Családi nap

2 órája

Majorsági nappal ünnepelték a 30 éves Határtalan Nemzeti Parkot - fotók

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szombaton rendezte meg az idei Majorsági Napot Sarródon, a Lászlómajorban. A családi rendezvényen a jelenlévők a határon átnyúló közös nemzeti park 30. jubileumát ünnepelték, melynek alkalmából a Fertő-Hanság Nemzeti Park és az osztrák Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park munkatársai különböző szemléletformáló programokkal várták a kicsiket, s nagyokat.

Papp Fanni

Az idei Majorsági Nap célja, hogy bemutassa a határokon átívelő nemzeti park jelentőségét és értékeit, miközben szórakozást biztosított minden korosztály számára. Az eseményen a kisgyermekek és a családok is számos kulturális és szórakoztató programmal találkozhattak. A Fertő-Hanság Nemzeti Park és az osztrák Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park munkatársai különböző szemléletformáló programokkal is várták a látogatókat, amelyek a természeti értékek megőrzésére és a környezettudatosságra hívták fel a figyelmet.

majorsági
A Lászlómajorban megrendezett Majorsági napon kicsik és nagyok egyaránt jól érezhették magukat a sokszínű programok során. Fotó: Máthé Daniella

A családi napot Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy már a rendezvény kezdetére sok-sok család érkezett a Lászlómajorba. 

- Jelentős az idei Majorsági nap, hiszen az osztrák és magyar területen megtalálható nemzeti park harmincéves fennállását ünnepeljük. Az osztrák oldalon szeptemberben tartottunk egy nagyobb ünnepséget, ahol szakemberek vettek részt ökoturisztikai továbbképzésen. Most pedig egy osztrák-magyar pályázat keretében a park látgatóival együtt ünnepelhetünk - kezdett bele Kulcsárné Roth Matthaea. Hozzátette, az elmúlt 30 évvel ezelőtti alapítás nem csak egy dokumentumot jelent a nemzeti park életében, hiszen a két nemzet napi szinten együtt dolgozik, és végez kutatóprogramokat. - Ugyan hivatalosan a magyarországi rész kisebb részét teszi ki a nemzeti parknak, ettől függetlenül a mi feladatunk is megőrizni a természeti értékeket.

Majorsági nap kicsiknek, s nagyoknak

A Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója elmondta, a Majorsági nap megrendezése régmúltra tekint vissza, azonban korábban bikavásárként hirdették meg. - A rendezvényünk még akkor indult, amikor ténylegesen tartottunk bikavásárokat. Azonban a tenyésztők ma már saját vásárokat szerveznek, ennek ellenére továbbra is szerettük volna megtartani a rendezvényünket, ami így a Majorsági nap lett. Célunk, hogy olyan programokkal készüljünk a gyerekeknek, amivel könnyen, elektromos kütyük nélkül tanuljanak a természetről, s annak védelméről. Megismerkedhetnek a növényekkel és az állatokkal, valamint kézműves foglalkozások által tanulhatják meg az újrahasznosítás örömét. Fontos, hogy ezeket a dolgokat már gyerekként elsajátítsák, hiszen így felnőttként sem tesznek másképp - részletezte Kulcsárné Roth Matthaea. 

A Majorsági nap teljes időtartama alatt izgalmas élményprogramok várták a résztvevőket. Volt „Majorsági nyomozó” játék, Rákosi viperastand, JátéKaptár, rovarhotel készítés, kőfestés, valamint kézműves foglalkozások. A előadások részeként műsort adott a Habakuk Bábszínház, a Tik Tak zenekar és Csirmaz András bűvész is. Tovább a népzene és néptánc kedvelői számára is kedveskedtek a „Népzene, néptánc határok nélkül” program keretében, illetve a Hegykői Tűzoltó Zenekar és a The Beatones együttes is zenélt. Az érdeklődők megtekinthették a 30 éves nemzeti park múltját bemutató interaktív kiállítást és fotókiállítást is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában