Az év reménysége, a világranglista 10. helyezettje

2023.02.19. 16:33

Világbajnoki álmot dédelget a 12 éves győri dartsos, Szoták Balázs

Mindössze hat és fél éves volt Szoták Balázs, amikor először állt versenyen a tábla elé, és megszerezte élete első győzelmét. Azóta sorra halmozza a sikereket és fiatal kora ellenére, szinte minden komoly kupát megszerzett már a magyar mezőnyben. Decemberben a Magyar Darts Szövetség őt választotta az év reménységének, és már idén is tovább gyarapította a gyűjteményét. Álma, hogy majd egyszer ő is a világbajnokságon mérethesse meg magát.

Sperling Krisztina

Szoták Balázs legemlékezetesebb díja, az első magyar bajnoki címe.

Fotó: Rákóczy Ádám

Játéknak indult

Testvérével nézték a világbajnokságot, ez hozta meg a kedvüket a sporthoz. Először egy soft (műanyag) táblára kezdtek játékból dobálni. Amikor kiderült, hogy ez nem csak egy fellángolás, beszereztek egy steel táblát. Balázs már ekkor érezte, hogy jól megy neki, és a lelkesedése egyre nőtt. Először 2018-ban indult versenyen, Győrben a IV. Vass Péter emlékversenyen, ahol az első meccsét meg is nyerte.

- Irányított sorsolással kezdődött a verseny. Ez azt jelenti, hogy első körben ifjúsági játékost kaptam, utána már felnőttekkel soroltak egybe. Az első meccsemet megnyertem, utána kétszer kikaptam, de ez nem vette el a kedvemet – idézte fel Balázs, aki ekkor határozta el, hogy 2019-ben már szeretne minden hétvégén versenyezni. Ezt annyira komolyan gondolta, hogy leigazolt a Győri Darts Club Sportegyesülethez, azóta is itt, győri színekben versenyez.

A legjelentősebb magyar dartsosok közül, a világbajnok Ihász Veronika és férje, edzője, a kiváló magyar válogatott Rucska József is a Győri DC büszkeségei. (Rucska József már Honvéd Auróra Sportegyesülethez igazolt, de gyakran tér vissza Győrbe) József éppen akkor is Győrben edzett, amikor Balázzsal beszélgettünk, így megragadtuk az alkalmat, hogy Balázsról kérdezzük.

- Balázs elképesztően ügyes, nem csak a korosztályában kiemelkedő tehetség. Vigyáznunk is kell rá, hogy ne veszítse el a sportág. Nagyon oda kell arra figyelni, hogy milyen versenyeken – főként, hogy milyen korosztályban – indítjuk. Fontos a fokozatosság, és hogy saját korosztályában se veszítse el a motivációját – mondta Rucska József.

Rucska József szerint Balázs nem csak a korosztályában kiemelkedő tehetség.
Fotós: Rákóczy Ádám

Kitartás és önfegyelem

Balázs most is még csak 12 éves, de komoly és céltudatos versenyző. Sikerei ellenére is az alázat és a végtelen szerénység jellemzi. Kérdésünkre, hogy mit adott neki, mire tanította ez a sport, az önfegyelmet és a kitartást válaszolja. Talán pont ennek köszönhető, hogy 2022-ben a Magyar Darts Szövetség neki ítélte a „Az Év Reménysége” díjat. Balázs elmondta, hogy sikerei közül erre az elismerésre a legbüszkébb. Emellett, mint a legemlékezetesebb díja az első magyar bajnoki címét emelte ki, amit 2022-ben a Steel Egyéni Nemzeti Bajnokságon a serdülők között szerzett meg.

- Azt hiszem, leginkább a kitartásomnak köszönhetem, hogy ilyen jól játszom. Meccs közben sem adom fel soha. Van, hogy 3-0-ról fordítok 4-3-ra. A technika pedig tanulható, csiszolható – mondja, amikor sikerei titkáról kérdezzük.

Ösztönös tehetség

A kitartás mellett a nyílfogás és dobástechnika az, ami meghatározza, hogy jó eredményeket lehessen elérni ebben a sportban. Balázs elmondta, hogy neki a technikáján kellett csiszolni.

- A mozdulattal voltak kezdetben gondjaim, mert teljesen hátra húztam és nem tudtam annyira pontosan célozni. Már akkor is egész jól ment a játék, de sokat hozzátett, hogy megtanultam rendesen a mozdulatot. Most már egész jó – mondja. Hozzátette nagyon hálás a klubjának akik a kezdetektől fogva felkarolták, vitték versenyekre, és mindenben segítették, segítik.

Balázs már most is komoly sikerekkel büszkélkedhet: az U18-as kategóriában a világranglistán a 10. helyen áll, a kelet-európai ranglistán pedig az 5. helyen zárt 2022-ben.

- Szeretnék én is majd egyszer világbajnokságot nyerni, de most még az a cél lebeg a szemem előtt, hogy U18-as kategóriában sikerüljön nagyobb, nemzetközi eredményeket elérni. A nagy álmom Hollandiába és Angliába kijutni versenyezni, mert ott lehetne nagyobb eredményeket elérni, nagyobb hírnévre szert tenni, de ahhoz már komoly támogatóra lenne szükség.

Azt is elárulta, hogy példaképének a háromszoros világbajnok holland játékost, Michael van Gerwent tekinti, aki az első világbajnoki címének megszerzésekor a sportág legfiatalabb világbajnokának számított.

Négy győzelemmel kezdődött az év

Januárban rendezték a PDP Series 2023 első fordulóját, ahol az amatőr liga felnőtt játékosaival mérte össze tudását Balázs.

- Négy győzelemmel sikerült megnyernem a csoportomat. Az elődöntőből egy szoros meccset követően jutottam tovább, ahol nagy riválisomat – akitől már sokszor kikaptam – sikerült legyőznöm.

Szoták Balázs legjelentősebb darts eredményei:

  • 2018/2019. Országos Diákolimpia 3. helyezés
  • 2019. Steel Utánpótlás Nemzeti Bajnokság gyermek kategória 3. helyezés
  • 2020. Steel Darts Utánpótlás Egyéni Magyar Kupa gyermek kategória 1. helyezés
  • 2021. Aréna Open Érsekújvár junior 3. helyezés
  • 2021. Honvéd Auróra Open gyermek kategória 1. helyezés
  • 2021. Honvéd Auróra Open serdülő kategória 1. helyezés
  • 2021. VI. Vass Péter Emlékverseny ifjúsági 1. helyezés felnőtt 1. helyezés
  • 2022. International Youth Challenge Vienna 5. helyezés
  • 2022. WDF Budapest Classic Youth, 2. helyezés
  • 2022. International Youth Challenge Balatonlelle páros kategória 2. helyezés
  • 2022. Mosonmagyaróvári Darts Open ifjúsági 1. helyezés, felnőtt 1. helyezés, szuperkupa győztes
  • 2022. WDF Balaton Classic Youth 3. helyezés
  • 2022. WDF Balaton Masters Youth 2. helyezés
  • 2022. WDF Hungarian Class Youth 2. helyezés
  • 2022. WDF Hungarian Masters Youth 3. helyezés
  • 2022. VII. Vass Péter Emlékverseny ifjúsági 1. helyezés felnőtt 2. helyezés
  • 2022. PDP Series felnőtt 1. helyezés
  • 2022. Steel Utánpótlás Nemzeti Bajnokság ifjúsági páros kategória 5. helyezés
  • 2022. Steel Utánpótlás Nemzeti Bajnokság serdülő 1. helyezés
  • 2022. Az Év Reménysége díj (A Magyar Darts Szövetség díja)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában