Hagyományőrzés

3 órája

Káposztás ételek minden mennyiségben Máriakálnokon - fotók

Húsos-, székely-, rakottkáposzta mellett párolt lila káposztával kínált kemencében sült csirkecomb, káposztás tészta, káposztás rétes fogadta a Máriakálnokra érkezőket szombaton. A Káposzta-napot Oktoberfesttel is összekötötték a német gyökerekkel rendelkező településen.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A csodaszép őszi napon parkoló autók, bicikliző emberek és gyalogosok lepték el a máriakálnoki Fő utat. Mindenki egy felé, a kultúrház felé igyekezett a Káposzta-napra, amelynek megszervezésében a Ballagó Idő Nyugdíjas Egyesület mellé beállt a helyi önkormányzat is. 

A kultúrház udvarán számos kondérban, lábosban, fazékban, tepsiben készültek káposztás ételek. 

– Máriakálnokon volt egy Káposztáskert, ezt szerettük volna megőrizni valamilyen formában. Innen jött az ötlet, hogy szervezzünk Káposzta-napot. Egyesületünk is általában hat-nyolc féle káposztás étellel készül ezekre a rendezvényekre, a káposztás lángostól, a tésztán, a babos-, rakott káposztáig – hangsúlyozta Hammerl Frigyesné, a Ballagó Idő Nyugdíjas Egyesület elnöke. 

Bencsik Tibor szervező, alpolgármester tájékoztatása szerint évtizedes hagyománya van a Káposzta-napnak a településen, s a szervezésbe az elmúlt években az önkormányzat is bekapcsolódott. Egyébként a nyugdíjas egyesület tagjai mellett helyi civil szervezetek képviselői, civilek és önkormányzati képviselők is kavargatták a finomságokat. 

Dr. Tóásóné Gáspár Emme polgármester érdeklődésünkre elmondta, összefogás eredménye a program, a nyugdíjasok tudása mellé a falu szervezésben és anyagiakban is hozzájárul. Három éve a helyi amatőr alkotóknak is lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra. A kultúrházba ezúttal 16 máriakálnoki hozta el munkáit, a festményektől a horgolt figurákon, fotókon keresztül a kisplasztikákig, a 14 évestől a 80 évesekig, sőt anya-lánya páros is állított ki. 

Nagy Gizella tavaly tűzzománc alkotásait adta a kiállításhoz, most csuhéfigurákat hozott. Mint elmondta, nagynénje tanította meg gyermekként csuhéból alkotni.

– A csuhé nagyon jó anyag, jól lehet vele dolgozni. Különféle figurákat készítek, például volt olyan esztendő, hogy a karácsonyfánkat csak csuhé angyalkákkal díszítettem. A téli, hideg estéken jó kézműveskedni, horgolni – avatott be Nagy Gizella. 
Az udvaron felállított sátorban zeneszó mellett fogyaszthatták el az ételeket, bár volt, aki inkább éthordóban hazavitte a finom falatokat. Közben helyi termelők is bemutatkoztak portékáikkal, a szörpöktől, lekvároktól, a mézeken keresztül a pék- és cukrásztermékekig. 

A gyermekeknek kézműves foglalkozásokkal készültek. A délután folyamán az Oktoberfest kapcsolódik a programhoz, sörivó és ügyességi versennyel, de díjazzák a legszebb hagyományőrző ruhát és söröskorsót is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában