Kultúra szabadon

2 órája

Szeptember végén - Irodalmi, művészeti fesztivált szervezett az agyagosszergényi népfőiskola

Az agyagosszergény Közi Horváth József Népfőiskola Olvasóegyletének kezdeményezésére idén is megrendezték a "Szeptember végén..." elnevezésű irodalmi, művészeti fesztivált. A négy nap alatt fél tucatnál is több előadó, fellépő gondoskodott a tartalmas időtöltésről.

Bódvai Ildikó

- A Magyar Kultúra Napján alakult meg az olvasóegyletünk 2023-ban, azzal a céllal, hogy színesítsük térségünk irodalmi, kulturális, művészeti életét. Hozzávetőlegesen húsz tagunk van a környező településekről és havonta egy alkalommal tartunk összejövetelt. Ott vetődött fel a művészeti fesztivál rendezésének gondolata, amit idén második alkalommal szerveztünk meg. Úgy gondoltuk, érdemes viszonylag kötetlen keretek között bemutatni térségünk kulturális értékeit az itt élőknek és az érdeklődőknek - mondta Szalai Viktor, a Közi Horváth József Népfőiskola alapítója. 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:  Szalai Viktor moderátor, L. Simon László, Kovács Norbert és Michl József. 
Fotó:  Máthé Daniella

A rendezvény minden programja ingyenes volt, fél tucatnál is több előadó, fellépő gondoskodott a tartalmas időtöltésről. Az érdeklődök előadásokon, koncerteken, kézműves workshopokon, könyvbemutatókon vehettek rész, kiállításokat tekinthettek meg, valamint egy filharmónia koncertmisét is meghallgathattak.

- A Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat alapító tagjaként felelősséget érzünk a kiművelt emberfőkért. A fesztiválnak ezért mindig van egy blokkja, amikor a partner népfőiskoláktól hívunk meg vendégeket és a kultúra aktuális "lelkiállapotáról" beszélgetünk. Valamint arról, hogy a XXI. században milyen hatása van az életünkre és nemzeti létünkre a népfőiskoláknak. Idén A kultúra nemzetmegtartó és értékteremtő jelentősége címmel tartottunk nagy sikerű kerekasztal-beszélgetést. Ezen részt vett L. Simon László író, költő, kultúrpolitikus a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola képviseletében, Kovács Norbert „Cimbi” néptáncos, koreográfus a Hunyor Népfőiskolától és Michl József tatai városvezető  a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaságtól - tette hozzá Szalai Viktor. 

A szervezők örömmel állapították meg, hogy ez alatt a négy nap alatt sikerült megmozgatni a környező települések lakosságát. Volt aki egyedül jött, mások családdal, barátokkal érkeztek egy-egy előadásra, vagy délutánra. A térségivé bővült rendezvényen az esti programok vonzották a legtöbb látogatót. Nagy sikere volt például a nyitónapon Riedl Helga jazzkoncertjének, aki gyermekkora óta aktív résztvevője Sopron és környéke zenei életének, valamint a kerekasztalt követően a Sarjú Banda pénteki koncertjének és a táncháznak. Igen sokan megtekintették a Vászontáska kiállítást, a szervezőkhöz háromszáz különböző szatyrot juttattak el a lelkes közreműködők.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában