Legyőzték a kilométereket

3 órája

Sok-sok fotón mutatjuk Pannonhalma történetének első komoly futóversenyét

A Pannonhalma Firmitudo Futó Egyesület rendezte meg a Győr közeli kisvárosban az I. PANNONHALMA DECEM FUTÁS-t.

Kisalföld.hu

A rajt pillanata a pannonhalmi Portánál. Fotók: Szervezők

"Az időjárás a több hetes kánikula után sajnos barátságtalanabb arcát mutatta, heves esőzések és erős szél váltotta a versenyt megelőző hőséget. Így a szervezőknek az utolsó napokban kellett vészforgatókönyvet kidolgozniuk a biztonságos lebonyolítás érdekében. Ugyan a kisebb eső és a megerősödő szél nehezítette a résztvevők dolgát, ez talán csak a futók létszámán, de lelkesedésén egyáltalán nem látszott. 95 felnőtt és 56 gyermek vágott neki a különféle távoknak. A pannonhalmiak mellett érkeztek diákok a Bencés Gimnáziumból, versenyzők a Dunántúl több településéről, Budapestről és a főváros környékéről is" - közölték portálunkkal a szervezők.

Már reggel 7 órakor elkezdődtek az előkészületek a Porta Látogatóközpontnál, hogy a 8 órára meghirdetett regisztrációra és helyszíni nevezésre minden készen álljon. A szervezők számára örömteli érzés volt, hogy a zord időjárás ellenére többen még az utolsó pillanatban is jelentkeztek a megmérettetésre. A rajtcsomagban a gyerekeknek rajtszám, fagyi kupon és cukorka, a felnőtteknek chipes rajtszám, nyakpánt és ásványvíz kapott helyet. A regisztráció közben, a rajtszámok átvételekor a versenyközpontban kiállítva megtekinthetőek voltak a Pannonhalmi Szent Benedek Általános Iskola diákjai által az Egyesület rajzpályázatára készített éremtervek.

9 órakor a legkisebbek, azaz az ovisok rajtjával kezdődtek a futamok, ők 250 métert teljesítettek. A gyerkőcök kipirult arccal, boldogan értek célba, voltak, akiket anyukájuk - apukájuk kísért végig a távon. Mindenki számára szívmelengető érzés, hogy volt olyan kislány, akinek ez volt élete első futóversenye, ami a külön erre az alkalomra készített pólójáról is kiderült. 

A kicsiket követte a 7-10 évesek rajtja, akik a forgalomtól elzárt útvonalon egészen a Hunyadi utcai kereszteződésig futottak, ott megfordulva vissza a Portánál lévő célig. 

Végezetül a 11-14 évesek 1000m-es futamával zárultak a gyerek távok, akik ugyanezt az útvonalat kétszer teljesítettek. 

A célban minden gyermek nyakába került egy, - Makovnik Zsófia, Szent Benedek Általános Iskolás diák által tervezett - egyedi érem, a három, korosztályonként leggyorsabb fiú és lány dobogóra is állhatott. A teljesítést minden távon felvezető futók segítették, így mindenki biztonságosan érhetett célba. 

Láthattunk nagy csatákat, utolsó méteres előzéseket, küzdelmeket, de legfőképp mosolygós arcokat. 

Eredmények

Gyermekfutam 250m Fiúk: 1. Pálla Vilmos, 2. Möbius Erik, 3. Tóth Bercel. Lányok: 1. Petrik Panni, 2. Nyezsnyik Leticia, 3. Nyezsnyik Liliana.

Gyermekfutam 500m Fiúk: 1. Lipták Barnabás, 2. Pálffy-Józsa Vince, 3. Steiszli Balázs. Lányok: 1. Pálinkás Zille, 2. Kádi Katica, 3. Nyezsnyik Viktória.

Gyermekfutam 1000m Fiúk: 1. Czap Vince, 2. Pállfy-Józsa Fülöp, 3. Fehér Dávid. Lányok: 1. Pálinkás Villő, 2. Csörnyei Kamilla Virág, 3. Bedi Jázmin

A gyermekfutamok alatt már izgatott futókkal és családtagjaikkal telt meg a Porta parkolója. Voltak, akik a zenés bemelegítés által esetleg némi futóiskolával készültek az indulásra. Nemcsak a pulzus, hanem a kezek-lábak is magasba emelkedtek.

 

Pontosan 10 órakor egyszerre rajtolt el az 5 és 10 km táv mezőnye

Az 5 km-en teljesítőknek egy kört, a 10 km-en indulóknak két kört kellett futniuk a polgárőrök és a rendőrség által biztosított lezárt pályán. Az útvonal a Portától indulva, a Dózsa György úton át érte el a bicikli utat, majd az écsi vasúti átkelő előtt fordult vissza. A fordító egyben frissítőpontként is szolgált. A változatos pályát emelkedő és lejtő színesítette, az erős szél komoly kihívás volt, de a célba érkezők egybehangzó véleménye szerint az Apátság látványa mindenkinek motivációt, felejthetetlen élményt és nagy adag adrenalint adott az utolsó szakaszon.

Aki menet közben vagy futás után energiapótlásra vágyott, az banánnal, szőlőcukorral, müzliszelettel és vízzel frissíthetett. Az 5 km táv teljesítői érkeztek először a célba, a férfiak között első helyen Katona Mátyás Gábor (00:19:29), a második helyen Mészáros Viktor (00:19:39), a harmadik helyen Dr. Horváth István (00:20:02) végzett. Folyamatosan futottak be a jókedvű versenyzők, a hölgyeknél a Macher Tünde (00:23:03), Fekete Éva (00:23:46), Szalai Anita (00:25:30) sorrend alakult ki.

Nem sokkal később, szuper tempóban a 10 km táv első versenyzői is célba értek. Gorza István szó szerint beleharapott a célszalagba, győztes ideje (00:38:23) lett, őt követte másodikként Möbius Márk (00:39:01), nem sokkal lemaradva harmadikként Bíró Károly Róbert (00:39:34).

A hölgyek között kiemelkedő teljesítményt nyújtva Zákányi Panna szakította át elsőként a célszalagot (00:39:51), második helyen Mucza Antónia (00:50:52), harmadik helyen Dobránszky Anita (00:51:26) végzett.

Panna a célban elmondta, hogy az ELTE Sashegyi Gepárdok versenyzője, számos országos bajnok és számtalan arany-, ezüst- és bronzérmes futó csapata. Jelenlétével és elért eredményével emelte a verseny presztízsét és színvonalát.

A felnőtt távokon célba érkezők a verseny egyedi befutó érmével a nyakukban várták a Látogatóközpontban, - az igazán kellemetlenné váló időjárástól védett kiállítótérben - a díjátadást. Vas Gábor polgármester közreműködésével, a rendezvény támogatóinak jelenlétében osztották ki az összetett és a kategória győztesek díjait, kupákat, illetve az, - Abonyi Regina, Szent Benedek Általános Iskolás diák által tervezett - egyedi érmeket, a támogatók által felajánlott ajándékokat.

 

Hiánypótló esemény

Az eredményhirdetés lezárásaként az Pannonhalma Firmitudo Futó Egyesület elnöke, Fuksz Tamás elmondta, hogy az I. Pannonhalma Decem Futás célszalagját, a World Athletics által is alkalmazott Spiriev táblázat szerinti legeredményesebb versenyző viheti haza, ez alkalommal Zákányi Panna.

Az Egyesület hagyományteremtő céllal szervezte meg a versenyt szervezését 2024-ben, amelyről a helyszínen és közvetlenül utána kapott pozitív és támogató visszajelzések alapján is elmondható, hogy a város életében sikeres és hiánypótló esemény lett.

Sok-sok derűs, boldog futót és kísérőiket láthattunk az egész nap folyamán. Nagy öröm volt látni az Egy a világunk Alapítvány képviseletében érkező résztvevőket, fantasztikus, amit és ahogy csinálnak.

A szervezők bíznak abban, hogy a jövőben még több futót, mozogni vágyót tudnak a versenyre csábítani. Addig is, a felkészülést segítve, vagy csak az egészségesebb élet jegyében lehet csatlakozni az Egyesület által rendszeresen meghirdetett közösségi futásokhoz.

 

Az Egyesület köszönetet mond azoknak a támogatóknak, önkénteseknek, akik segítő hozzájárulásukkal, önzetlen munkájukkal lehetővé tették az esemény létrejöttét: Pannonhalma Város Önkormányzatának, Vas Gábor polgármesternek, Sipák Norbert képviselőnek, Fleck Nikolettnek és a Városfejlesztő Nonprofit Kft csapatának, Ress Anitának, Raisli Ákosnak és a Szent Márton Polgárőr Egyesületnek, Tóth Károly r.őrnagynak.

Továbbá köszönet illeti a főtámogatókat: Grafobal a.s, Monza Pack Kft,, a támogatókat: Wallis Kerepesi Kft., Loland Cégcsoport, Boga Bau Kft.,Vis Vitalis, és a további vállalkozásokat, magánszemélyeket: Pletycafé, Pannonhalmi Apátsági sörfőzde, Vad Angyal Ajándékbolt, Pannonhalma Provence, Böbe Szalon, BEMER Group - Horváth Viktória, Molnár Családi Pincészet, Baracskai Mária, Szilveszter András, WILK, Team Caroberto, ALLRYS, Misszió Mentőszolgálat, akik anyagi és tárgyi eszközökkel segítették a verseny megrendezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában