Könyvbemutató

2024.09.11. 07:57

Nem engem hívott a harangszó - Megjelent Pécsváradi Ágnes soproni pedagógus negyedik könyve

A napokban jelent meg Pécsváradi Ágnes negyedik könyve Hozzád haladva címmel, amely olyan személyes élményekre épül, amelyeket az írónő zarándoklatai alatt tapasztalt meg.

Varga Henrietta

Vannak emberek, akik életükben nem csupán a mindennapok útjait járják, hanem lelkük mélyebb ösvényein is végigvezetnek minket. Pécsváradi Ágnes legújabb könyvében egy olyan nő vallomása tárul elénk, aki egész életében a vallási élmények megtapasztalására vágyott, de úgy érezte, hogy a vallás kapui zárva maradnak előtte, azt nem nyithatja ki.

hit
Hozzád haladva címmel jelent meg Pécsváradi Ágnes negyedik könyve Fotó: Szalay Károly

Gyermekkoromban nem járhattam templomba, hiszen az ötvenes években, az akkori rendszer nem engedélyezte az értelmiségi családok és azon embereknek a vallásgyakorlást, akik egy kissé is magasabb beosztásba kerültek. A harangszó, amely másokat hívott, nem nekem szólt, azonban mindig dörömbölt bennem a vágy, hogy vallásgyakorló legyek, hogy megtapasztaljam a hit erejét.

- Tanárként különböző településeken tanítottam. Hédervár, Lövő, és Nagycenk után kerültem Sopronba, ahol egy alkalommal végül elmentem templomba. Ott kérdezte meg tőlem egy leskelődő kolléganő, hogy tanítani akarsz, vagy templomba járni?" Én döntöttem. Tanítani akartam és közel ötven évig a tanításnak éltem. Közben rengeteget utaztam, és ahányszor csak tehettem felkerestem az ottani templomokat. Nyugdíjazásomat követően, egy újságban találkoztam az El Camino zarándoklat megnevezésével. Eleinte nem értettem, miért vállalnak emberek 800 kilométeres gyalogutat, mikor ott az autó, amivel könnyen elérhetik céljukat. De ahogy jobban megismertem ezt a spirituális utazást, ráébredtem, hogy ez nem csupán a fizikai távolságról szól, hanem a belső útról is. Arról, hogy kapcsolatba lépjek Istennel, hogy megismerjem önmagam, és megtisztuljak mindattól, ami elválaszt a hittől - mondta.

Megszületett az út gondolata, az elindulás azonban nem volt könnyű, hiszen Ágnes korábban gerincműtéten esett át. Mindezek ellenére úgy érezte, hogy mennie kell, magának és Istennek is bizonyítva, hogy meg tudja tenni. Az elhatározást tett követte, 60 évesen először nekivágott a Medjugorje-i zarándokútnak, majd pedig teljesítette a Francia, Portugál és végül a Primitivo Camino-t is. Tíz kilós hátizsákkal 2006-ban (63 évesen) 800 kilométert, egy évvel később Portugáliában további 400 kilométert, 2010-ben pedig újabb 400 kilométert zarándokolt.

- Az úton, amelyre végül ráléptem, nemcsak a testi kihívásokkal kellett megküzdenem, hanem a lelkemért is. "Alattad a föld, feletted az ég, benned a létra". Ez a mondat visszhangzott bennem Weöres Sándor egyik írásából, és ahogy mindennap újabb lépést tettem a célom felé, úgy éreztem egyre közelebb kerülök Istenhez. A gyaloglások nem csupán fizikai zarándoklatok voltak, hanem lelki utazások is. Lehetőség arra, hogy megtaláljam a helyem Isten világában - zárta a beszélgetést.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában