Mint hal a vízben!

2024.07.06. 15:04

Második nap a GyőrkőcFesztiválról - Hatalmas tömeg és mosolygó gyereksereg a programokon - sok-sok fotó és videó

Vasárnapig dübörög az év egyik legjobban várt eseménye, az ország legnagyobb ingyenes gyermekfesztiválja a 17. Győrkőcfesztivál. A vármegyeszékhely 10 helyszínén több mint ezer programmal készült a Vaskakas Bábszínház, melynek látványos elemei nem csak a kicsiket nyűgözték le már a szombati napon.

Simon Roberta

Sok-sok vidám gyerek

Pénteken este a gyerekek átvették Győr városának kulcsát, így hivatalosan is az övék egész hétvégére a belváros. Szombaton reggel szorgoskodó önkéntesek lepték el a Széchenyi teret, a Dunakapu- és a Bécsikapu teret, valamint a belvárosi utcák mellett a Radó-sziget mindkét felét, hogy minden készen álljon a gyerekek érkezésére. Nem is kellett sokat várni, hamar kígyózó sorok alakultak ki az egyes játékpontoknál. Az idei tematika a víz és a halak, így lett a szlogen: Mint hal a vízben!

Szinte lehetetlen lenne felsorolni mennyi játék, program közül válogathatnak az érdeklődők, ezért erre nem is tennénk kísérletet. Néhányat azért mégis érdemes kiemelni.

Dunakapu tér

A Dunakapu tér az Okosodó nevet kapta, ahol a Mobilis és a Széchenyi István Egyetem motorsport szakosztálya jóvoltából trükkös szimulációkon vehetnek részt a kilátogatók. Motorral, biciklivel, gokarttal és nyerges vonatóval versenyezhetnek az akadálypályákon, de kipróbálhatnak drónokat, jéghokit és a kosárlabda sportokat is. A lényeg, hogy még jobban elmerüljenek a természettudományokban.

Széchenyi tér

Átsétálva a Széchenyi térre igazi Hullámtér várja a kicsiket és nagyokat. Óriásmedencében lubickolhatnak a labdákba, hengerekbe zárt lurkók, vagy vízen úszó hattyúkban, propelleres csónakokban dodzsemezhetnek a hullámokkal karcolva. Vizes ügyességi és logikai játékok mellett sok érdeklődő sorakozott a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület járműjénél is, melynek tetejére is felmászhattak a legbátrabbak. Felpróbálhatták a vonulós lánglovagok védőfelszerelését és a bevetéseken használt eszközeiket.

A Baross utcát keresztező Kazinczyn pedig kisebb vásári forgatag várja azokat, akik valamilyen csecsebecsét vinnének haza magukkal emlékbe. 

Bécsikapu tér

Kiérve a Bécsikapu térre elénk tárul az igazi Győrkőcközpont a jól megszokott módon. A Lego szőnyegtől kezdve a fagyi készítésen át a vizes hobbikig mindenféle játékot érdemes kipróbálni. Sokan így is tettek, és a fa valamint fém eszközöket kézbe véve mini versenyeket is rendeztek egymás között, kinek sikerül a célba juttatni a csipeszek vagy épp a labdákat. A tér egyik sarkába kitelepült a Rendőr-Őrs, ahol a Szolgálunk és Védünk! szlogen alatt minden fontos tudnivalót elsajátíthatak azok, akik esetleg a rendőr pályát választanák a jövőben. 

Rakpart és a kettőshíd

Ezek után mielőtt a Radó-szigetet vennénk célba, érdemes lekanyarodni a Várágyukhoz és a folyópartra, ahol szintén izgalmas feladatokat lehet kipróbálni. A Tudós kikötőben a fizika csodáinak köszönhetően interaktív utazáson vehetünk részt. A nagyobbak felidézhetik gyermekkoruk kedvenc stratégiai játékait, mint az amőba vagy a malom. A Rábaparton folyamatosan indulnak a sétahajók, hogy a vízről is megcsodálhassák az érdeklődők " a folyók városát". Aki maga szeretné irányítani a csónakját, bérelhet oldtimer stílusú vízi járműveket is.

Rába kettőshíd a szivárvány színeiben pompázik, középen egy hatalmas víztoronnyal, a szélén pedig mókás festményekkel, melynél érdemes egy pillanatra megállni és képet készíteni. Aki kipróbálja, azonnal belebújhat egy lovag, oroszlánszelídítő vagy balerina bőrébe is.

Radó-sziget Észak

A legnagyobb forgatag évről évre a Radó szigeten van, ez szombaton sem volt másként, azonban az északi és déli oldalán eltérő programok várták a Győrkőcfesztiválra érkezőket.

Stábunkkal az Észak-Radón kezdtük a túrát. A legkisebbeknek színes babaligetet alakítottak ki a folyóparti fák árnyékában. Beljebb haladva az óriásbábosok előadásába csöppentünk, akiket tátott szájjal figyeltek a kicsik és nagyok. Voltak akiket inkább a kreatív, művészeti foglalkozások foglaltak le. Az agyagozástól kezdve a kavicsok és sablonok megfestésén át a színes tésztanyújtásig minden varázslatos technikát ki lehet próbálni. Majd az elkészült alkotásokat hazavinni. A háttérben egy kovács kalapálást hallottuk meg, ami igen ritkaság, sajnos kevesen űzik manapság ezt a szakmát. Egy másik régi mesterséget az aranymosást is ki lehetett próbálni, de előkerültek nagyanyáink piros, néhol ütött-kopott fazekai is. 

Radó-sziget Dél

Átsétálva a Radó-sziget déli részére azonnal egy hatalmas medenceszínpad látványa fogad, ahol helyi gyermekzenekarok örvendeztetik esténként a részvevőket. Beljebb érve Meseváros fogad számos szabadtéri ügyességi játékkal, kergethetünk halakat, célba juttathatunk golyókat, elsajátíthatjuk a hullahoppozás technikáját, vagy beülhetünk az éppen aktuálisan futó bábelőadásra. Azt szokták mondani, aki kíváncsi hamar megöregszik, de ez a Győrkőc alatt nem érvényes, így nyugodtan kipróbálhatjuk a jövőbelátó standot is, amit a Vers-játszó-tér követ. Itt a legnépszerűbb kortárs írókkal, költőkkel is találkozhatunk személyesen, hogy a mesék világát otthon is megteremthessük. A csodaceruzával a gyerekek megszerkeszthetik saját folyóiratukat vagy illusztrálhatják saját verseiket.

A GyőrkőcFesztivál ideje alatt minden helyszínen sós és édes finomságokkal, hűsítőkkel várják a kilátogatókat. A mentőszolgálat szakemberei pedig a biztonságért és az esetleges baj minél gyorsabb lereagálásért felelnek a rendezvény teljes területén.

Aki még nem tette kalandozzon el az idei 17. GyőrkőcFesztiválra, mert mesés vizes programok vasárnap estig várják a kicsiket és nagyokat!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában