Irányítás és szolgálat

2 órája

Dr. Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley magyarországi vezetője tartott előadást a Széchenyi-egyetemen – Fotók

Dr. Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója volt a győri Széchenyi István Egyetem „Spinoff Extra” rendezvénysorozatának vendége, aki inspiratív előadást tartott életéről. Volt kanadai sakkbajnok, gyakornokként kezet rázott Bill Gatesszel, cégének fejlődését segítette Tokióban és Londonban, majd részt vett a budapesti iroda megalakításában. Az üzleti élet mellett nemes ügyeket támogat, és hívő emberként a szolgálat fontosságát hangsúlyozza.

Széchenyi Egyetem

A Széchenyi István Egyetem Spinoff Klub eseménysorozatának célja, hogy összekösse egymással a gazdaság, a vállalkozás, az innováció iránt érdeklődőket, ezáltal olyan kapcsolatok szülessenek, amelyekből aztán kutatás-fejlesztési projektek vagy akár startup vállalkozások nőhetnek ki. Az intézmény Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának (FIEK) szervezői csapata a program sikerén felbuzdulva hívta életre a „Spinoff Extra – vezetők testközelből” című sorozatot, amelynek során az érdeklődők minden alkalommal egy-egy ismert és elismert menedzserrel találkozhatnak. A Győri Innovációs Parkban megrendezett első előadás vendége tavasszal dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban volt.

A topmenedzser előadására megtelt a Győri Innovációs Park épületének aulája a Széchenyi István Egyetem hallgatóival és oktatóival.
A topmenedzser előadására megtelt a Győri Innovációs Park épületének aulája a Széchenyi István Egyetem hallgatóival és oktatóival. 
Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem

A napokban a gazdasági élet újabb meghatározó szereplőjét fogadta a programsorozat: ezúttal dr. Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója látogatott el a Kockába. 

A meghívottat Szüle Bálint, a FIEK üzletfejlesztési menedzsere köszöntötte, aki hangsúlyozta: a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cég vezetőjének személyes példája inspirációt jelenthet a hallgatóknak, oktatóknak és kutatóknak innovatív ötleteik megvalósításában.

„Hatalmas változást hozott az életemben, hogy tizenhét éves koromban a család úgy döntött, kiköltözik Kanadába. Már itthon is versenyszerűen sakkoztam, a beilleszkedésben pedig sokat segített, hogy megnyertem a kanadai korosztályos sakkbajnokságot. Diákként az informatika érdekelt a leginkább, és tanulmányaimat is ebben az irányban folytattam a Torontói Egyetemen. Nyaranta gyakornokságot vállaltam, így a Microsofthoz is eljutottam” 

– kezdte történetét dr. Fogarasi Norbert. Hozzátette, ebben az időben rengeteget tanult az ipari minőségű szoftverkészítés folyamatáról, és meghatározó élmény volt számára a Bill Gatesszel való személyes találkozása is.

Dr. Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója 25 éve segíti a világ egyik legjelentősebb pénzügyi szolgáltató cégének fejlődését.
Dr. Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója 25 éve segíti a világ egyik legjelentősebb pénzügyi szolgáltató cégének fejlődését.
Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem

Az alapképzés elvégzése után döntenie kellett, hogy elfogadja-e valamelyik állásajánlatot, amelyet olyan cégektől kapott, mint a Microsoft és a Goldman Sachs befektetési bank, vagy folytassa tanulmányait mesterszakon. Végül az utóbbi mellett döntött, és pénzügyi matematikát tanult. Pályafutása ezt követően a CIBC Bank New York-i irodájánál kezdődött, onnan vezetett az útja a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató cégéhez, a Morgan Stanley-hez, ahol már 25 éve dolgozik.

"Kvantitatív fejlesztőként kezdtem karrieremet, és alig egy év után felkértek, hogy Japánban dolgozzak. Másfél év alatt megtaláltam és betanítottam a megfelelő munkatársakat a tokiói iroda működéséhez, én pedig Londonban folytattam a munkám. 2006-ban az egyik New York-i vezető azzal keresett meg, hogy a vállalat irodanyitást tervez a kelet-közép-európai régióban. Bár még az sem dőlt el, hogy melyik országban valósítanák meg, felkértek, hogy csatlakozzak a projekthez. Természetesen Budapestet javasoltam" 

– fogalmazott.

A Győri Innovációs Park, azaz a Kocka méltó otthona a Széchenyi István Egyetem Spinoff Extra elnevezésű programsorozatának.
A Győri Innovációs Park, azaz a Kocka méltó otthona a Széchenyi István Egyetem Spinoff Extra elnevezésű programsorozatának.
Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem

Az iroda 30 munkatárssal indult, ma pedig már közel háromezer alkalmazottat számlál. Dr. Fogarasi Norbert 2007-ben költözött vissza Magyarországra, ahol 2009-ben a Morgan Stanley itteni informatikai részlegének vezetője, 2011-ben pedig magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója lett. Doktori disszertációját 2014-ben védte meg, az Amerikai Kereskedelmi Kamara magyarországi vezetőségében pedig négy évet tevékenykedett.

„Huszonöt év után is ösztönzőleg hat számomra a Morgan Stanley céges kultúrája, amely összhangban van a saját értékrendszeremmel. Emellett kollégáimtól a mai napig tanulok, és a pénzügyi világ dinamikusan változó, izgalmas közegét is vonzónak találom” 

– sorolta motivációit. 

Kifejtette, míg pályafutása első felében pénzügyi, üzleti, technológiai problémákat oldott meg, ma már – több ezer fős egység vezetőjeként – leginkább szervezeti kihívásokat kell menedzselnie. „Mindeközben a társadalmi szerepvállalás is egyre erősebben jelent meg az életemben, mert hívő emberként igyekszem kiemelt figyelmet fordítani másokra” – emelte ki az előadó, aki a fogyatékossággal élőket segítő Salva Vita Alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve a beteg gyerekek kívánságait teljesítő Csodalámpa Alapítvány egyik nagykövete. Ezirányú tevékenységeit az „Év menedzsere a társadalomért” címmel ismerték el. 

Az előadó végezetül megosztotta hallgatóságával vezetői ars poeticáját is: „az évek során rájöttem arra, hogy nemcsak irányítani kell, hanem szolgálni is, nap mint nap segíteni a munkatársaimat, hogy jól és elégedetten végezzék feladatukat”. Mint mondta, ez a szemléletmód hatékonyabb és produktívabb szervezetet eredményez, ahogy a hétköznapi életben is az emberi odafigyelés teszi jobbá a mindennapokat.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában