Újragondolt hagyomány

2024.08.19. 19:47

Balladából szőtt táncos divatbemutató - A magyar népviselet újragondolása a Pinnyédi Hídpikniken + Fotók

Divatbemutató, amely a magyar népviseletből és a balladavilágból építkezik és néptáncosok adják elő a történteket? AURORA FolkGlamour mesés divatbemutatóin ilyen élményben lehet részük a nézőknek. A Pinnyédi Hídpikniken első alkalommal volt lehetőség részt venni a különleges eseményen.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Nem csak egy szimpla divatbemutató, ahol modellek sétálnak a színpadon. A magyar népmese, monda és ballada világból építkezünk – mondta el Németh Hajnal Aurora győri születésű divattervező és iparművész. 

Táncosokkal elmesélve

- Fontos kiemelni, hogy nem hagyományőrzésről van szó, hanem újragondolásról, mind a mesés divatbemutató műsorában mind pedig a bemutatott ruhákban és kiegészítőkben. Mindig igyekszem új történeteket hozni, emellett az is nagyban segíti a divatbemutatók folyamatos megújulását, hogy a néptáncegyüttesek is mindig hozzáteszik a maguk szikráját, egyedi értelmezését. A Pinnyédi Hídpikniken most vagyunk először így egy válogatást hoztunk régebbi és újabb előadások történeteiből, a győri csapattal egy hónapja dolgozunk ezen a mesés divatbemutatón. Már ma kora reggeltől itt vagyunk, hogy elvégezzük az utolsó simításokat, a lányokkal közel három órán át dolgozunk a frizurákon, sminkeken és öltözeten, még a cipőfűzőket is lecseréljük megfelelő színűre. Minden apró részletnek stimmelnie kell, hiszen mégiscsak egy divatbemutatóról van szó.

A Pinnyédi Hídpiknik különleges divatbemutatóján dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató mutatta be először röviden az előadott történeteket, majd számos győri néptáncegyüttes tehetségei keltették életre az elmondottakat Sovány Péter koreográfiája alapján.

- Körülbelül fele-fele arányban ötvöztük a hagyományos néptánc elemeket és egyéb stílusokat. Színházi elemeket, indiai karmozdulatokat és kortárs részeket is elegyítettünk az előadásba – mondta el Sovány Péter.

A táncosok elmondták, hogy a kollekciók egyes darabjai, például az ékszerek nehezebbek, mint a megszokott ruhájuk, ugyanakkor vannak az átlagosnál könnyebb elemei is. Mint kiemelték az a legnagyobb kihívás, hogy tánc közben a ruhát is a legszebben mutassák meg. Német hajnal Auróra hozzátette, mivel maga is évekig néptáncolt a Lippentő Táncegyüttesben, minden összeállítást maga is kipróbál, hogy biztosan megfelelően lehessen bennük mozogni a színpadon.

Minden érzékszervre hat

Aurorát arról is kérdeztük hogyan fogadja a közönség a mesés divatbemutatókat.

- Mi komplex magyar élményt adunk, mely során minden érzékszervre hatunk. Ebből mindenkit más érint meg és mást visz haza. Volt aki később mesélte, hogy a divatbemutató után vett egy balladás kötetet, mert annyira megtetszett neki, amit hallott. Ez külön öröm a számomra. Napjainkban amúgy is keveset olvasunk, még ha a népmesék valamelyest a köztudatban is maradtak, a ballada szinte egy eltűnt műfaj lett. Ezek erkölcsi tanmesék és fontos, hogy megőrizzük őket és a ma is érvényes mondanivalót, amit közvetítenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában