33%-os növekedés

2024.07.06. 12:53

Rekord számú nevezéssel zárult a Diákolimpia szezon

Az ország szinte összes iskolája érintett volt a legtöbb diákot megmozgató hazai tanulmányi versenyben, a Diákolimpiában, amely a múlt héten több mint 330 ezer nevezéssel zárult le.

Kisalföld.hu

Régi fényében zajlik a Diákolimpia, amely nemcsak elérte, de meg is haladta a 2019-es részvételi adatokat. A tavalyi tanévi 249 ezerhez képest idén a nevezések meghaladták a 300 ezret, vagyis közel 33%-os volt a növekedés a hat korcsoportban. A Diákolimpia® rendszerben részt vevő gyerekek számában is emelkedés mutatkozott: ebben a tanévben majdnem 160 ezer, 20%-kal több gyermek vett részt a versenyben 2022/2023-hoz képest. A nemek aránya 60-40% a fiúk javára, és érdekes, hogy a teljes résztvevői szám több mint felét a III-IV. korcsoport, vagyis a felsőtagozatosok tették ki.

A teljes tanéven átívelő versenysorozatot már 38 éve rendezi meg a Magyar Diáksport Szövetség. Idén összesen 55 sportágban, ebből 14 közvetlenül az MDSZ szervezésében zajlott, további 41 sportágat pedig a sportági szövetségek rendeztek meg. A rendszerben új elemként jelent meg Diákolimpia Junior, az alsós korosztályt megcélzó, multisport jellegű diáksportfesztivál, amely során versenyszituáció nélkül, kifejezetten élménysportban lehetett része a gyerekeknek. Messze a legnépszerűbb sportág idén is az atlétika, amelyre 113 ezer nevezés érkezett, ezt követi a labdarúgás (38 ezer) és a kézilabda (17 ezer).

Ha a vármegyék aktivitását nézzük, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is tartja vezető helyét a közel 28 ezer nevezéssel, őt követi Pest vármegye 23 ezer és Bács-Kiskun vármegye 20 ezer nevezéssel. Ha a településeket figyeljük, akkor Budapestet leszámítva a legaktívabbak Miskolc, Szombathely és Kecskemét, ha pedig az egyes intézményeket, akkor a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, a Gyulai Implom József Általános Iskola és a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium a dobogósok a nevezések terén.

A Diákolimpia teljes szezonja alatt a körzeti versenyektől az országos döntőkig bezárólag összesen több mint 3.100 sportesemény zajlott. Az események csodás hangulatáról számos fotóbeszámoló tanúskodik, amelyek elérhetők a Diákolimpia Facebook oldalán. Idén újraindult a Diákolimpia Instagram oldala is, és a fiatal korosztály kedvéért már TIKTOK-csatorna is működik, nagy népszerűséget mutatva. 
A versenysorozatot a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium támogatja, a körzeti versenyek a Nemzeti Tehetség Program támogatásának köszönhetően valósulhattak meg. A Diákolimpia országos döntőinek helyezettjei továbbra is többletpontokhoz juthatnak a felsőoktatási felvételik során. Az egyes egyetemeken/főiskolákon a többletpontok mértéke eltérő, azt az intézmény saját hatáskörben határozza meg. A versenysorozat idei támogatója, a Hervis jóvoltából minden Diákolimpia országos döntőn részt vevő versenyző és kísérő pedagógus egy 5.000Ft értékű, a körzeti, megyei, illetve országos elődöntő dobogósok pedig 3.000 Ft értékű Hervis kupont kaptak.

Az idei verseny résztvevő diákjainak és pedagógusainak jó pihenést, feltöltődést kívánunk a nyárra, szeptembertől pedig várunk minden tanulót, testnevelőt vissza a pályákra, uszodákba, csarnokokba!

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetség az általános és középiskolás gyermekek mozgásfókuszú egészségfejlesztésével foglalkozó civil szervezet. Célja, hogy 
•  a gyerekeket rendszeres mozgásra ösztönözve elősegítse egészséges, boldog jövőjüket.
•  segítse az egészségtudatos közösségi kultúra kialakítását, a rendszeres testmozgás hatásainak tudatosítását, növelje a testmozgás iránti elkötelezettséget.
•  programjaival segítse az iskolai keretek között zajló testmozgás lehetőségeinek bővítését.
•  országos hálózata segítségével támogassa az iskolákat az egészségfejlesztő programjaik megvalósításában és az ehhez szükséges infrastruktúra, eszközök, tudás bővítésében, továbbá belső és külső együttműködéseik kialakításában.  

Az MDSZ a tanév elején elindította az Aktív Iskola védjegyrendszert, amelynek keretében 300 általános és középiskolában a gyerekek rendszeres mozgását támogató környezet épül, számos mozgásösztönző program valósul meg, elérve ezzel közel 100 ezer iskolás gyermeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában