Sikeres versenyhorgászok

2024.09.07. 11:48

Hamar Ferenc és Ifj. Hamar Ferenc – a pecázás náluk családi ügy – fotók

A győri Hamar Ferencnek sikerült megnyernie idén a Kaposvári Deseda tavon megrendezett Masters országos Bajnokságot. A korábban világbajnoki címet szerző pecás mellett a családban nem ő az egyedüli horgász, fia, Ifj. Hamar Ferenc is kiváló eredményekkel büszkélkedhet. Mindkettőjüket megfertőzte egyszer a horgászat szenvedélye. Hamar Ferenc és Ifj. Hamar Ferenc örömmel meséltek karrierjükről a Kisalföldnek.

Ollári Gergely

Hamar Ferenc azt mondja: mióta az eszét tudja, horgászik. Először csak családi horgászatokon vett részt szüleivel és az öccsével, később aztán elindult egyesületi és megyei versenyeken is. Nagyon megtetszett számára a versenyzés, így később országos megmérettetések aktív tagja lett. Szinte kizárólag az úszós horgászatot részesíti előnyben. Hamar Ferenc Pályafutása során egyéniben többször volt dobogós, idén sikerült megnyernie a Kaposvári Deseda tavon megrendezett Masters országos Bajnokságot. Nemzetközi versenyeken, Olaszországban (Firenzében) nyert Európa Bajnokságon egyéni ezüstérmet, legnagyobb sikere pedig egy csapat világbajnoki cím volt 2003-ban a Szlovákiai Madunicében. 

Hamar Ferenc és Ifj. Hamar Ferenc – a pecázás náluk családi ügy.
Hamar Ferenc és Ifj. Hamar Ferenc – a pecázás náluk családi ügy.

– Büszke vagyok arra, hogy számos nemzetközi horgász versenyen (VB, EB) képviseltem Magyarországot. A legemlékezetesebb versenyem a csapat világbajnoki cím volt Szlovákiában. Ezen a versenyen ötven ország versenyzői voltak jelen, és a mi csapatunk állhatott a dobogó tetejére. A helyszín közelsége miatt nagyon sok magyar és szlovákiai magyar szurkolt a csapatnak – mondta lapunknak Hamar Ferenc, aki örömmel pecázik Győr-Moson-Sopronban. 

Hamar Ferenc és Ifj. Hamar Ferenc – sikeres versenyhorgászok

– A hazai vizek közül a Dunán szeretek a legjobban horgászni, számomra legkedvesebb folyóvízi hal a márna. Igazából nagy halakat nem fogtam karrierem során, legnagyobb halaim 10 kg fölötti pontyok voltak, amelyeket rakósbottal fogtam. Sok évig voltam az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya, ahol nagyon sok fiatalt ismertem meg, és szerettem velük foglalkozni. Tanácsként azt tudnám javasolni a fiataloknak, hogy úszós technikával kezdjenek el horgászni, mert a finom szerelékes úszós horgászmódszer mindennek az alapja –fogalmazott. 

Hamar Ferenc (középen) sok évig volt az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya.
Hamar Ferenc (középen) sok évig volt az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya.

Ifj. Hamar Ferenc családi indíttatásra vett először horgászbotot a kezébe. Mint mondja, kiskorában édesapja mögött ült, figyelt és tanult. 

– A kérdés csak az volt mennyire ragad magával a dolog… Rendkívül meghatározóak voltak a családi élmények, ekkor döntöttem el, hogy én is versenyhorgász leszek. A légkör, a környezet, a halfogás élménye, és maga a versenyzés. Egyértelművé vált számomra, hogy ezt szeretném csinálni –mondta el Ifj. Hamar Ferenc, aki rengeteg versenyen vett már részt, nyolcszor volt országos magyar bajnok utánpótlásban, egyszer a felnőtteknél, világbajnoki ezüst és bronzérmes, ezen kívül több klubcsapat, és tagszövetségi bajnoki cím áll a neve mellett. 

Mint mondja: minden verseny más miatt emlékezetes számára. Tisztán emlékszik a 10-15 évvel ezelőtti versenyekre, a helyszínekre, tapasztalatokra. Nem emelnék ki egyet azonban a sok lehetőség közül, de szerinte mindig különlegesek a világbajnokságok, ahol új környezetben, esetleg új halfajokra kell horgászni. A kedvenc halfajtája az amur, legfőképpen azért, mert egy ilyen hal segítségével sikerült megnyernie az első országos bajnokságát. 

  • Sikeres versenyek 
  • Családi indíttatás 
  • A legemlékezetesebb halfogások

– Pontyos, kárászos versenyeken nőttem fel, de a folyóvizek állnak legközelebb a szívemhez. Szeretek márnára, dévérre, paducra horgászni. Sajnos versenyek ritkán kerülnek folyó vizekre, így kevés alkalommal jutok ki ezekre horgászni. Térségünk azonban igazi horgászparadicsom, a Mosoni-Duna egészen fantasztikus. Rendkívül változatos a halfaunája, és nagy halbőségnek örvend napjainkban – mondta el a fiatal horgász. 

Ifj. Hamar Ferenc célja a felnőtt válogatottba kerülés.
Ifj. Hamar Ferenc célja a felnőtt válogatottba kerülés.

Ifj. Hamar Ferenc nem tartja számon a legnagyobb fogásait. Számára, a versenyek miatt mindig az volt fontos, hogy ki fog több halat, nem az, hogy ki fog nagyobbat. Ettől függetlenül fárasztott már ki 14 kilogrammos pontyot, 16 kilogramm körül busát, és tíz kilogramm feletti amurokat is. 

– A pecázás nagyon népszerű. A számokra nézve mindig azt gondoljuk, hogy talán már nincs feljebb, de mégis egyre többen ragadnak horgászbotot. Nekem a munkám, a sportom, az életem a horgászat. Minden területen szeretnék fejlődni. A legközelebbi célom a felnőtt válogatottba kerülés. Nehéz dolgom van, mivel a világ talán legerősebb mezőnye a magyar, de úgy néz ki jövőre reális eséllyel horgászhatom a keretbe kerülésért. A horgászat népszerűsítés úgy gondolom, hogy fontos, országos és szövetségi szinten is azért dolgozunk, hogy minél több iskoláskorú fiatalhoz jusson el a horgászat. Érdemes elkezdeni, mert rengeteg új tapasztalattal, emlékkel gazdagodik az ember már fiatal korban, amit később kamatoztatni tud az élet több területén is. Ezen felül hol máshol lehetne jobban kikapcsolódni a munka, vagy egy tanítási nap után, mint a vízparton… –zárta szavait a horgász.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában