Minőség

3 órája

Rossz utakon bukdácsolnak a kiskertes övezetekben - Fotók a győri kátyútengerről

Olvasónktól kaptunk fotókat egy nagyon rossz minőségű győri útról. A rossz utakon bukdácsolnak a gyalogosok, biciklisek, tengelytörés fenyegeti az autókat.

Kisalföld.hu

– A városházától másfél kilométerre található Tarkarét utcáról (Pósdomb) küldök Önöknek fotókat. Családok vagy éppen pihenőkert tulajdonosok laknak a környéken és garázstulajdonosok is. Fiatalok, idősebbek egyaránt megfordulnak errefelé, van aki csak hétvégi pihenésre használja az ingatlanát. Az út katasztrofális állapotban van. A rossz utakon az autók tönkremennek, biciklivel közlekedni balesetveszélyes. A vasúti átjáró közötti rész járhatatlan. Minden évben halálos gázolás történik, az emberek a szó szerinti aknák kikerülésére koncentrálnak, figyelmüket elterelve az esetleges piros jelzésről. Némely gödör annyira mély, hogy leér az autók alja. A vasúti figyelmeztető táblákat benőtte a növényzet – részletezte a problémát olvasónk.

Rossz utakon bukdácsolnak az emberek a Tarkarét utcában.
Rossz utakon bukdácsolnak az emberek a Tarkarét utcában.
Fotó: Olvasó

Rossz utakon balesetveszélyes közlekedni

A levél alapján az út kritikus állapotára felhívtuk Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete igazgatója, Máthé-Tóth Péter figyelmét, aki válaszában elmondta, hogy Győrben is tendencia a város peremkerületi övezeteiben lévő mezőgazdasági, kiskertes ingatlanok az eredeti városrendezési elképzelésektől távol álló használata. Az ingatlantulajdonosok, bérlők nem hétvégi pihenésre, hobbikertészkedésre, mezőgazdasági tevékenységre használják az utakat, hanem mindennapi lakhatásra, vállalkozási telephely működtetésére, teherautók, erőgépek tárolására. Szolgáltatási tevékenységek egész sora tapasztalható Győrszentiván Kertvárostól kezdve Sashegyen át a Pósdomb, Fazekasvermekek részig.       

Rossz utakon kell közlekedniük az embereknek a Tarkarét utcában.
Rossz utakon kell közlekedniük az embereknek a Tarkarét utcában.
Fotó: Olvasó

Ismert a probléma

– Mint a városi úthálózatot üzemeltető és meghatározott önkormányzati költségekből dolgozó szervezet úgy látjuk, hogy a kiskertes övezetekben lévő földutak, murvázott utak nem erre a megváltozott funkcióra lettek létrehozva. Paradox módon a kiépítetlen utak egy hétvégies forgalomra lettek szabva, melyen kis túlzással családi házas övezetbéli, vagy vegyes funkciókat ellátó forgalomnagyság, forgalmi terhelés jelenik meg. A kiépítetlen utak ezt az igénybevételt nem bírják, gyors amortizáció megy végbe, így a Tarkarét utcában is – szögezte le Máthé-Tóth Péter. 

– Városszerte avatkoztunk be murvás helyreállításokkal, vagy lakossággal összefogva murvaanyag biztosításával a kiskertes övezetekben például a Sashegyen, a Góré-dűlőn, de a kiépítetlen utakon tartós megoldást nem nyújt ez a megoldás. Tartós segítséget jelenthet, ha költségvetési oldalról folytatni tudnák a jövőben a bitumenes felületi bevonat alkalmazását, mellyel biztosított lenne a pormentesség, a vízzáró rétegrend és stabilabb útfelület. Ezt a módszert alkalmaztuk már több kiskertes utcában például Győrszentiván-Kertvárosban a Barackos utca, Rabkertben a Parti utca, Hullám utca, a Góré-dűlőben a Fasor utca, Őszirózsa utca, Sashegyen az Alsókert utca esetében.

  • A Tarkarét utca mélyponti szakaszát két vasúti vágány keresztezi, a MÁV, illetve GYSEV.
  • Mindkét vasúttársaságnak kiterjedt ingatlanterülete van a Tarkarét utcában, az olvasó által csatolt fotókon is ezek az ingatlanok láthatóak.
  • Mivel mindkét vasúttársaság érintett a rossz burkolat miatt, kértük a javítás mielőbbi elvégzését. Az önkormányzati tulajdonban lévő többi Tarkarét utcai szakaszon lokális javítást tervezünk végezni a télies időjárást megelőzően ez év novemberében – tájékoztatta lapunkat Máthé-Tóth Péter igazgató.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában