Figyelemfelhívás és kockázatok

2 órája

Ingyenes szűrések és flashmob Győrben a Diabétesz Világnapon - fotók

Két hétvégén is a cukorbetegségre és az azzal járó kockázatokra hívják fel a figyelmet Győrben. Az szűrővizsgálatok és hasznos tanácsok mellett idény egy különleges flashmobbal is készülnek a szervezők a Diabétesz Napokon.

Dániel Viktória

Immáron negyedik alkalommal rendezik meg a Győri Diabétesz Napot. A szervezők idén két hétvégére osztották el a programokat. November 3-án az érintetteknek és a cukorbetegséggel veszélyeztetetteknek tartanak konferenciát, ahol szakemberek beszélnek a lehetőségekről és a kezelésekről. Emellett ingyenes szűrővizsgálatokkal és a cukorbetegeknek szolgáltatást nyújtó kiállítókkal találkozhatnak az érdeklődők.

Két hétvégét is felölelnek az idei Diabétesz Világnap programjai Győrben. Képünkön a szervezők: Hartmann József (bal),  Pintérné dr. Fürst Ágnes és Venesz László.
Két hétvégét is felölelnek az idei Diabétesz Világnap programjai Győrben. Képünkön a szervezők: Hartmann József (bal),  Pintérné dr. Fürst Ágnes és Venesz László.
Fotó: Csapó Balázs

Szűrések és vizsgálatok

– Állapotfelmérésre, koleszterinszint- és érszűkület mérésre is lesz lehetőség. Valamint a megyébe első alkalommal látogat el egy podiáter csapat, akik a cukorbetegek lábán jelentkező sebek gyógyításával foglalkoznak – mondta el Venesz László a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület elnöke.

Élet a sötétben

Az esemény mára túlnőtt a városon, a korábbi évekhez hasonlóan idén is csoportosan érkeznek a résztvevők Szombathelyről, Pannonhalmáról, Sopronból és Bakonyszentlászlóról, de rengeteg egyéni résztvevőre is számítanak.

– A konferencián szó lesz az alapellátásokról, dietetikáról, az egyesületi lehetőségekről és a látásvesztésről is – mondta el Pintérné dr. Fürst Ágnes háziorvos, akit a közelmúltban ismertek el praxisában végzett kiváló prevenciós gyakorlata miatt. – „Élet a sötétben” címmel egy különleges előadást mutat be a SZE Sosem Art társulata, majd lehetőség nyílik beszélgetni Borsodi Erzsébettel, aki látássérült, de hű társával Gesztenyével az oldalán aktív tagja a város életének és a szemléletformálásnak.

Egy különleges előadást mutat be a SZE Sosem Art társulata, majd lehetőség nyílik beszélgetni Borsodi Erzsébettel, arról hogyan telnek egy látássérült mindennapjai.
Egy különleges előadást mutat be a SZE Sosem Art társulata, majd lehetőség nyílik beszélgetni Borsodi Erzsébettel, arról hogyan telnek egy látássérült mindennapjai.
Fotó: Csapó Balázs

A rendezvény évek óta nagy népszerűségnek örvend, a sétán 300-500 résztvevő szokott felvonulni. Idén november 10-én egy egész Diabétesz sétányt hoznak létre a szervezők.

Első Diabétesz Sétány

– Szerettük volna közelebb hozni az emberekhez a témát. Ezért találtuk, ki hogy egy olyan flashmobot hozunk létre, amelyen keresztül nem csak a már érintettekhez tudunk szólni. Ehhez kértünk fel fellépőket, akik négy helyszínen lesznek majd jelen Győr belvárosában – mondta el Hartmann József a Győr Patrónus Lions Club alapító tagja.

A Diabétesz Sétányon (Baross úton, illetve a Frigyláda előtt) November 10-én 15-17 óra között fellépnek:

  • Dave Koma Dave 
  • Brünettes
  • Dressing Room
  • RockMűhely 

Idén a világnapi konferenciának a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Iparkamara ad otthont.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában