Birkózás

2024.09.17. 17:28

Dzsúdósból lett birkózó: megérte a váltás, mert bajnok lett

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Győri Atlétikai Club birkózó szakosztálya megszerezte első felnőtt magyar bajnoki címét a kötött- és szabadfogású országos bajnokságon.

Szabó Gábor

A sikerkovácsok: Csonka Csaba edző, Varga Márton, Vikol András, Reznyák Máté és Gyurasits Csaba szakosztályvezető-edző.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli nagycsarnokában a szabadfogásúak 74 kg-os súlycsoportjában induló Vikol András és a még juniorkorú Reznyák Máté vívta a döntőt, melyben pontozással Vikol bizonyult jobbnak, így megszerezte a GYAC első felnőtt bajnoki címét, míg Reznyák a kiváló második hellyel büszkélkedhet.

A 70 kg-osok mezőnyében, a GYAC-KIMBA még szintén juniorkorú birkózója, Varga Márton három győztes mérkőzéssel egészen a döntőig menetelt, ahol a nála idősebb és rutinosabb kiskunfélegyházi versenyzőnek sikerült megszerezni a bajnoki címet, így Varga az előkelő második helyen végzett.

Érthetően elégedett a tanítványokkal Gyurasits Csaba szakosztályvezető, aki tavaly november óta írányítja a klubon belül a birkózókat.

„Felfrissített edzői gárdával dolgozunk, úgy érzem, új lendületet kapott ezáltal mindenki. örömteli az is, hogy a létszámunk folyamatosan növekszik, egyre többen vagyunk, nagyjából hatvan állandó tagunk van. Nagyszerá feltételek mellett dolgozunk, minden lehetőséget, támogatást megkapunk a GYAC-tól és a várostól is, akár a verseny ek rendezésében is” – utalt a szakosztályvezető az augusztus végi nemzetközi versenyre, melynek házigazdái voltak.

Ami az ob-t illeti, Gyurasits Csaba mindenképpen kiemelte Vikol Andrást, és nem elsősorban az aranyérem miatt.

„András öt éve jött át a dzsúdósoktól, kivételes sportintelligenciájának köszönhetően pillanatok alatt asszimilálódott a birkózáshoz. Szorgalommal, nagy figyelemmel dolgozva mint látható, abszolút utolérte a mezőnyt” – fogalmazott a szakosztály első embere, aki egyben edzője is – Csonka Csaba mellett – a sportolónak.

A 22 éves Vikol András jelenleg a Testnevelési Egyetemen tanul testnevelő-gyógytestnevelő szakon. Elsőként a sportágváltásról beszélt az újdonsült bajnok.

Úgy éreztem, elég volt a dzsúdóból, kellett a váltás. A tapasztalatom alapján a két sportág nagyon jól kiegészíti egymást. Szabadfogásban versenyzem, a lábsöprés, a lábakasztás benne van a stílusomban, ami eléggé hajaz a dzsúdóra

– mondta Vikol András, aki brazil jiu jitsuban is jeleskedik.

„Édesapám kravmaga edző volt, majd a brazil jiu jitsuval foglalkozott. Erről a szakágról azt érdemes tudni, hogy a földharc a fő része, nincs ütés és rúgás, ez is elég rokon a birkózással. Párhuzamosan ezzel a sportággal kezdtem anno dzsúdózni, majd ugyebár birkózni. Edzőim mellett meg kell említenem Nagy Sándort is, aki sokat foglalkozik velem, plusmunkával segíti a felkészülést, illetve a sérülések kezelésében is profi” – tette hozzá a birkózó, aki jövő hétvégén, Tatabányán az U23-as magyar bajnokságon áll szőnyegre, majd októberben brazl jiu jitsu Eb-n vesz részt.

„Birkózásban szeretnék a válogatottig eljutni, és vb-n szőnyegre lépni, brazil jiu jitsuban pedig jó lenne most érmet szerezni” – mondta végezetül Vikol András.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában