Szent Orsolya-iskola

2 órája

Smidéliusz Zsuzsannáról, az iskola legendás tanáráról neveztek el termet

Fizika szaktantermet neveztek el a soproni Szent Orsolya-iskolában az intézmény egykori pedagógusáról. Az avatóünnepségen az intézmény vezetői mellett jelen voltak Smidéliusz Zsuzsanna egykori kollégái, tanítványai és a család képviselői.

Bódvai Ildikó

Az iskola Orsolya napi eseményei között a hét elején tartották meg a Smidéliusz Zsuzsanna fizika szaktanterem ünnepélyes névadóját. 

Smidéliusz
Dr. Kovács András, Smidéliusz Attila és Árendás György a Smidéliusz Zsuzsanna szaktanterem bejáratánál.
Fotó: Szalay Károly

- A fizikaterem ezentúl iskolánk egykori pedagógusának, Smidéliusz Zsuzsannának a nevét viseli, aki a tanítást, nevelést élethivatásának tekintette. Tanítványaival igazi emberi kapcsolatot kereső pedagógus volt, élete során hűséggel és szeretettel ragaszkodott iskolájához, tanítványaihoz, kollégáihoz - mondta dr. Kovács András, a soproni Szent Orsolya Római Katolikus, Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde igazgatója. Hozzátett, egy évvel ezelőtt a matematika-fizika szakmai munkaközösség vezetője, Sánta Erzsébet kereste meg a névadás ötletével.

Smidéliusz Zsuzsanna magas mércét állított

Smidéliusz Zsuzsanna a pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett tanári diplomát matematika-fizika szakon. Pályakezdőként került a soproni Orsolya téri általános iskolába, s mindvégig hűséges maradt az intézményhez. Itt tanított több mint harminc éven át, egészen nyugdíjba vonulásáig. Munkáját mindig az igényesség, lelkiismeretesség jellemezte. Magas mércét állított maga elé, s így természetes igény volt részéről, hogy ugyanezt várja diákjaitól is. Tette mindezt úgy, hogy tanítványai bizalommal fordulhattak hozzá bármilyen kérdésben. Közülük többen még középiskolás, vagy egyetemista korukban is felkeresték azért, hogy beszámoljanak sikereikről. Nemcsak oktatója, hanem - a szó, nemes értelmében vett - nevelője is volt diákjainak. Felkészítő munkáját számos megyei és országos versenyeredmény igazolja.

Matematikából és fizikából hét éven át volt szaktanácsadója a soproni és környékbeli általános iskoláknak. E feladatát is segítő szándék jellemezte. Részt vett az 1978-as fizika tanterv és tankönyvek kipróbálásában. Társszerzője volt az ekkor megjelent 7-8. osztályos tankönyveknek. Több írása is megjelent szakmai, pedagógiai folyóiratokban a fizika és a kémia közötti koordináció lehetőségeiről, a tanulók gondolkodásának sajátosságairól és a fizikatanítás, -tanulás módszertani kérdéseiről.

Munkásságát Miniszteri Dicsérettel, Kiváló Pedagógus kitüntetéssel, Mikola Sándor-díjjal, Beke Manó emlékdíjjal, Apáczai Csere János díjjal és Sopron Város Kiváló Pedagógusa kitüntetéssel ismerték el. Díjai közül a névadóünnepség alkalmából néhányat az iskola rendelkezésére bocsátott a legendás tanárnő testvére, Smidéliusz Attila. A méltatást Árendás György, korábbi igazgatóhelyettes mondta, az ünnepség végén pedig az iskola végzősei adtak rövid műsort.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában