Évforduló

2 órája

Harmincöt éve adnak tartalmat az életnek Győr-Moson-Sopronban

Márciusban volt harmincöt esztendeje, hogy megalakult az ország egyik jelentős nyugdíjasszervezete Életet az éveknek elnevezéssel. Vármegyénk négy tagszervezettel, a tétivel, a mosonszolnokival, a vitnyédivel és az akkor még prosperáló kekszgyár nyugdíjasközösségével számít a mozgalom alapító tagjának. Ötévente megemlékeznek a jelentős évfordulókról, értékelve az eltelt ciklusokat.

Mohay Gábor

A 2024-es klubvezetői tanácskozás résztvevői Csikvándon.

Fotó: Horváth Juli

A megalakulás 35. évfordulóját országosan májusban ünnepelték méltó körülmények között, a Budapesti Operettszínházban, a megyei gálaünnepségre október 16-án kerül sor Kapuváron, a Rábaközi Művelődési Központban. 

Az Életet az éveknek alakuláskori célja az volt, hogy a munka világából kikerülőket – védve a magányosodástól – közösségekbe tömörítse, társas életmódra invitálja, mindehhez értelmes elfoglaltságokat, tartalmas programokat kínálva.

 A gyakorlati megvalósításhoz négy fontos irányvonalat jelöltek meg, úgymint a kultúra keretei adta foglalkozások, az egészségvédelem tudatos alkalmazása, a sportolási-mozgási lehetőségek kihasználása, és nem utolsósorban az érdekvédelem érvényre juttatása. 

Az eredményekről Zsámbokiné Buday Annától kértünk ismertetést: 1986-ban a vitnyédi nyugdíjasklub elnökeként kapcsolódott be a tevékenységekbe, 1995 óta pedig az Életet az éveknek klubszövetség megyei elnöke: 

A kultúra területén egyértelmű az előbbre lépés, számtalan dalkör, kórus, prózai, szavaló- és tánccsoport alakult az évek alatt, közülük sok magas, minősített szintet képvisel – mondja az elnöknő. – Ezekben a mi vármegyénk is az élen jár, mint ahogy nincs szégyenkeznivalónk a sporteredményeknél sem, a tekézés, a játékos sportvetélkedők és a gyalogtúrák a mozgások főszereplői, természetesen a gyakori kirándulások mellett. Előadások és vetélkedők járulnak hozzá az időskorúak egészségmegőrzésének programjához, és igyekeztünk az érdekvédelem területén is hallatni a hangunkat.

A klubszövetség tagjainak száma a kezdeti négyről negyvenhétre emelkedett, kétezer fölötti taglétszámmal, lefedve a vármegye régióit: Gyarmat például két éve lépett be a szervezetbe, míg a legfiatalabb a maga néhány hetes tagságával a Garta Klub Kapuvár. Nem titok, gőzerővel készülnek a 35. évforduló helyi gálaműsorára. A közel félezer résztvevő között ott lesznek a támogatók, a községek polgármesterei, a korábbi klubvezetők és valamennyi klub delegáltjai. A köszöntők és az elismerések után a nyugdíjasok által előszeretettel művelt kulturális ágazatok mindegyikéből jár majd egy csokorral a minden bizonnyal hálás publikumnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában