kisalfold.hu videó

2024.08.07. 09:02

Dinók a Bakony szívében - 85 millió éves leletek kerülnek elő az ásatáson - fotók, videó

Tudta, hogy a Bakony, mint geológiai egység, hajdan ott volt, ahol ma Észak-Olaszország? A folyók szabdalta táj szigetein hatalmas ősi bükkök, tulipánfák, Araucaria fenyők és rózsafélék zöldeltek. Az átlag hőmérséklet 8-10 fokkal volt melegebb, mint napjainkban, ha valaki már járt Thaiföld északi részein, akkor hasonló szubtrópusi klímát képzeljen ide is. Ennek a vadregényes tájnak az emlékeit kutatja egy csapat két és fél évtizede töretlenül.

Dániel Viktória

Dr. Ősi Attila, az ELTE őslénytani tanszékének vezetője az egyik felfedezője hazánk egyik leggazdagabb fosszília-lelőhelyének.

Fotó: Csapó Balázs

Az első magyar dinoszaurusz, a Hungarosaurus tormai megtalálásának történetéről év elején írtunk. Az őshüllő a győri egyetem egyik oktatója dr. Torma András, után kapta a nevét. Ő és dr. Ősi Attila, az ELTE Őslénytani Tanszékének vezetője közösen fedezte fel a Bakony ölében hazánk egyik leggazdagabb fosszília-lelőhelyét. A megtalálás óta évről évre minden nyáron lelkes csapat ver tábort, hogy újabb feltárásokat végezzen. Az idei szezon derekán mi is ellátogattunk az iharkúti bányához.

A magyar dinoszaurusz nyomában

– Mivel az itt található leletek töredékesek, ezért bár egy ásatás során több száz fosszília is előkerül, számos olyan ősi élőlény van amelynek csontváz nem teljes. A páncélos dinóktól sok maradványt találtunk, ennek köszönhetően a mozgásukról és a táplálkozásukról is jól körvonalazott ismereteink vannak. Ezzel szemben gyíkoktól és ragadozóktól csak egy-egy állkapocs csont van, így róluk még keveset tudunk – mondta el Ősi Attila, aki hangsúlyozta nem a leletek mérete számít. – Egy apró állkapocscsontból gyakran sokkal többet tudunk meg mint egy 30-40 centis bordából. Az elmúlt 25 évben 7-800 négyzetmétert tártunk fel és még van néhány ezer. Mivel ez az egyetlen ilyen hozzáférhető csontréteg hazánkban, fontos, hogy alaposan átvizsgáljuk.

 Egy apró állkapocscsontból gyakran sokkal többet tudunk meg mint egy 30-40 centis bordából.

Kőbezárt ősi folyó

A 24 fős csapat, immár két hete minden nap a bányában dolgozik, hol szivacson kuporogva, hol félig a kőfalon feküdve centinként bontva a 40-50 centiméter vastag kőzetréteget. Egy ősi folyó rakta le ebben a hordalékát, leveleket csontokat, páncéldarabokat. A résztvevők kifejezetten puritán körülmények közt élnek az ásatás ideje alatt. A közeli erdőben állították fel sátortáborukat, ahol egy csőtörés miatt immár hat napja csak lajtos kocsiból van víz, az elektromos áramot pedig már három éve nélkülözik. A telefonokat és a munkaeszközöket napelemmel töltik.

Pillantás a múltba

Bakonyi Zsuzsanna hivatása szerint gyógymasszőr, 2016-óta minden évben visszatér a Bakony titkait kutatni.

– Attilával ugyanabba a középiskolában tanultunk, Már akkor együtt jártunk, az osztályból többekkel egyetemben, ásványokat és egyéb kisebb leleteket keresni. Attila a pályán maradt én gyógymasszőr lettem. 2014-ben találkoztunk újra, amikor elhoztuk a gyerekeket az ásatás nyílt napjára. Itt került szóba, hogy csatlakoznék, ami 2016-ban meg is történt, azóta pedig minden nyáron itt vagyok. Számomra ez a nyaralás, a fővárosi nyüzsgés után itt teljesen ki tudok kapcsolni. Bár fizikailag fárasztó munka, mégis mikor hazatérek úgy érzem teljesen felfrissültem az itt töltött napok alatt.

85 millió év után én vagyok az első élőlény, aki látja ezeknek az ősi állatoknak a maradványait

Zsuzsanna hozzátette a megtalálás öröme semmihez sem fogható, ez motiválja, hogy évről évre visszatérjen.

– Elképesztő arra gondolni, hogy 85 millió év után én vagyok az első élőlény, aki látja ezeknek az ősi állatoknak a maradványait. Olyan mintha leskelődhetnék a múltban. Az évek során sok emlékezetes leletre bukkantam, különösen emlékezetes a számomra amikor egy hatalmas focilabda mintájú páncéldarabot találtam, de a ragadozófogak és egy bébi dinó végtagcsontjainak feltárása is nagyon különleges élmény volt. Idén 4 borda és ez csigolya csontot találtam, ezeket még ki kell emelni.

Az éves ásatás csupán az kutatómunka első fázisa, a terepmunkát követően a fosszíliákat megtisztítják, konzerválják és rendszerezik a szakemberek, hogy többet megtudhassunk a mára letűnt ősi világról.

A magyar dinoszaurusz expedícióról és az itt talált leletekről bővebben olvashatnak az expedíció hivatalos honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában