Átfogó felújítás

2 órája

Mi kerül a padlásra? A győri bencés épületegyüttes tetőtere új funkciót kap - fotók

Diákok gyűjteményei is helyt kapnak majd a győri Szent Mór Perjelség új kiállításán. Az átfogó felújítás keretében új funkciót kap a bencés templom és a perjelség épületének tetőszerkezete. A győri diákok ötleteire egy határon átnyúló összefogás keretében is számítanak.

Dániel Viktória

A somorjai és győri bencés diákok együtt dolgoznak majd azon, hogy izgalmas kihívásokkal töltsék meg a két szabaduló szobát.

Fotó: Csapó Balázs

A somorjai középiskola diákjai látogattak el a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumba. A két iskola tanulói hamarosan közösen ötletelnek arról, milyen izgalmas kihívásokkal töltsék meg a somorjai Korona épület második emeletén kialakítandó két szabadulószobát.

A somorjai és győri bencés diákok együtt dolgoznak majd azon, hogy izgalmas kihívásokkal töltsék meg a két szabaduló szobát.
A somorjai és győri  bencés diákok együtt dolgoznak majd azon, hogy izgalmas kihívásokkal töltsék meg a két szabaduló szobát.
Fotó: Csapó Balázs

A bencés történelem megelevenedik

A győri Szent Mór Perjelség és a Csallóközi Somorja együtt pályázott és nyert el támogatást kolostorépületek megújítására. A győri bencés épületek munkálatai jól haladnak, az eddig kevéssé használt tetőterekbe pedig egy modern interaktív kiállítóteret terveznek.

Az elképzelésekről Szalakovszky Mariann kurátor beszélt a kisalfold.hu-nak.

– A tárlat fő témája a három évszázadot felölelő győri bencés oktatás lesz. Az első részt a Jezsuita emlékeknek szenteljük, majd ezt követik a iskolához kapcsolódó emlékek. A falakon a jeles tanárok életnagyságú festet képmása lesz majd látható, a tárlaton pedig életművükről tudhatnak meg többet a látogatók. Például több jeles régésze is volt a bencés közösségnek, akik reverendában dolgoztak a terepen és keresték a leleteket, mindezt azért, hogy aztán a tanórákon oktatási szemléltető eszközként is bemutathassák ezeket a diákoknak.

A diákság életéből is lesznek szemelvények, például, hogy a fiatalok hogyan élték meg az első világháború borzalmait, vagy könnyedebb témaként, hogy milyen diákcsínyeket követtek el hajdanában.

19.századi szépírás, 1870-es évekbeli érettségi és virtuális séta színesíti majd a tetőtérben kialakított kiállítóteret.
19.századi szépírás, 1870-es évekbeli érettségi és virtuális séta színesíti majd a tetőtérben kialakított kiállítóteret.
Fotó: Csapó Balázs

Élményekben gazdag tárlat

A Régiségtár és Természetrajzi gyűjtemény szemelvényeket mutat majd azokból a tárgyakból amelyek egykoron a bencések nemzetközi szinten is elismert tudományos és művészeti gyűjteményét alkották. Ezen rész előtt kap majd helyet a diákok saját gyűjteményeinek bemutatása, melyhez a jelenleg is az iskolában tanuló fiatalok segítségét kérik.

A kiállítás számos interaktív elemet is tartalmaz majd, például a látogatók okostáblán próbálkozhatnak majd a 19. századi szépírás megtanulásával vagy próbára tehetik tudásukat egy 1870 évekből származó érettségi megoldásával. De 3D-s virtuális túra és saját készítésű kortárs és animációs filmek is segítik majd a múlt élményszerű megismerését. A projekt győri része mint egy 511 ezer euróból valósul meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában