Hirdetés

3 órája

4 érv a napelemek mellett

A megújuló energia iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, ugyanis a Földünk jövőjét csak úgy biztosíthatjuk, ha áttérünk egy fenntarthatóbb életmódra. Ehhez pedig az első lépés, ha a fosszilis energiák helyett zöld energiát használunk.

PR cikk

Forrás: energoptimo.hu

A zöld, más néven megújuló energiák közül a napenergia a legnépszerűbb. Nem véletlen, hiszen ez az az energiaforrás, amely a legszélesebb körben hozzáférhető. Egyre több háztartást szerelnek fel napelemekkel. És valljuk be, nem pusztán a környezet iránt érzett felelősség miatt.

Egy napelem rendszer számos olyan előnnyel rendelkezik, ami miatt megéri beruházni rá. Most röviden összeszedtük a 4 legfontosabb érvet a napelemes rendszerek mellett, de az EnergOptimo Kft. oldalán bővebb információt, és személyre szabott tanácsokat is kaphatunk.

Most pedig következzenek az érvek!

1. Energiahatékonyság és költségmegtakarítás

A napelemek egyik legvonzóbb előnye a hosszú távú költségmegtakarítás. Noha a napelemek telepítési költsége nem olcsó, később jelentős megtakarításokat érhetünk el. A napsütés ingyen van, a rendszer pedig a ráeső napfényt alakítja át elektromos energiává.

Ez az energia az egész háztartás számára elérhető és felhasználható, méghozzá anélkül, hogy külön fizetni kéne érte. Vagyis, a telepítés után a napelemes rendszer ingyen biztosítja számunkra a szükséges energiát. Ezáltal a villanyszámla is drasztikusan csökkenhet, és idővel akár el is tűnhet.

Az ily módon nyert megtakarítás mértéke azonban nagymértékben függ a rendszer méretétől és az energiafelhasználási szokásoktól. Ahhoz, hogy maximalizálni tudjuk a napelemes rendszerünk hatékonyságát, alapos tervezésre van szükség. Ehhez feltétlenül kérjük egy napelemes cég segítségét, mivel ők kellő mennyiségű tudással és tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren.

Egy jól megtervezett napelemes rendszer esetében akár 20-30 évig is élvezhetjük az ingyen energiát. Előfordulhatnak minimális karbantartási költségek, de azok eltörpülnek a megtakarítások mellett. Ami pedig a bekerülési árat illeti, sok helyen állami támogatások, adókedvezmények és hasonló ösztönzők segítik a háztartási napelem rendszerek telepítését. Ezek még tovább csökkenthetik a kezdeti költségeket.

2. Környezetvédelem és fenntarthatóság

Ahogy a bevezetőben is mondtuk, a klímaváltozás korában egyre nagyobb szükség van a környezetvédelemre. A napelemek használatával csökkenthetjük a fosszilis energiaforrások (pl. kőolaj, földgáz) használatát, ezek ugyanis jelentős károsanyag-kibocsátással járnak. Ráadásul, a mennyiségük is véges, vagyis nagy bajban lennénk, ha kizárólag rájuk támaszkodhatnánk.

A napenergia ezzel szemben tiszta, megújuló energiaforrás, amely nem bocsát ki szén-dioxidot vagy egyéb káros anyagokat, és folyamatosan elérhető marad, a kifogyás veszélye nélkül. Persze, joggal gondolhatjuk, hogy mi történik este, amikor nem süt a nap, de mégis szükség van áramra? Nos, erre két megoldás is létezik.

Az egyik, hogy a napelem által termelt többletenergiát visszatápláljuk a központi hálózatba, és ha szükségünk van plusz energiára, onnan vételezhetünk. A visszatáplált és vételezett energia különbségét évente rendezhetjük a szolgáltatóval, és előfordulhat az is, hogy ők fizetnek nekünk.

A másik megoldás az energiatárolós napelemes rendszer. Ezek nem csatlakoznak a hálózatra, viszont hatalmas tárolókban képesek elraktározni a megtermelt többletenergiát. Így amikor szükségünk lenne rá (pl. este, vagy borús napokon), az energia tárolóból ingyen hozzáférhetünk.

Egy átlagos háztartás, amely napelemekre vált, évente több tonnányi szén-dioxid kibocsátástól mentesíti a légkört, amely egyenértékű lehet több száz fa ültetésével. A megújuló energiaforrásokra való áttérés, mint amilyen a napenergia is, nemcsak az egyéni háztartásokban, hanem globális szinten is hozzájárulhat a fenntarthatósághoz. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a következő generációk is tiszta és egészséges környezetben élhessenek.

3. Függetlenség az áramszolgáltatóktól

Bizonyára mindannyian szembesültünk már azzal, hogy az áramszolgáltatók árai évről évre változnak, és ez a változás leginkább az árak növekedését jelenti. Azok, akik hálózati energiát fogyasztanak, gyakran kiszolgáltatottá válnak a piaci ingadozásoknak. A napelemek telepítésével azonban csökkenthetjük az áramszolgáltatóktól való függést, sőt, akár teljesen meg is szüntethetjük. A napelemes rendszer saját energiát termel, vagyis kevesebbet kell vásárolni a szolgáltatótól. Így az áremelkedések is egyre kevésbé érintenek.

A szolgáltatótól való teljes függetlenséget a már korábban is említett energiatárolós, vagy akkumulátoros napelemekkel érhetjük el. Ezek a rendszerek lehetőséget nyújtanak a felesleges energia tárolására, és közvetlen hozzáféréséhez. Ez különösen hasznos áramszünet esetén, hiszen így biztosíthatjuk, hogy otthonunk továbbra is árammal legyen ellátva, még akkor is, ha a hálózat leáll. Így nem csak anyagi, de kényelmi szempontból is hasznos megoldás lehet a napelemek telepítése.

4. Hosszú távú befektetés az ingatlan értékébe

A napelemes rendszerek telepítése nem csak az energiaszámlák csökkentése miatt előnyös, hanem jelentős értéknövelő tényező is lehet az ingatlan számára. Egyre több vásárló keresi az energiahatékony megoldásokkal ellátott ingatlanokat, és a napelemek telepítése vonzóbbá teheti az ingatlanunkat a potenciális vevők számára.

Érdemes tudni azt is, hogy napelemekkel felszerelt házak gyorsabban elkelnek a piacon, és gyakran magasabb áron is, mint azok, amelyek még nem rendelkeznek napelemes rendszerrel. Egy modern, környezetbarát megoldás, mint a napelem rendszer, nemcsak innovatív megoldásnak számít, hanem hosszú távon is növelheti egy ingatlan piaci értékét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában