Közösségben

1 órája

Településfásítási Program - Mosonszolnokon kezdődött az őszi idény, húsz platánnal - fotók

A Településfásítási Program őszi idényének kezdetéről tartott tájékoztatót Nagy István agrárminiszter Mosonszolnokon. A község már másodszor nyert csemetéket a Településfásítási Programban, ezúttal húsz darabot, melyeket pénteken közös erővel ültettek el a Szabadság utcában.

Cs. Kovács Attila

Vaczurka István, Nagy István és Bódis István, az Országfásítási Program mosonszolnoki ültetésén.

A mosonszolnoki platánok elültetésével megkezdődött az Településfásítási Program őszi idénye. Nagy István agrárminiszter, Bódi István polgármester és Vaczurka István, a Kisalföldi Erdőgazdaság zrt. igazgatóhelyettese ragadtak lapátot, hogy a kijelölt helyre kerüljenek a fák, melyeket a Településfásítási Programban nyert a falu. "Egy-egy fa elültetésével azért teszünk, hogy környezetünk, teremtett világunk minősége javuljon"-hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 24-ről 27 százalékra növeli hazánk fával borított területeinek arányát.

Településfásítási Program
A Településfásítási Program őszi idényét Mosonszolnokon indította el Nagy István. Fotók: Cs. Kovács Attila

Településfásítási Program ősszel

- Ehhez a célhoz olyan emberek is kellenek, akik ápolják, vigyáznak a fákra és felelősséget vállalnak értük. A program Európában is egyedülálló - jegyezte meg Nagy István. - Idén már negyedszer hirdetjük meg, kétezer településen ötvenhatezer sorfát ültetünk el év végéig. Tavasszal már helyére került négyezer csemete, kétszázhuszonhat településen. A rendszerváltás óta a legnagyobb, belterületi fásítási programot hajtjuk végre. A társadalmi igény is erős a zöldterületek növelésére és büszkén mondhatjuk, hogy megfordítottuk a negatív erdőtelepítési folyamatot és az országfásítás keretén belül eddig több mint száznyolcvannégymillió darab fát ültettünk el. Ismerjük a régi mondást: Ha egy fa kidől, az messzire hangzik, viszont, ha nő az erdő, azt vajon ki hallja? Ezért minden pozitív cselekedetről, egy-egy fa, erőd telepítéséről hitelesen beszámolunk. Az ország erdővagyonára a kormány stratégiai elemként tekint. 

Nagy István kiemelte: Győr-Moson-Sopron vármegyében idén negyvenegy település pályázott sikeresen a faültetési programhoz. Összesen 647 fát osztanak ki közöttük. A napokban 25 településre összesen 354 fa érkezik. 

Mosonszolnok, ahol az őszi idényt tegnap elindították, egy korábbi igénylésével harminc darab platánt kapott. Most tíz darab platánt és tíz ezüsthársat kapott a község. Közös erővel tehát tegnap ültették el őket, a Szabadság utcában.

Településfásítási Program
Vaczurka István, Nagy István és Bódi István, az Országfásítási Program mosonszolnoki ültetésén.

Bódi István, Mosonszolnok új polgármestere kiemelte: a falu mindenkori vezetése mindent megtett a zöldterületekért, ezért azok jó állapotban, jó karban vannak. 

- Elődöm és a képviselő-testület tagjai szívügyüknek tekintették a környezet óvását, a környezetvédelmet, a parkok gondozását. Ezt bizonyítja az is, hogy már másodszor vehetünk részt a Településfásítási Programban. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom én is, örömmel vettük, hogy miniszter úr nálunk jelentette be az őszi idény kezdetét és bízom benne, hogy Mosonszolnok a későbbiekben is sikeresen nyújtja be igényét-mondta Bódi István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában