VédőHáló

2024.09.17. 07:44

Internetbiztonság - Tanuljuk, tanítsuk meg

Ahogy egyre többet használjuk a digitális eszközöket, és a gyerekek is egyre fiatalabb korban kerülnek kapcsolatba az internettel, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a potenciális kockázatokkal és megelőzzük azokat.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

Az internet napjaink elválaszthatatlan része, gyermekeink is egyre fiatalabb korban kerülnek kapcsolatba a digitális világgal. Fontos, hogy szülőként tudatosan foglalkozzunk az internet biztonsági kérdéseivel, hiszen ez az izgalmas közeg nemcsak lehetőségeket kínál, de számos veszélyt is rejthet magában. Tudatos felügyelet, megfelelő kommunikáció és alapvető biztonsági szabályok betartása révén segíthetjük gyermekeinket abban, hogy biztonságosan használják a digitális eszközöket, és elkerüljék az online tér veszélyeit. Lényeges, hogy folyamatosan kísérjük őket figyelemmel és ha bármilyen kérdésük van, legyünk nyitottak a válaszadásra.

- Teljesen más kihívásokkal kell szembenéznie például egy hét- és egy tizenhat éves gyermeknek az online térben. A legfiatalabbak esetében az egyik legfontosabb szabály, hogy már az első internetes élmények során megtanulják, miért veszélyes személyes adatokat – például a nevüket, telefonszámukat, e-mail címüket, jelszavaikat – kiadni. Nem is gondolnánk, hogy a gyerekek milyen könnyen megosztják ezeket az információkat, pedig azok illetéktelen kezekbe kerülve zaklatáshoz vagy adathalász támadásokhoz vezethetnek - osztotta meg lapunkkal a szakember.

- Fontos, hogy a kezdetektől tanítsuk meg gyermekeinknek: az online térben sem szabad idegenekkel barátkozni. Ahogyan a való életben sem állnak szóba ismeretlenekkel, úgy a virtuális világban sem szabad elfogadniuk olyanok baráti felkéréseit, akiket nem ismernek személyesen - tette hozzá.

Fotó: Szalay Károly

A gyermekek internetes élményeinek kezdeti időszakában a szülői felügyelet elengedhetetlen. Eszter szerint ez az egyik legfontosabb módja annak, hogy gyermekeink biztonságban maradjanak. A szülőknek lehetősége van korlátozni, milyen tartalmakhoz és platformokhoz férhetnek hozzá, valamint engedélyhez köthetik az applikációk letöltését. Bár apróságnak tűnhet, már azzal is rengeteget tehetünk, ha megtanítjuk nekik, hogy ne kattintsanak ismeretlen linkekre – hiszen ezek vírusokat telepíthetnek, amelyek hozzáférést biztosíthatnak a számítógéphez és a közösségi média fiókokhoz.

- Az interneten fellelhető tartalmak sokszínűsége miatt elengedhetetlen, hogy a gyerekek csak olyan videókat, játékokat vagy cikkeket fogyasszanak, amelyek az ő korosztályuknak készültek. Bár menőnek tűnhet, ha idősebbeknek szánt oldalakat néznek, ezek azonban komoly lelki problémákat okozhatnak - hangsúlyozta. - Az erőszakos vagy felnőtteknek szóló tartalmak szorongást, félelmet válthatnak ki, és hosszú távon befolyásolhatják a gyerekek lelki fejlődését - egészítette ki.

- Ha csemetéink közösségi média felületeken regisztrálnak, érdemes privát beállításokkal indítani, hogy csak az ismerősök férhessenek hozzá a posztokhoz, képekhez, videókhoz. Fontos megértetni velük, hogy az, amit egyszer feltöltöttek, örökre fennmaradhat az interneten – akár mások is letölthetik, módosíthatják, és rosszindulatú módon felhasználhatják. A tudatos internethasználat megtanítása vagy elsajátítása kulcsfontosságú a magunk és gyermekeink biztonsága érdekében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában