Győri Balett 45 – Izgalmas programok, saját bérlet és új est – videó, fotók

A Győri Balett idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját, a jeles alkalomból ünnepi programsorozattal kedveskedik közönségének, melyről pénteken sajtótájékoztatót tartottak az együttes Stúdiójában. Izgalmas beszélgetések, találkozások és új bérlet érkezik a Győri Balett 45 születésnapjára, de tavasszal elindulnak az első balett vonatok is.

Simon Roberta

Győri Balett 45 - Tradíció és innováció jegyében újul meg a társulat a jubileumi évben. Fotók: Molcsányi Máté

Pintér Bence, Győr új polgármestere visszaemlékezett köszöntőjében a kezdetekre: ahogyan a színház, úgy a Győri Balett is ellenszélben jött létre 45 éve. 

Győri Balett 45
Pintér Bence, Győr új polgármestere az ünnepi programsorozat sajtótájékoztatóján.
Fotó: Molcsányi Máté

– Meghálálták a győri lokálpatrióták bátorságát, Markó Iván és Gombár Judit, valamint a Győri Balett utódai feltették a várost a világ főszínpadára. Fogalom lett a győri művészet és Győr a világban. Kulturális intézménnyel is bővültünk 1981-ben a Tánc-és Képzőművészeti Szakközépiskola alakult - fogalmazott, majd további gyümölcsöző 45 évet kívánt a társulatnak.

Hozzátette: azon dolgozunk a jövőben, hogy a színház felújításával otthont biztosítsunk a Győri Balettnek is. A jubileumot ünneplő együttest pedig szeretnék jövőre megünnepelni és megköszönni azoknak, akik ide hozták a városba a társulatot.

2 211 070 néző 45 év alatt a világ körül

-45 év, hatalmas szám - emelte ki Velekei László igazgató. -Azok közé a szerencsések közé tartozom, akinek ebből 26 év megadatott, és együtt dolgozhattam Markó Ivánnal, valamint utódjával Kiss Jánossal. Nem tudnék kiemelni olyan pillanatot, amely jellemzi az elmúlt négy és fél évtizedet, ezért beszéljenek helyettem a számok. 45 év alatt 170 bemutatónk volt 192 városban, 2854 előadással, amit 2 211 070 néző láthatott - mutatott rá a Győri Balett igazgatója. 

Győri Balett 45
Velekei László a Győri Balett 45 éves történetéből 26-ot élt meg, jelenleg vezetőjeként igazgatja a társulatot. Fotó: Mocsányi Máté

Velekei László beszélt arról is, hogy a Markó Iváni gondolat mentén született meg az új arculatuk: hogy a művészetük a közönségükkel válik teljes egésszé. A szlogenjük: Veled Teljes.

– Tradíció és innováció - ebben hiszek, ez mutatja az alapgondolatainkat, amihez igazodunk. A táncművészet egyik zászlóshajójaként Győrben, Magyarországon és a határon túl, valamint az egész világban értéket teremtettünk, mégis a programsorozatunk lokálpatrióta. Azért, mert hiszünk abban, hogy győriek emelik a város és az ország kultúráját. Együtt képviseljük a táncművészetet és a kultúrát az egész világban - jegyezte meg Velekei László.

Új arculat és imázsfilm

A folyamatosan megújuló művészetük mellett most az arculatra került sor, melyet városszerte láthatnak már óriásplakátokon. 

– Sokrétű képződmény a Győri Balett, mint a kirakós darabjai, minden tag fontos része az egésznek - fogalmazott Csepi Alexandra. Majd bemutatták a kisfilmjüket, melynek minden részlete nagy betűvel lett írva, egyszerre tükrözi a múltat, a győri megszületés pillanatát, azokat a régi nagyokat, akik feltűzték táncukkal Győrt a világ térképére és azokat az új művészeket, akik ezt az erőt nem engedték el, tovább erősítették a Győri Balett hírét. Minden részletét a Győri Nemzeti Színház tetején forgatták. 

Győri Balett 45
Új arculattal készült az együttes a 45. jubileumra. Fotó: Molcsányi Máté

Közös ebéd egy táncossal

A 45 éves együttes a jubileumi programokat úgy szervezték, hogy a közönségből közösséget, a közösségből közönséget formáljon. Így született meg az ebédelj egy táncossal program, melynek első vendége a Lamarédában hétfőn Jekli Zoltán Harangozó-díjas táncművész lesz. Novembertől egy Facebookos nyereményjáték kapcsán lehet majd jelentkezni a többi találkozóra, amiért érdemes követni a Győri Balett oldalát.

10 részes podcast sorozat

Hallgatlak! címmel 10 részes podcast sorozat lesz hallható a Spotify-on. Havonta egy alkalommal kérdezi Mohácsi Szilvia a társulati tagokat. Lesz szó többek között arról milyen egy házaspár élete, akik Győri Balettnél találtak egymásra, miként kerül valaki Japánból vagy Brazíliából Győrbe és hogyan lesz belőle magyarul beszélő táncos. Hallhatunk beszélgetést a 45 évvel ezelőtti megalakulásról, valamint izgalmas kulisszatitkokba is beavatják a hallgatókat.

Kerekasztal és balett vonatok

Filter névvel kerekasztal beszélgetéseket szerveznek egykori tagokkal, alapítókkal, újságírókkal és fotóművészekkel, akik szorosan kapcsolódnak a Győri Balett elmúlt négy és fél évtizedéhez. Saját filterükön keresztül beszélnek előadásokról, kulisszák mögötti történetekről, először december 16-án a stúdiójában.

Új partnerként a GYSEV-vel szintén méltóképpen ünnepelhetnek, ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy megszólítsák a Győrön kívüli közönségüket. A művészetkedvelő utasok testközeli élményt kaphatnak, tavasszal indulnak a balett vonatok, fedélzeti animáció, zene és táncosok adnak kulturális csemegét. Emellett flashmobokra is lehet számítani egyes állomásokon, amiben a győri Széchenyi-egyetem táncos karának hallgatói is részt vesznek.

Győri Balett 45 - Új est és saját bérlet 

Régóta cél, hogy az ifjúsági korosztályt is megszólítsák, most a jeles alkalomból szeretnék közelebb hozni leendő nézőikhez, ezért 10 középiskolában állítanak fel interaktív falat, ami elsőként a Széchenyi-egyetemen debütál. A képernyővel ellátott fal információkat ad a társulatról, történetükről valamint alap balettismeretekről, ezért egy balett rudat is felszereltek rá, hogy akár ki is lehessen próbálni ezeket a mozdulatokat.

November 9-én debütál a Győri Nemzeti Színház bérletében a két részes Tranzit est, viszont a Győri Balett saját bérletet is létrehoz, méghozzá Markó/Gombár bérlet néven - ezzel is emléket állítva a legendáknak. A bérletben 4 előadást láthatnak a nézők, a Peer Gynt és a GisL előadást, utóbbi végén beavató színház jelleggel a színpadra is felmehet a közönség. Végezetül a Nemzeti Táncszínházzal közösen létrehozott új estjük az Éva és Ádám lesz látható, melyet Szőllősi Kriszta és Darai Tamás, a negyedik pedig egy választható előadás lesz a 20. Magyar Táncfesztivál programkínálatából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában