Építkezés

2024.09.05. 13:40

Megújul a tetőszerkezet a GYSEV-palotán Sopronban

Megújul a tetőszerkezet és a tető borítását is cserélik a GYSEV Zrt. soproni vezérigazgatósági épületén. A munkálatok nyáron kezdődtek és a tervek szerint januárig tartanak. A jelenlegi felújítás az épület homlokzatát nem érinti.

Kisalföld.hu

A Mátyás király utcai vezérigazgatósági épületet 1898-ban adták át. A II. Világháborúban, az 1944-45-ös bombázások során a vasútállomással együtt a patinás épület is súlyosan megrongálódott. A helyreállítási munkálatokat a világháborút követően megkezdték, a teljes újjáépítéssel 1956-ra készültek el. 

GYSEV
Januárra megújul a patinás épület teljes tetőszerkezete Fotó: GYSEV

A helyreállítási munka azonban az eredetitől némileg eltérően történt: kevesebb díszítő elem került a homlokzatokra, emellett az építmény négy sarkán található, bástyaszerű tornyokat sem építették meg újra. A vezérigazgatósági épület tetőszerkezetének állapota mostanra ismét teljes megújítást kívánt. Emiatt kezdték meg a munkálatokat idén nyáron. A felújítás során a szakemberek elvégzik a tetőszerkezet elemeinek szükséges javítását és megerősítését.

GYSEV
Ezúttal a felújítás a homlokzatot nem érinti, kizárólag a tetőre koncentrálódik Fotó: GYSEV

Emellett a tető borítását a teljes felületén cserélik, aminek köszönhetően a mostani bitumenes zsindely helyett síkpala fedi majd az épületet. Szintén a felújítás része a kapcsolódó bádogos szerkezetek, a tetőablakok és a villámvédelmi rendszer cseréje, valamint a munkálatok közben feltárt egyéb műszaki hibák javítása. A munkálatok elvégzéséhez egy mobildarut is telepítettek a vezérigazgatósági épület udvarára, a munkagép segítségével emelik fel az építőanyagokat a tető magasságába, illetve ennek segítségével távolítják el a bontott anyagokat. 

A vezérigazgatósági épület Mátyás király utcai homlokzatát teljes magasságig felállványozták és védőhálót helyeztek rá, valamint védőtetőt is építettek. A munkálatok következő fázisában az épület Deák téri homlokzatát fogják hasonló módon felállványozni. Ez elsősorban a gyalogos közlekedés megfelelő biztosítása miatt szükséges. Ugyanakkor a munkálatok során a homlokzat semmilyen formában nem változik, a jelenlegi felújítás erre nem terjed ki. 

A munkálatok miatt a Mátyás király utcában, valamint a Deák téren is több parkolót időszakosan lezárnak, emiatt a vasúttársaság kéri a közlekedők türelmét és megértését.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában