Mángorló került elsőként lajstromba

2 órája

Október műtárgya – Dr. Faragó Sándorra emlékezik a kapuvári múzeum

Egy több mint kétszáz éves mángorlófa lett októberben a kapuvári múzeum kiemelt műtárgya. Ám nem csak kora miatt érdekes: ez volt a legelső tárgy, amit dr. Faragó Sándor, az intézmény alapítója leltárba vett 1958-ban.

Cs. Kovács Attila

Különleges darabot választottak októberben a hónap műtárgyának a kapuvári múzeum munkatársai. A legelső tárgyat, melyet dr. Faragó Sándor alapító igazgató a leendő intézmény leltárába felvett. Egy mángorlót, helyi elnevezése szerint dörgülőfát. Az 1–1958. leltári számot viseli ez az 1811-ből származó darab, mely valószínűleg szerelmi ajándékként készült több mint kétszáz évvel ezelőtt. 

A hónap műtárgya, a mángorló mellett az eredeti leltári könyvet is kiállították, mutatta meg Nagy Eszter, a múzeum munkatársa. 
Fotó: Cs. Kovács Attila

Kapuváron szeptember 23-­án emlékeztek meg dr. Faragó Sándor, a kapuvári Rábaközi Múzeum alapítója és első igazgatója születésének 100. évfordulójáról. Tiszteletére emléktáblát avattak az intézmény bejáratánál. Köztiszteletben álló, elismert szakember volt dr. Faragó Sándor.

A hónap műtárgya, ar égi mángorló a múzeu­­mi gyűjtemény létrehozásának kezdetét idézi

1957-ben érlelődött tetté az elhatározás, hogy meg kell menteni a város még fellelhető helytörténeti és néprajzi emlékeit. Egyre határozottabb lett a társadalmi igény erre, és nem hiányzott a lelkesedés sem. Az anyagot válogatás nélkül gyűjtötte egy kis csoport dr. Faragó Sándor irányításával, a Hazafias Népfront megyei és járási bizottságának aktív támogatásával. A gyorsan gyarapodó gyűjtemény „raktára” Faragóék Deák Ferenc utcai lakásának előszobája lett. Volt ott a népviseleti darabok mellett mángorlófa és faszobor, faragott hátú szék és kelta urna egyaránt. A gyűjtésnek gyorsan híre ment, és az addig féltve őrzött vagy éppen megsemmisítésre szánt darabokat szívesen adták át a kapuváriak. Néhai Csatkai Endre, a Soproni Múzeum igazgatója és két munkatársa, Domonkos Ottó és Nováki Gyula őszinte segíteni akarással támogatták a munkát, szakmai tanácsokkal látták el dr. Faragó Sándort, a gyűjtemény gondozóját. 

A múzeum jogilag még nem is létezett – 1960-ig magángyűjtemény volt –, amikor 1958. április 21-én megkezdődött az addig összegyűlt tárgyak szabályos nyilvántartásba vétele. A leltárkönyv tanúsága szerint az első egy vésett díszítésű mángorló volt. 

A mángorló, helyi nevén dörgülőfa, a mosás után megszárított durva kendervászon ruhadarabok és háztartási textíliák simítására szolgált. Tulajdonképpen a vasaló elődje volt. 

A múzeumban látható, nyújtott trapéz alakú mángorlót és hengeres nyelét egyetlen darab fából faragták 1811-ben. Teljes felületét szív alakú mezőket kitöltő, aprólékos, vésett virágmotívumok borítják, ami arra enged következtetni, hogy szerelmi ajándéknak készült. A tárgy az 1–1958. leltári számot viseli. Dr. Faragó Sándor vezette be a múzeum első leltárkönyvének első rubrikájába. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában