Szakralitás és közösségépítés

3 órája

Búcsúi szentmise Sokorópátkán – Gyalogos, kerékpáros és motoros zarándokok is érkeztek a szabadtéri oltárhoz – Fotók és videó

Három napos eseményre várják az érdeklődőket Sokorópátkán, a programok már pénteken elkezdődtek, és orgonaesttel nyitották meg a rendezvényt a Magyarok Nagyasszonya Templomban. A szombati Búcsúi zarándok szentmisére gyalogos, kerékpáros, és motoros hívek is érkeztek, akik a Sokoró Kapujától vonultak egészen a Kőhányás úton a Hármashalom oltárig. Ott, Csíksomlyóhoz hasonlóan szabadtéri ünnepi szentmisét tartottak.

Ollári Gergely

Több száz zarándok és hívő érkezett a Búcsúi szentmisére szombaton délelőtt, akik a Sokoró Kapujának tövénél gyülekeztek. Érkeztek gyalogosok Pannonhalmáról, Ravazdról, Felpécről, Kajárpécről és Tényőről is. Ottjártunkkor a fák tövében már megpihentek a kerékpárok, az eseményre, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében, és az „Aktív Magyarország” program támogatásával a győri hobbikerékpárosok is Sokorópátka felé vették az irányt. 

búcsúi
Gyalogos, kerékpáros és motoros zarándokok is érkeztek a szabadtéri oltárhoz Sokorópátkán a búcsúi szentmisére. Fotó: Krizsán Csaba

Búcsúi szentmise Sokorópátkán

A hívek és zarándokok a közös találkozási ponttól, a Sokoró Kapujától a Kőhányás úton jutottak el a Hármashalom oltárig.  A szentmise előtt Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője szólt a résztvevőkhöz. Beszédében kiemelte: ünnep miatt gyűlt össze több száz ember Sokorópátkán. 

– A településen sokáig kényszerből tartották a szentmiséket Isten szabad ege alatt, amíg meg nem épült a mai templom a falu központjában lévő keresztnél. Leiratok azt jelzik, sokáig sátorban tartották az istentiszteleteket. Akkor is, és most is örömmel jött el mindenki, a szabadtéri szentmisére. Ez a rendezvény összekapcsolja a közösségeket, az itt és a környéken élő emberek életét. A dombtetőn ünnepelni szép jelkép. A búcsú nem csak emberekkel, családokkal kapcsol össze, hanem azért is jövünk ilyenkor kicsit magasabbra, hogy közelebb lehessünk Istenhez –fogalmazott a képviselő. 

Üzenet és remény

A település polgármestere, Bassák Attila hangsúlyozta: az ünnep üzenetet kell hogy közvetítsen, és reményt kell hogy adjon. A búcsú, különleges vallási esemény, és a közösségi életben is fontos szerepet játszik, mert az emberek ilyenkor barátokkal, családokkal vesznek részt ezeken az eseményeken. 

A Csíksomlyói búcsú ihletette

Vajda Péter a Sokorói Tájegység Egyesülés Egyesület elnöke megköszönte a zarándokok részvételét, majd beszédében hangsúlyozta: kezdetben Trianon emlékművet avattunk, átadtuk a Hármashalom oltárt, később elkészült a Sokoró kapuja, majd legutóbb a Összetartozás Parkja

– Célunk, hogy megszólítsuk a tájegység 23 települését, és az itt élő 35 ezer embert. A zarándok szentmise, melyet a Csíksomlyói búcsú ihletett, jó példa arra, hogy a környékről számos barát és család érkezett, nem csak ünnepelni, hanem imádkozni is a magyar nemzetért 

–fogalmazott. 

Kulturális programok, kulináris ételek

A búcsúi szentmise szónoka Andrásfalvy János atya, a Szalézi Rend tartományfőnöke volt. A szentmise után kulturális programokból sem volt hiány a helyi nőegylet mellett színpadra lépett a Téti Ifjúsági Fúvószenekar, néptáncos csoportok, és a Nyúli Falukórus is. 

Az eseményre látogatók kulináris ételeket is megkóstolhattak, többek között a pátkai szürke marha gulyást, a baráti pásztor tarhonyát, a pincepörköltet, a babos-káposztás csülköt. A három napos esemény vasárnap templombúcsúval és az ünnepi szentmisével zárul a sokorópátkai Magyarok Nagyasszonya Templomban, amit Bognár István sokorópátkai plébános celebrál. 

A rendezvény jótékony célt is szolgált, a befolyó adományokat az összetartozás parkjának fejlesztésére szánják a szervezők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában