Szabálytalanság és figyelmetlenség

2 órája

Sok a baleset a győri hangfogó falnál - Megtudtuk, hogyan tennék biztonságosabbá

Számos baleset történt már a Szövetség utcai hangtompító falak árnyékéban most a Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete és a rendőrség is tesz a megelőzés érdekében.

Dániel Viktória

A közelmúltban kerékpáros és rolleres ütközött ezen a kifejezetten veszélyes szakaszon A képen: Majorné Bajnok Eszter rendőr százados

Fotó: Csapó Balázs

Fokozott ellenőrzés várható az ominózus szakaszon

A Bácsai út 2/a előtti, Szövetség utcai balesetveszélyes kerékpárút szakaszt felülvizsgálata forgalombiztonsági szempontból a Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete és a tervek szerint még a hónap során további óvintézkedéseket tesznek a biztonságos közlekedés jegyében, a rendőrség pedig fokozott ellenőrzéseket tart majd ezen a szakaszon.

A közelmúltban itt történt az eset, amikor egy, a forgalommal szembe haladó e-rolleres és utasa összeütközött egy szabályosan közlekedő kerékpárossal, majd a helyszínről segítségnyújtás nélkül távoztak. 

Szabálytalanság és figyelmetlenség okoz gondot

Máthé-Tóth Péter a közútkezelő igazgatója elmondta, a kerékpárúttal kapcsolatos egyik fő probléma, hogy a Széchenyi híd felől érkező kerékpárosok szabálytalanul, a kihelyezett behajtani tilos tábla ellenére a forgalommal szemben hajtanak be az útszakaszra.

Ez különösen a zajvédőfalak által beszűkített részen balesetveszélyes. További probléma, hogy a gyalogosok a zajvédőfal árnyékából a kerékpárútra léphetnek. A bekövetkező balesetek súlyosságát pedig a zajvédőfal "I" tartóoszlopának élessége fokozhatja.

További figyelemfelhívás és terelő bóják

Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete a következő módosításokkal segíti a szakasz biztonságosabbá tételét:

  • A kerékpár-kerékpár ütközések megelőzése érdekében a híd felől érkező kerékpárosok figyelmét további jelzésekkel hívják fel a behajtási tilalomra és az ütközésveszélyre, az ütközésveszélyes helyeken pedig figyelemfelhívó burkolati jeleket festenek fel. 
  • A gyalogos-kerékpáros ütközések megelőzése érdekében pedig a gyalogosok mozgását rugalmas műanyag oszlopok elhelyezésével segítik, úgy, hogy a kerékpárutat jobban belátható helyen keresztezhessék, a kölcsönös észlelhetőséget pedig forgalomtechnikai tükör kihelyezésével is fokozzák.
  • A kerékpáros és a gyalogos közlekedési felületeket burkolati felfestésekkel jelzik. 
  • A konfliktus-zónák elé lassításra és ütközésveszélyre figyelmeztető jelzőtáblák, felfestések kerülnek. 
  • A zajvédőfal "I" tartóoszlopai elé rugalmas oszlopokat helyeznek el, az esetlegesen bekövetkező balesetek súlyosságának mérséklése érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában