Fontos felhívás horgászoknak

2 órája

Csapdák gyűjtik az amerikai jelzőrákokat a Lajtából – Mutatjuk mekkorák! – Fotók

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Liziczai Márkkal, a mosonmagyaróvári Kossuth-iskola biológia tanárával a megyei horgász szövetség megállapodott, hogy a Lajtán és a Mosoni-Dunán az idegenhonos amerikai jelzőrákok terjedését fogja diákokkal kutatni, ennek keretében pedig természetesen eltávolítja őket a vízből. A csapdák működnek, azonban felhívják a horgászok figyelmét ne nyúljanak a kihelyezett eszközökhöz.

Ollári Gergely

Számos idegenhonos faj él térségünk vizeiben, ezek az állatok általában emberi tevékenység, kereskedelem, szándékos vagy véletlen betelepítés révén kerültek vármegyénkbe. Ilyenek például azok az amerikai jelzőrákok is, amelyeket élvefogó csapdákkal, fenékre eresztett varsákkal fognak be térségünkben. Erre kialakított ketrecben csapdázzák, majd eltávolítják az idegenhonos amerikai jelzőrákokat a Lajtából és a Mosoni-Dunából egy tudományos kutatás keretében. 

Csapdák gyűjtik az amerikai jelzőrákokat a Lajtából – Mutatjuk mekkorák!
Csapdák gyűjtik az amerikai jelzőrákokat a Lajtából – Mutatjuk mekkorák!

A Sporthorgászok Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége arra kéri a horgászokat, ne nyúljanak a csapdákhoz! Az engedélyt erre a munkára a szövetség kérte meg, Liziczai Márk pedig a diákjaival végzi a kutatást és csapdázását. Az amerikai jelzőrák invazív faj, így a horgászok számára is fontos, hogy minél kevesebb legyen belőlük a vizeinkben.

 – Nemrégiben a szövetség a halőrökkel és a kutatást végzőkkel közös bejárást tartott a két folyón, megnéztük a csapdákat is – rákokat a Lajtában és a Mosoni-Dunában is találtunk – írta weboldalán a megyei horgász szövetség. 

Beazonosították és lemérték a kutatás résztvevői ezeket. 

Csapdák – Ne nyúljunk hozzá!

Mint hozzátették: „Arra kérünk minden horgászt: ha a Lajtában vagy a Mosoni-Dunában rákcsapdákkal, ketrecekkel találkozik, ne nyúljanak hozzá! A csapdák egyébként csak amerikai jelzőrákokat gyűjtenek össze, más élőlényeket nem! Ez a munka fontos: tudományos és természetvédelmi értékkel is bír.”. 

Az iskola – Liziczai Márk vezetésével – kiemelt figyelmet fordít a természetvédelemre, hisz dél-amerikai fajok halmegőrzési programjában is részt vesz- nemrégiben ezekről a projektekről tartottak konferenciát. Érdekesség, hogy Dél-Amerikában is hasonló gondokkal küzdenek, mint idehaza: például a vizek műanyagterhelésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában