Maratoni festőnap

2 órája

24 órán át festenek a diákok Sopronban - videó, fotók

A soproni Handler Nándor Technikumban október 18-án reggel, a Magyar Festészet Napján vette kezdetét a hagyományos 24 órán át tartó festés, amely nemcsak a diákok kreativitását, hanem kitartását is próbára teszi miközben izgalmas kihívásokat is kínál a közösségépítés mellett.

Varga Henrietta

A 24 órán át tartó program célja, a hagyományok tisztelgése mellett, hogy az iskolában tanuló diákokat közös műhelymunkára hívják, ahol nemcsak technikai tudásukat fejleszthetik, hanem megismerhetik a tartós koncentrációt és az alkotás örömét is. A festésbe a Handler-technikumban tanuló diákok mellett, a város általános és középiskolásai is bekapcsolódhatnak, kipróbálva a közös munkát. Ezzel a lehetőséggel a szervezők egy valódi, generációkon átívelő közösségi élményt szeretnének létrehozni, ahol mindenki együtt alkothat.

24 órán
24 órán keresztül festhetnek kicsik és nagyok a Handler-technikumban Fotó: Szalay Károly

24 órán át tartó alkotás

Már hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezzük ezt az eseményt, a kezdetektől szorosan kötődik a művészeti képzéshez iskolánkban. Minden évben október 18-án, a Magyar Festészet Napján, Szent Lukács nevenapján tartjuk

 - tudtuk meg Salamonné Szalay Andreától, a technikum oktatási igazgatóhelyettesétől. 

Ezen alkalom tisztelgés a magyar festészet és a nagy elődök előtt, amely során a művészeti képzésben résztvevő valamennyi diákunkat közös alkotásra hívjuk. Azt gondolom, hogy mindig nagy élmény, amikor ezek a műhelymunkák életre kelnek, és a résztvevők együtt alkotnak valami maradandót

 - tette hozzá.
Az egyedülálló maratont Gondi Rita, az iskola művészeti képzésének megálmodója nyitotta meg. Elmondta, hogy a technikum az első közös alkotó napot 2010-ben rendezte meg, és azóta ez az esemény a festészetet ünnepli, a művészet egyetemes nyelvén keresztül.

24 órán
Gondi Rita ecsetvonásával vette kezdetét a 24 órán át tartó alkotónap Fotó: Szalay Károly

A festészet történetében a művészek mindig is kifejezték koruk világát. Az őskorban ez varázslatos célokat szolgált, míg az ókorban a pillanatok megörökítésére és az örökkévalóságba való átemelésükre törekedtek. A reneszánsz idején a geometria, az arányok és az isteni perspektíva vált meghatározóvá, amit Leonardo da Vinci is kiemelt. A barokk kor a fény, a lélek és a szenvedély művészetét ünnepelte, míg az impresszionisták a fény és a színek változásainak megragadásával forradalmasították a festészetet. Manapság azonban a festés nemcsak esztétikai érték, hanem a lélek terápiájának is fontos eszköze. Az érzelmek és gondolatok megjelenítője, a világ megértésének, megismerésének egyik legfontosabb kifejezési formája

 - zárta gondolatait.

Idén az esemény házigazdái a 11/D osztály diákjai voltak, akik először rendezhették meg a maratoni festőnapot. Elmondták, hogy a hagyományőrzés mellett rengeteg tapasztalatot is szerezhetnek a festés terén, hiszen betekinthetnek mások munkájába is. 

24 órán
Idén a 11/D vállalta a házigazda szerepét, aki műsorukkal színesítették a megnyitót Fotó: Szalay Károly

Az alkotó nap témájának Handler Nándor portréjának megfestését választották, ami a diákok munkájából, festményekből, rajzokból és grafikákból áll majd össze. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában