Vélemény

3 órája

Így születik a film

Minden egyes képkocka mögött komoly, kreatív döntések vannak.

Varga Henrietta

A filmforgatások világa mindig is vonzotta az embereket. A kulisszák mögött zajló folyamatok, a forgatási helyszínek izgalma, a színészek látványos átalakulása mind-mind érdekesek. A napokban én magam is betekinthettem egy készülő film kulisszái mögé, amely amellett, hogy hatalmas élmény volt, tapasztalatszerzéssel is járt. Rájöttem, hogy ez nem csupán szórakoztató látványosság, hanem egy hihetetlen, sok ember által összehangolt munka. A sminkestől a világosítóig, az állatidomártól a statisztáig mindennek és mindenkinek megvan a helye, ettől válik az egész egy jól működő gépezetté. A stábbal töltött időnek köszönhetően arra is rájöttem, hogy a filmforgatások izgalmas világa a szórakoztatás mellett komoly tudást is ad. Betekinthetünk a rendezők, forgatókönyvírók és színészek életébe, miközben azt is megismerhetjük, hogyan közelítenek az adott témához, hogyan tudnak átlényegülni és belebújni az általuk megformált karakter bőrébe. Első kézből tapasztalhattam meg a filmkészítés nehézségeit is, hiszen hosszú órák, precíz munkafolyamatok és aprólékos előkészületek húzódtak meg egy-egy jelenet mögött. 

Ami azonban igazán meglepett, az a forgatás közbeni folyamatos rugalmasság szükségessége. Egy-egy előre megtervezett jelenetet olykor a technikai problémák vagy éppen a színészi improvizációk miatt újra kellett gondolni. Az is világossá vált számomra, hogy minden egyes képkocka mögött komoly, kreatív döntések vannak, amelyek gyakran spontán születnek, hiszen a valóság felülírhatja a tervezést. Ez az állandó alkalmazkodás és a problémamegoldó képesség teszi a filmkészítést kihívásokkal teli, lenyűgöző folyamattá. Hiszen egy-egy jelenet tökéletesítéséhez nemcsak technikai tudásra, hanem a csapat tagjai közötti erős kommunikációra is szükség van. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában