Ünnep

2 órája

A forradalom felkiáltójel: megemlékezés Mosonmagyaróváron

1956 felkiáltójel a magyar társadalom, a demokratikus világ közvéleménye és a terrorisztikus Szovjetunió számára egyaránt – emelte ki az 1956-os forradalom évfordulóján ünnepi beszédében Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester a Flesch Központban tartott megemlékezésen. A forradalom kapcsán a véres mosonmagyaróvári sortűzre is megemlékezett.

Mészely Réka

Az 1956-os forradalomra a Flesch Központban emlékeztek október 23-án Mosonmagyaróváron. Ünnepi beszédet Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester mondott. 

Szabó Miklós polgármester mondott ünnepi beszédet a forradalom 68. évfordulóján Mosonmagyaróváron.
Szabó Miklós polgármester mondott ünnepi beszédet a forradalom 68. évfordulóján Mosonmagyaróváron. 
Fotó: Mészely Réka

Vérrel áztatott forradalom

– Szabadságvágy, egyéni- és nemzeti öntudat, az identitás visszaszerzése, szolidaritás, önszervező képesség, méltóság, bátorság, a gondolat és a tett egysége. Mindez bennünk, magyarokban lakozott, s szinte varázsütésre felszínre került 68 éve október utolsó napjaiban. Ezért számunkra október 23. örömünnep. Most és mindörökké... Ám az öröm fényét szinte megszületése pillanatától kísérte árnyéka: a gyász és a fájdalom is – hangsúlyozta Szabó Miklós. 

A városvezető emlékeztetett: október 23-28. között hatvannál több ávós megtorló sortűz dördült el hazánkban. Köztük a nekünk különösen fájó, legvéresebb, a mosonmagyaróvári. 

Ez a tömegtragédia legalább 54 életet követelt és többszáz sebesült szenvedését okozta. Mosonmagyaróvár legmegrendítőbb napja volt 1956. október 26. Sőt, utóélete is gyötrelmes volt 1990-ig. A tömeggyilkosság konkrét okát és eredendő felelőseinek a nevét nem tudjuk

– tért át a Lajta-parti város huszadik századi történetének legvéresebb napjára a polgármester. 

Még van feladatunk

Mint elmondta, a város azóta is igyekszik rendezni önmagával és az áldozatokkal szembeni adósságát. A mosonmagyaróvári képviselő-testület rendszerváltozás utáni első határozata kimondja, hogy a határőr laktanya előtti sortűz és a forradalom leverése utáni megtorlások áldozatainak emlékére október 26-át városi gyásznappá nyilvánítják. 

Szabó Miklós arra is kitért, hogy első polgármesteri mandátuma idején megpróbáltak az azóta szinte porig égett laktanyában létrehozni egy méltó emlékhelyet. Ebből a szándékból 2015-ben egy emlékoszlop valósult meg. 

– Bőven van tehát még feladatunk Mosonmagyaróvár ötvenhatja okán. Nem feledkezünk meg sem az 1956-os forradalom ércnél maradandóbb alapértékeiről, sem Mosonmagyaróvár mártírjai áldozatáról, s az utódok abból sarjadó kötelességeiről – zárta gondolatait a városvezető. 

Az ünnepi műsorban Benkő Péter színművész, Bocskai-Kovács Éva és Alagi János énekművészek működtek közre. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában