Hamarosan a mozikban

2 órája

Különdíjat nyert Varsóban a győri rendező filmje, a Mélypont érzés

A 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon kapta meg az elismerést Miklós Ádám. A Mélypont érzés című dokumentumfilm hamarosan a hazai mozikban is látható.

Kisalföld.hu

A Mélypont érzés alkotói és szereplői a 40. Nemzetközi varsói filmfesztiválon

Fotó: Miklós Ádám

A 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivált október 11. és 20. között rendezték a lengyel fővárosban. Miklós Ádám és Száki Adrián győri filmesek első egész estés dokumentumfilmje, a Mélypont érzés két szerfüggő felépülésének első másfél évét mutatja be.

Miklós Ádám, a  Mélypont Érzés rendezője, és Száki Adrián, a film producere.
Miklós Ádám, a  Mélypont Érzés rendezője, és Száki Adrián, a film producere.
Fotó: Miklós Ádám

Hatalmas megtiszteltetés volt részt vennünk ezen a rangos fesztiválon. Azt, hogy díjat is nyertünk még nem sikerült feldolgozni!

 - mondja nevetve megkeresésünkre Miklós Ádám, a Mélypont Érzés rendezője. 

"Ádám és én is győriek vagyunk. A Nádorvárosi Ének-Zenei iskolában osztálytársak is voltunk és azóta tart a barátságunk. Külön büszkeség ez nekünk, hogy győriként képviselhetjük városunkat egy ilyen rangos eseményen" - fűzte hozzá Száki Adrián, a film producere.

A Mélypont érzés alkotói és szereplői a 40. Nemzetközi varsói filmfesztiválon
Fotó: Miklós Ádám

Hatalmas sikerrel indított a Mélypont érzés a világpremieren

A rangos eseményen, amely a nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint, Berlin, Cannes és Velence mellett a 14 A-kategóriás filmfesztivál egyike, tartották Miklós Ádám Mélypont érzés című dokumentumfilmje világpremierjét, és a szakmai zsűri a magyar filmnek külön elismerést (Special Mention) szavazott meg. Indoklásában kiemelte, hogy a film „csodálatra méltó módon mutatja be a törékeny karakterek állandó küzdelmét a soha véget nem érő függőséggel” és „nagyra értékelte az emberi megközelítést, a rendező mély empátiáját, aki nagyon érzékeny helyzetekben dolgozott”  - számolt be a Nemzeti Filmintézet.

Fotó: Miklós Ádám

Terápia sziklamászással

A Filmintézet Inkubátor Programjában készült alkotás a két főszereplő felépülésének első másfél évét mutatja be. Borókát, egy nehéz családi háttérrel rendelkező gimnazista lányt és Szilvesztert, egy fiatal, szexualitásával küzdő férfit, a budapesti Megálló Csoport Alapítvány foglalkozásain ismerheti meg a néző. 

A Megálló Csoport Alapítvány rekreációs házát egykori szenvedélybetegek üzemeltetik és olyan innovatív módszereket alkalmaznak terápiás céllal, mint amilyen például a sziklamászás. Szilveszter és Boróka elindulnak az önfelfedezés útján, szembesülnek szüleikkel való viharos kapcsolataikkal, miközben támogatást, megbocsátást és mindenekelőtt önelfogadást keresnek.

A Mélypont érzés egész estés dokumentumfilm, amelynek Miklós Ádám írója, rendezője, vágója és operatőre is volt. A film zenéjét Sperling Andor szerezte, a producer Száki Adrián, a gyártó az Arrabona Studio a Megálló Csoport Alapítvány közreműködésével.

A film Magyarországon a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon lesz először megtekinthető, december 5-től pedig a mozikban is látható lesz a Vertigo Média forgalmazásában.

Miklós Ádám korábban olyan dokumentumfilmeket készített, mint a Dolma lányai és a Menla hagyatéka. Miklós Ádám, korábbi dokumentumfilmjét, amit a vak belga zenei géniuszról, Tcha Limbergerről, a magyar nóta belga mesteréről forgatott, korábban az M1 csatorna is műsorra tűzte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában