Autómentes nap

2 órája

Autó helyett lovaskocsin és kétkerekűn érkeztek a diákok iskolába - Fotók, videó

Az Európai Mobilitási Hét programjai között szeptember 22-én szervezik az autómentes napot. Vármegye szerte szerveztek biciklis reggelit, közlekedésbiztonsági programokat, kerékpártúrákat. A kajárpéci gyerekek lovaskocsin és biciklivel érkeztek hétfőn reggel az iskolába. Az ötlet egyedi, és nagyon élvezetes.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

Nem csak az autómentes naphoz csatlakozott a kajárpéci iskola, a Klímaszövetség  Mozdulj a klímáért akciójához is csatlakoztak a Bicibusz - Óvodába, iskolába biciklivel! akciójukkal, amit szeretnének hagyományát tenni.

– A 61 fős tanulói létszámából húszan Felpécről járnak a Kajárpéci iskolánkba. Ezért úgy döntöttünk, hogy az autómentes napon lovaskocsival és biciklivel érkeznek a gyerekek az iskolába. Azért választottuk a lovaskocsit, mert az 1-2. osztályos gyerekek még nem tudnak kerékpárral közlekedni a főúton, viszont a 3-4. osztályosok már megbízhatóak. A polgárőrség segített az út biztonságos megtételében illetve egészségügyi ellátásról is gondoskodtunk, de szerencsére nem volt rá szükség. Domonkos Krisztián gazda ajánlotta fel a lovaskocsiját egész napra, hiszen a gyerekek lovaskocsival mentek haza tanítás után. A kajárpéci gyerekek sem akartak kimaradni a jó mókából és a faluban csatlakoztak a biciklis menethez – tudtuk meg Lovász Éva iskolaigazgatótól. 

A rendez6vény lebonyolításában segített Laki György polgármester, a Klímaszövetség képviselője. 2021-ben a magyar települések közül Kajárpéc nyerte el az Európai Klímaszövetség Climate Star (Klíma Sztár) díját, mellyel a legjobb helyi éghajlatvédelmi fejlesztéseket, tevékenységeket díjazza. A Győr melletti község az élmény- és értékalapú szemléletformáló tevékenységekért valamint a települési zöldfelületek megóvásáért és fejlesztéséért kapta meg a díjat. 

Délután a rendőrség egyik munkatársa a szervezett a biztonságos közlekedésről, a kerékpár használatról játékos ügyességi versenyt az iskola udvarán.

Egésznapos program

A veszprémvarsányi gyerekek biciklitúráztak.
Fotó: veszprémvarsány facebok oldal

Veszprémvarsányban már pénteken elindult a Bicibusz. Sok diák, óvodás gyermek, család ült kerékpárra és csatlakozott a felhíváshoz és a Bringás reggelihez. Délután családi kerékpártúrát szerveztek Sikátor, Lázi útvonalon. Az óvodásoknak bringaversenyt rendeztek az Iskola utcában, egy ügyességi KRESZ pályát kellett teljesíteniük. Ehhez autómentessé tették az utcát, a verseny idejére lezárták. Az estet családi retro buli zárta, aki tehette, letette aznapra az autóját.

Több százan pattantak kerékpárra

A soproni önkormányzat hagyományosan idén is megszervezte a Tekerj Sopron! elnevezésű családi programot az Európai Mobilitási Hét kezdeményezéséhez csatlakozva. A kerékpáros rendezvény célja népszerűsíteni a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést. A résztvevő családok vasárnap a Jereván lakótelepről indultak el kerékpárral, és a belvárost átszelve ide tértek vissza. A kerékpártúra mellett ugrálóvár és ügyességi játékok is szórakoztatták az érdeklődőket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában