Labdarúgás

2024.09.17. 16:32

Mezőörsön még állnak a lelátók - Az elnök úgy véli, van még remény, hogy lejátsszák a kupa-mérkőzést

Ahogy azt megírtuk, felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ) a vármegyei első osztályú Mezőörs KSE a címvédő Paksi FC elleni Magyar Kupa-mérkőzés miatt, amelyet az MLSZ 3–0-s gólkülönbséggel, játék nélkül igazolt a paksiak javára.

Szeitz Tibor

A Mezőörs a Pakssal egyetértésben az időjárási körülmények miatt kérte a találkozó október 9-re halasztását, ezt viszont az MLSZ határozatban elutasította, melynek nyomán a házigazda mezőörsiek elálltak az összecsapás múlt vasárnapi megrendezésétől. A Paks így játék nélkül jutott a 32 közé, ugyanakkor Szőke Barnabás, a Mezőörs elnöke hétfőn felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az MLSZ fellebbviteli bizottságához, döntés még nincs.

– Borist, a ciklont nem sikerült legyőzniük, így nem tudtak összecsapni a Pakssal, ráadásul úgy fest, játék nélkül estek ki a sorozatból. Csalódott? – kérdeztük a mezőörsiek elnökét. 
– Persze, hiszen nagyon készültünk a mérkőzésre. Az elmúlt két hét számunkra ennek a meccsnek az előkészületeiről szólt. Annyival ugyan könnyebb dolgunk volt, hogy az elmúlt idénybeli, Vasas elleni találkozó tapasztalatait felhasználhattuk, de így is rengeteg tennivaló akadt. Egy ilyen mérkőzésen meg kell felelni a rendőrségi, biztonsági, egészségügyi elvárásoknak, a szövetség előírásainak. Oda kell figyelni a beléptetésre, a szurkolók kiszolgálására, ezért is rendeltünk mobil lelátót, eredményjelzőt, külön hangosítást és még szpíkert is. Külön készültünk az ehhez kapcsolódó ellátással, VIP-részleggel a paksi vezetők és a szövetség illetékesei számára. Volt mit tenni, így nyilván sajnálom, hogy mindez hiába történt, de igazából nem is én, a szurkolók, a játékosaink igazán csalódottak. Az edzőnknek, több játékosunknak is van paksi kötődése, nagyon készültek, mindenki meg akarta kicsit mutatni magát a kupamérkőzésen. Bár Vayer Gábor, aki sokáig volt a paksiak labdarúgója, a múlt idény végén elköszönt tőlünk, azt szerettük volna, ha kisfiával ő végzi el a kupameccs kezdőrúgását... 
– Bár végül önök mondták le a mérkőzést, beadott egy felülvizsgálati kérvényt. Mit vár ettől?
– Igazából úgy mondanám, nem tudtuk megrendezni a mérkőzést. Nyilván voltak előzményei annak, hogy le kellett mondanunk az összecsapást. Hétfőn már láttuk, hogy gond lesz, a Bakonyból is jött a nagy mennyiségű csapadék, nyomta fel a talajvizet, s szinte mindennap esett az eső. Kisbéren béreltünk pályát, hogy a felnőttcsapat tudjon edzeni. Volt olyan korosztályos csapatunk, amely nem is tudott a héten gyakorolni. Pénteken víz alatt volt a pálya Bakony-ér felőli része, de az egész játéktéren tocsogott a víz. Pedig a hét elején szakembert is felkértünk, hogy próbálja meg a vizet jobban elvezetni, de esélytelen volt ekkora csapadékmennyiséget eltüntetni. Amúgy nem visszaléptünk, nem megijedtünk, ezt azért szeretném leszögezni. Nem fellebbeztünk, furcsa is lett volna a saját döntésünk után ezt tenni, mert valóban jeleztük, hogy aznap nem lehet játszani. Viszont egy felülvizsgálati kérelmet beadtunk, hogy minden ki megismerje az előzményeket. Amúgy nem hibáztatom az MLSZ-t, amely a versenykiírás alapján járt el. Két opció lehet: vagy megerősítik a korábbi döntést, vagy – s mi nyilván ezt szeretnék – ha  figyelembe veszik, hogy a futball, a játék a fontos, egy másik időpontban lejátszhatjuk a mérkőzést. 

Így nézett ki a játéktér Mezőörsön

   – Nem jártak volna jobban, ha megvárják, hogy közvetlenül a meccs előtt a játékvezető döntse el, hogy a pályán lehet-e játszani?
– Két okból sem. Az egyik, ha rákényszerítenek bennünket, hogy futballozzunk a felázott pályán, akkor azon már az egész ősszel nem lehetett volna játszani. Ha tönkremegy a pályánk, el kellett volna gondolkodni azon, hogy visszaléptetjük a bajnokságtól nem csupán a felnőtt-, hanem az összes korosztályos csapatunkat is. A másik ok, hogy a már említett előkészületek, a mobil kordon, lelátó, kerítés, a biztonsági, az egészségügyi szolgálat, a hangosítás és sok minden más pénzbe kerül. Ha akkor marad el a meccs, több millió forintot kellett volna ezekre kifizetnünk. Emiatt gondolkodtunk előre, s egyeztünk meg aztán a paksiakkal egy későbbi időpontban, s jeleztük is ezt az MLSZ-nek, amit aztán sajnos nem fogadott el a szövetség.
– Ha előre tudták, hogy nem lesz jó a pálya, nem lehetett volna máshol lejátszani a mérkőzést?
– Hasonló volt a helyzet a közelben lévő pályákon is, de az említett szervezési, lebonyolítási előírásoknak egy nap alatt semmiképp nem lehetett volna megfelelni, amikor két hétig készültünk a vasárnapi mérkőzésre is.
– Biztató lehet, hogy az MLSZ adatbankjában, ahol a jegyzőkönyveket is rögzítik, már nem a nulla-hármas jóváírt eredmény szerepel a találkozó mellett.
– Tisztában vagyunk vele, hogy a szövetség nem nagyon változtat meg döntéseket, de bízom benne, hogy alaposan megvizsgál minden körülményt. Ami biztos, a mobil lelátókat nem is vitettük vissza, még ott állnak a pálya szélén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában