Együttműködés

1 órája

Kutatási megállapodást kötött a soproni és a pekingi egyetem

Egyedülálló kutatási megállapodást kötött a Soproni Egyetem és a Pekingi Erdészeti Egyetem. Az éghajlatváltozás kutatása és az „intelligens erdőgazdálkodás” módszerei. Ez csak két példa arra, milyen témában tud együtt dolgozni Kína legnagyobb erdészeti oktatási intézménye és a Soproni Egyetem.

Kisalföld.hu

A kutatási megállapodást Prof. dr. Fábián Attila, rektor és Prof. LI Zhaohu, a Pekingi Erdészeti Egyetem elnöke írta alá egy személyes találkozó keretében Kínában. A két képzőhely szakértelmének és erőforrásaink kombinálásával hatékonyabb és fenntarthatóbb erdőgazdálkodási stratégiák kidolgozására nyílik lehetőség - számolt be az eseményről a Soproni Egyetem.

kutatási
Kutatási együttműködést írt alá a napokban a kínai és a soproni erdészeti egyetem Fotó: SE

Kutatási megállapodás

A BFU (Pekingi Erdészeti Egyetem) több mint 20 ország több mint 150 egyetemével és kutatóintézetével folytat nemzetközi tudományos eszmecserét és együttműködést. Ennek a globális hálózatnak a részese mostantól a Soproni Egyetem és a hozzá tartozó Erdészeti Tudományos Intézet is. Az együttműködési megállapodás aláírásával Magyarország Zöld Egyeteme partnere lett a Pekingi Erdészeti Egyetemnek abban a célkitűzésben, hogy ne csak a helyi közösség, hanem a globális tudományos közösség számára is értéket alkosson, biztosítva a jövő ökológiai kihívásainak kezeléséhez szükséges ismereteket és szakértelmet.

Fotó: Soproni Egyetem

Az erdőknek kiemelt szerepe van a CO2-kibocsátás mérséklésében, de utóbbi káros hatásait azok sem kerülhetik el. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk művelni őket, újfajta megközelítésre, a modern technológiák adta lehetőségek kiaknázására van szükségünk- hangsúlyozta a Soproni Egyetem vezetője. A klímamodellek készítése, a geobioinformatika, a karbon lábnyom meghatározás és a biomonitoring rendszerek vizsgálata: ezek azok a vezető témakörök, melyekben a Soproni Egyetem és nemzetközi partnerei együtt világszinten is jelentős előre lépést érhetnek el a tudományos életben- mondta el Prof. dr. Fábián Attila. A pekingi és soproni szakemberek az erdészeti adatkezeléshez, elemzéshez és döntéshozatalhoz szükséges információs rendszerek fejlesztésével és alkalmazásával kapcsolatos projekteken is dolgozhatnak együtt a jövőben.

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának és az ERTI-nek hazánkban egyedülálló kutatási témái tökéletesen összecsengenek Kína vezető állami kutatóegyetemével. A munkát segíti majd a HUN-REN kutatóhálózattal való együttműködés is. A Sopronban működő Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet szakemberi bekapcsolódnak az egyetemen zajló munkába is– mondta el Fábián Attila. Így a jövőben lehetőség nyílik kifejezetten az erdészeti és faipari innovációs területekre, valamint a nemzetközi klímakutatásra összpontosítva együttműködni Kínával-emelte ki a Soproni Egyetem rektora. Az erről való egyeztetés a tervek szerint jövőre Sopronban, egy nemzetközi szimpózium keretében folytatódik.

Fotó: Soproni Egyetem

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában