Egységben az erő!

2024.09.11. 13:41

Bizalmi értekezlet - Győrbe is elért az Audi brüsszeli gyárbezárása

A német Audinál és a Volkswagen-csoportnál kialakult helyzet Győrben is téma. Hétfőn a szakszervezet bizalmi értekezletén is szóba került a győri kapacitása kihasználtság, a konszernen belüli versenyképesség. Azonban leállásra és elbocsátásokra nem kell számítani.

Kisalföld.hu

Forrás: Audi Hungaria

Fotó: Kristof Galgoczi Nemeth

Szeptember 9-én, hétfőn bizalmi értekezletet tartott az Audi Hungaria Független Szakszervezete (AHFSZ), ami nem is szokatlan dolog, azonban a szokásos témák mellett most először az Audi Hungaria Zrt. teljes igazgatósága is részt vett. 

A szakszervezet kiadványa szerint a stratégiai együttműködés és a párbeszéd erősítése jegyében a szakszervezeti aktualitásokat, az elmúlt napok eseményeit, valamint az előttük álló Üzemi Tanács és Munkavédelmi képviselő választással kapcsolatos teendőket vitatták meg. Ezt követően azonban rendkívüli módon, most először Michael Breme, a vállalat igazgatóságának elnöke, Achim Grewe, az igazgatóság Pénzügy, IT, Beszerzés és Compliance területekért felelős tagja, valamint Peter Will, az igazgatóság motorgyártásért felelős tagja is bemutatkozott. Utóbbi két tag nemrég érkezett Győrbe, így rövid ideje töltik be a pozíciót.  

Michel Breme átfogó képet adott az Audi Hungaria jelenlegi helyzetéről, kapacitásaink kihasználtságáról, a konszernen belüli versenyképességünkről. 

- Jelenleg az egyik legfontosabb teendőnk versenyképességünk további erősítése, ami elsősorban költségeink csökkentését és folyamataink hatékonyságának növelését jelenti. Ennek érdekében az elmúlt időszakban több hatékonyságnövelő program is indult a vállalatnál. Ezek célja, hogy az Audi Hungaria már rövid távon is gazdaságilag vonzóvá tegye és felkészítse a jövő kihívásaira. Mivel ezek a kihívások jelentősen hatnak a foglalkoztatásra is, így ezzel párhuzamosan a vállalatvezetés kiemelt célja új megbízások elnyerése vagy akár új üzleti területek kialakítása is - mondta az igazgatóság elnöke, amit korábban is többször hangoztatott sajtótájékoztatókon. 

Akkor azt is megerősítették, hogy a következő öt évre biztos a törzsgárda, nem fognak tömeges elbocsátásokba kezdeni.

Az eddigi együttműködésünk a munkavállalókkal példaértékű, közösen számos kihívást sikerült leküzdenünk. Az előttünk álló gazdasági és foglalkoztatási kihívások közös megoldása érdekében továbbra is elengedhetetlen a partnerség, a párbeszéd és az együttműködés. Mindannyiunk felelőssége, hogy a változó környezetben is biztosítsuk a vállalat stabilitását és a munkahelyek jövőjét. Együtt erősebbek vagyunk, és hiszem, hogy közös erőfeszítéseink révén sikeresen szembenézünk a jövő kihívásaival.

 – emelte ki Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke. 

Forrás: Audi Hungaria

Most, amikor azt látjuk egész Európában, hogy soha nem látott kihívások és hatások érik az autóipart, vele együtt a VW konszernt és az Audit, akkor nem kérdés, hogy egyre jobban felértékelődik a munkahelyek biztonsága, mint cél. A lehető legszorosabban együtt kell dolgoznunk a munkatársainkért, a vállalatunkért. Sikeresek csak akkor lehetünk, ha közösen hozzuk meg a stratégiai döntéseket. A jelenlegi munkaügyi kapcsolatunk a vállalat igazgatóságával a párbeszéd, a partnerség és a kölcsönös tisztelet mentén a megfelelő alapokon nyugszik.

 – nyilatkozta Háromi László, szakszervezetünk elnöke.

Korábban sok helyen cikkeztek arról, hogy az Audi német autógyár egy belgiumi üzemének dolgozói mintegy 200 gépkocsikulcsot koboztak el, hogy megpróbálják rákényszeríteni a vezetőséget a telephely jövőjének tisztázására

 – írták a helyi lapok.

A telephelyen mintegy 3000 alkalmazott dolgozik, aggodalmukat fokozta, hogy az Audi anyavállalata, a Volkswagen múlt kedden bejelentette, hogy a következő években nem gyártanak több modellt Brüsszelben.

A Volkswagen-csoport Németországban hat munkaügyi megállapodást felmondott a gazdasági nehézségekre hivatkozva. Az anyaországban a cég tömeges leépítést és üzemek bezárását is kilátásba helyezte. A vállalat vezetősége szerint a lépések a versenyképesség növelését szolgálják, azonban a munkavállalók biztonságát is igyekeznek megőrizni 2025 júniusáig. A német szakszervezet sztrájkot helyezett kilátásba.

Az elsődleges információk szerint az anyavállalatnál kialakult helyzet nem lesz hatással még Győrre, ezért és a félreértések elkerülése, valamint a megnyugtatás érdekében állt az Audi Hungaria vezetősége a munkavállalói érdekképviselet elé.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában