szőnyeg a hálószobában. Még a melegséget sugárzó valódi faburkolatra is érdemes szőnyeget tenni, mert otthonossá és kényelmesebbé teszi a teret. Még ha csak egy kis báránybőr is az, jólesik egy puha szőnyegre kilépni az ágyból. Bármilyen méretű is a szőnyeg, mindenképpen lógjon ki oldalra annyira az ágy alól, hogy ezt komfortosan megtehessük! 

A bútorok túlságosan passzolnak egymáshoz 

A hálószobabútor-szett már rég kiment a divatból, sőt, kifejezetten divatjamúlt és unalmas, ha minden bútordarab – ágy, komód, éjjeli- és ruhásszekrény – ugyanabból a bútorcsaládból származik. Inkább áldozzunk egy kis időt és energiát arra, hogy érdekes, az egyéniségünket tükröző berendezést állítsunk össze. Ebbe belefér egy-egy stílusában kilógó darab is az eklektika jegyében, például egy izgalmas éjjeliszekrény vagy a nagymamától örökölt komód.

Rendetlenség van 

Egy kaotikus és rendetlen hálószoba sosem lesz a béke és a nyugalom szigete. Gondoskodjunk tehát arról, hogy mindennek meglegyen a helye a szobában, legyen elegendő tárolóhely és rendszeresen pakoljunk el a kritikus pontokról, például onnan, ahova a ruháinkat ledobáljuk… Ne legyen túl sok dekoráció, apró dísztárgy, emlék vagy kép sem a hálóban, mert ezek látványa szintén a pihenés ellen dolgozik! Ne felejtsünk el beágyazni sem reggelente, ez rengeteget hozzátesz a rendezett látványhoz és a relaxáló érzéshez! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában